אירן מתחילה עידן פוליטי חדש עם ניצחונו המוחץ של המועמד המתון חסן רוחאני, שזכה לתמיכת הרפורמיסטים והמיעוטים והבטיח לנקוט קו פייסני מול הקהילה הבינלאומית. שעות ספורות לאחר פרסום התוצאות אמר הנשיא החדש: "אני מצדיע לניצחון של המתינות על הקיצוניות. זהו ניצחון התבונה והקדמה על פני הקיצוניות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחרי שהושלמה ספירת הקולות, התברר שרוחאני ניצח עם 50.71% מהקולות, שהם 18.6 מיליון פתקי הצבעה. אחריו הגיע ראש העיר טהרן מוחמד קליבאף, שקיבל 16.55% - 6 מיליון קולות. במקום השלישי נמצא יו"ר צוות המו"מ עם המערב, סעד ג'לילי, שקיבל 11.35%, שהם 4 מיליון קולות. מוחסן רזאי, נמצא במקום הרביעי עם 10.5% מהקולות.

רוחאני נחשב לבולט בחבורת המועמדים המתונים והיה בעשור הקודם נציגו של המנהיג העליון חמנאי במועצה לביטחון לאומי ובשיחות הגרעין עם המערב. לאורך כל תהליך ספירת הקולות, הוא הוביל בפער גדול מאוד על יריביו, אך ניצחונו כבר לאחר סיבוב אחד מהווה הפתעה עצומה ומכה למנהיג העליון של אירן האיתוללה עלי חמנאי.

אירניות ממשות את זכותן להצביע (צילום: ap)
אירניות ממשות את זכותן להצביע|צילום: ap

ישראל: אירן תישפט על מעשיה בתחום הגרעין והטרור

בישראל הגיבו הערב על ניצחונו של רוחאני והביעו ספק לגבי יכולתו להביא שינוי. בהודעה שפרסם משרד החוץ בירושלים נכתב כי "באירן נבחר נשיא חדש מתוך רשימת מועמדים שאישר האייתוללה חמנאי, אחרי שפסל מועמדים שלא התאימו להשקפת עולמו הקיצונית. תכנית הגרעין האירנית נקבעה עד היום על ידי חמנאי ולא על ידי נשיא אירן".

במשרד החוץ הדגישו: "על אירן לכבד את דרישות הקהילה הבינלאומית, להפסיק את תכנית הגרעין ולחדול מהטרור שהיא מפיצה ברחבי העולם".

סוף עידן: אחמדינג'אד מצביע (צילום: ap)
סוף עידן: אחמדינג'אד מצביע|צילום: ap

בארה"ב בירכו את אזרחי אירן על הבחירות לנשיאות, אך אמרו כי הממשלה בטהרן יצרה סביבה מאיימת שמגבילה את חופש הביטוי. דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי וושינגטון מכבדת את תוצאות הבחירות ומברכת את העם האירני שהשמיע את קולו, אך ציין כי חוסר שקיפות וצנזורה קדמו להצבעה. קרני הבהיר שארה"ב עדיין מצפה לפתרון דיפלומטי למשבר סביב תכנית הגרעין.

אישה אירנית מראה שכבר בחרה (צילום: רויטרס)
אישה אירנית מראה שכבר בחרה|צילום: רויטרס

"לא נרשה שמה שהיה ב-8 השנים האחרונות יימשך"

במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח רוחאני שאם ייבחר, יהיה באירן יותר חופש ביטוי ופחות דיכוי פוליטי. בעצרות בחירות, רוחאני התחייב ל"אינטראקציה בונה עם העולם", הכוללת מאמצים כדי להקל על הסנקציות. בכירים אירנים, ובכלל זה רוחאני, עומדים על כך שהמדינה מבקשת רק כורים גרעיניים ליישומי אנרגיה ולצורכי רפואה.

"אנחנו לא נרשה שמה שהיה בשמונה השנים האחרונות יימשך", אמר רוחאני לקהל תומכיו בשבוע שעבר. "הם הביאו את הסנקציות על המדינה. עם זאת, הם גאים בזה. אני רוצה במדיניות של פיוס ושלום, ונתפייס עם העולם".

הבחירות באירן - סיקור מלא:

מכה לחמנאי: אזרחי אירן רוצים שינוי

שר הביטחון יעלון: הבחירות באירן לא יביאו לשינוי

אירן בוחרת: מי יירש את אחמדינג'אד?

לקראת פרידה: מה נזכור מנשיא אירן היוצא אחמדינג'אד?

הקרב על נשיאות אירן: קליבאף או רוחאני?

המדריך המלא לקראת הבחירות באירן

הכירו: המועמדים בבחירות לנשיאות אירן