50 מיליון מצביעים, שישה מועמדים, מחליט אמיתי אחד: ברפובליקה האיסלמית של אירן ייערכו היום בחירות לנשיאות שיסיימו את שתי הכהונות של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד בתפקיד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על תפקידו של אחמדינג'אד נאבקים שישה מועמדים שהגיעו אל קו הסיום, כשלשניים מהם - המועמד המתון רוחאני וראש עיריית טהרן המקורב לשלטון קליבאף, יש סיכוי רב יותר להיבחר. בשלב זה מסתמן כי המועמד המועדף על שלטון האייתוללות במדינה, סעד ג'לילי, לא ייבחר לתפקיד.
הבוקר ייפתחו בכל רחבי אירן הגדולה 130 אלף קלפיות, במה שרק נדמה כמפגן דמוקרטי אמיתי ועל רקע ההפגנות שערכו אתמול הרפורמיסטים במדינה בקריאה לשינוי. המפגינים זעקו אתמול: "לא רוצים את עזה, לא רוצים את לבנון, רוצים את אירן!" בדרישה שהנשיא שייבחר ידאג לבעיותיה הפנימיות של הרפובליקה האיסלמית.
אזרחי אירן אמנם יוכלו לצאת ולבחור ולשלשל אל הקלפי את שם המועמד המועדף עליהם, אולם בפועל - וגם לאחר שכבר תיוודע זהותו של הנשיא הבא של אירן, המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי, ימשיך להיות הסמכות המחליטה והקובעת במדינה. שלא לדבר על כך שיוכל לגרום לזיוף בתוצאות כדי לגרום למועמד המועדף עליו לנצח - כפי שקרה בבחירות לפני 4 שנים, בהן ניצח לכאורה אחמדינג'אד.
קליבאף הפופולרי אך השמרן או רוחאני המתון?
מבין ששת המועמדים שנותרו במירוץ, נראה כי המאבק העיקרי הוא בין שניים: ראש עיריית טהרן השמרן, מוחמד באקר קליבאף, המוביל ברוב הסקרים שנערכו באירן בשבועות האחרונים ונחשב למקורב למשטר. קליבאף אף שימש כמפקד חיל האוויר האירני בעברו והיה מפקד המשטרה שהיה אחראי לפיזור המהומות שפרצו במדינה לאחר הבחירות ב-2009.
המועמד חסן רוחאני, המתמודד מולו, הולך ומסתמן כמישהו שיכול להפתיע ולזכות בבחירות - זאת מכיוון שהוא זוכה בתקופה האחרונה לתמיכתם של הרפורמיסטים והגורמים המתונים יותר במדינה. רוחאני, המכהן כראש המכון למחקר אסטרטגי, עשוי לעלות לסיבוב השני ולהתמודד מול קליבאף. אם שיעור ההצבעה יעבור את 65 האחוזים, יש לו סיכוי טוב להפתיע.
הפעם, בניגוד לבחירות ב-2009, לשלטונות אירן יהיה קשה לזייף את התוצאות. אם יעשו כן כדי לקדם מועמד שמרני המועדף עליהם, יהיה על חמינאי ואנשיו לערוך זיוף "סיטונאי" בבחירות, כזה שככל הנראה יהיה קשה מאוד להוציא אל הפועל.
הסקר האחרון: רוחאני מוביל
בסקר טלפוני שנערך אתמול באירן נמצא כי המועמד המתון רוחאני מוביל עם 32.4% מהקולות, ואחריו במקום השני קליבאף עם 24.6% אחוזים מקולות המשתתפים בסקר. יתר המועמדים משתרכים מאחור. על מנת שמועמד ינצח, עליו לזכות ביותר מ-50% מהקולות. עקב כך שישנם שישה מועמדים, גוברים הסיכויים לכך שיתקיים באירן סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים בעוד כשבוע.
רבים רואים בבחירות באירן מפגן ריק של דמוקרטיה שאיננה. עם זאת, לנשיא שייבחר עדיין תהיה השפעה מסוימת על הלך הרוח ברפובליקה האיסלמית. חמינאי קשיש וחולה ומערכת היחסים שבינו לבין הנשיא היא תמיד מורכבת.
גם אחמדינג'אד קרא לא אחת תיגר על הקו של חמינאי. אמנם יש מנהיג עליון והמילה האחרונה היא שלו, אבל יש מרחב תמרון לא קטן לנשיא שמרכז בידיו את ענייני הממשל. כעת נותר לראות אם המועמד חסן רוחאני אכן מסוגל להפתיע ולנצח - כי אם כן, זה יהיה סוג של מפנה באירן, אך לא מהפך מלא. שינוי במדיניות הגרעין של אירן? זה גם כן לא צפוי, כיוון שחמינאי ימשיך להוביל את הקו הנוקשה והבלתי מתפשר מול המערב שקידם בשנים האחרונות.
אירן בוחרת נשיא - הסיקור המלא:
סוף עידן: להתראות אחמדינג'אד
הנאמן והבדלן: מי אתה סעד ג'לילי?
נשיא אירן הבא: קליבאף או רוחאני?
מה נזכור ממחמוד אחמדינג'אד?
גרעין וקלפיות: המדריך המלא לבחירות באירן