חסן רוחאני הוא המועמד המוביל בבחירות לנשיאות אירן - כך על פי תוצאות ראשונות מספירת הקלפיות בבחירות שנערכו במדינה אתמול. מתוך 12.5 מיליון קולות שכבר נספרו באלפי קלפיות ברחבי הרפובליקה האסלאמית, רוחני קיבל כמעט מחצית הקולות, ובמקום השני, בפער גדול, נמצא ראש עיריית טהרן קליבאף.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במקום השלישי נמצא הממונה על שיחות הגרעין סעיד ג'לילי בפער קטן מקליבאף. שר הפנים האירני אמר כי בעקבות אחוז ההצבעה הגבוה בבחירות, התוצאות הסופיות יתפרסמו רק בשבוע הבא. בעקבות כמות המצביעים הגדולה, הקלפיות נשארו פתוחות עוד חמש שעות לאחר שעת הסגירה המתוכננת שלהם.
הרשויות מדווחות כי שיעור ההצבעה הסופי בבחירות היה 70%. מספירת 28% מהקולות, רוחאני קיבל 4,125,032 מתוך 8,050,738 מפתקי ההצבעה, שמהווים 51.2% מהקולות שנספרו עד כה. ראש העיר טהרן קליבאף מדורג במקום השני עם 1,341,947 פתקי הצבעה, שמהווים 16.7% מהקולות שנספרו.
אם יצליח רוחאני להעפיל לסיבוב השני בזכות הרפורמיסטים, סיכוייו לנצח טובים - אלא אם שוב יזויפו תוצאות הבחירות. המשטר רצה להרחיק את מערכת הבחירות מהחוצות מטעמי זהירות אבל תומכי רוחאני לא חששו לצאת לרחובות, כפי שלא עשו תומכי המועמדים השמרניים.
הסיבוב השני: רוחאני מול קליבאף?
ראש עיריית טהרן, מוחמד באקר קליבאף, נחשב שמרן ומקורב לחמינאי ולמשטר האייתוללות ברפובליקה האיסלמית. בעברו היה איש משמרות המהפכה ומפקד המשטרה שפיזר את המהומות ב-2009.
אם קליבאף יעפיל לסיבוב השני ויתמודד מול רוחאני -יש סיכויים טובים לזכות, כיוון שהוא עשוי לזכות בקולות של ארבעת המועמדים שלא העפילו ונחשבים אף הם לשמרנים. אם יצליח רוחאני לייצג מישהו שמסמל רפורמה ויגיע לסיבוב השני זו תהיה הפתעה וחדשות לא טובות לחמינאי. המועמד המועדף עליו סעד ג'לילי יוכל לנצח רק אם יתרחש באירן זיוף סיטונאי של הקולות - ברמה גדולה הרבה יותר ממה שהיה ב-2009 - דבר שאינו מתקבל על הדעת שיתרחש.
מי אתה חסן רוחאני?
רוחאני הוא הבולט בחבורת המועמדים בקו המתון-לכאורה-רפורמיסטי. דווקא מי שהיה בעשור הקודם נציגו של חמינאי במועצה לביטחון לאומי ובשיחות הגרעין עם מעצמות המערב. רוחאני מבטיח כי אם ייבחר, יהיה באירן יותר חופש ביטוי ופחות דיכוי פוליטי.
מעבר לקריצה הזו לכיוון הרפורמיסטים, הוא מציג גם טון פרגמטי ביחס למערב. רוחאני מזהה את משבר הגרעין כבעיה אקוטית, ועל כן צריך, לשיטתו, לצעוד קדימה לעבר הצעות המערב, לא לפסוע לאחור. ספק רב אם די בדברים האלה, וברקע הפוליטי, שלו כדי לגייס את שיעור התמיכה הנדרש לניצחון בבחירות, ועוד יותר מכך - ספק אם עצותיו המתונות ייפלו על אוזניים קשובות בקרב מקבלי ההחלטות בצמרת המשטר.
הבחירות באירן - סיקור מלא:
שר הביטחון יעלון: הבחירות באירן לא יביאו לשינוי
אירן בוחרת: מי יירש את אחמדינג'אד?
לקראת פרידה: מה נזכור מנשיא אירן היוצא אחמדינג'אד?
הקרב על נשיאות אירן: קליבאף או רוחאני?