שייטת 13 (צילום: דובר צה
לא ידועים בזכות שכלם והאינטלקט החריף שלהם. השייטים|צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

ראש בקיר או ראש על הכתפיים? קרב האיתנים של שתיים מהיחידות המובחרות ביותר של צה"ל נמשך כבר עשרות שנים: בשייטת טוענים שלוחמי מטכ"ל מפחדים להתלכלך, ואילו במטכ"ל מקנטרים ואומרים שכשאין שכל גם אין דאגות. כעת הגיע הזמן לבדוק ולהכריע מי משתי היחידות הללו היא הטובה ביותר: שייטת 13 או סיירת מטכ"ל?

בכללי

סיירת מטכ"ל: יחידה מיוחדת הכפופה לאגף המודיעין, ועיקר תפקידה הוא איסוף מודיעין. בנוסף עוברת היחידה הכשרות מיוחדות בלוחמה בטרור, והיא נחשבת לאחת מהיחידות המיוחדות הטובות בעולם.

שייטת 13: יחידת קומנדו הכפופה לחיל הים, העוסקת בעיקר בלוחמה זעירה ובפעילות ימית. בדומה למטכ"ל, גם כאן עוברים הלוחמים הכשרות של לוחמה בטרור, ובנוסף הם מתמחים גם בצלילה ובפעילות במים.

סיכום ביניים: שתי המיוחדות מזנקות ראש בראש. 1-1.

מי בפנים

תהליך המיון של שתי היחידות מתחיל כבר ביום הסיירות. המועמדים המתאימים ביותר נבחרים בקפידה לכל יחידה בהתאם לבקשות שלהם, ובהמשך עליהם לעמוד בגיבוש המפורסם. חבורה של ילדים מפוחדים ומבועתים מתייצבת מול מילואמניקים עייפים ורבי פוזה לשבוע של טרטורים, זחילות, צרחות, שקי חול ושאר מטעמים.
בשני הגיבושים הדגש הוא בעיקר על חוסן נפשי וגופני, אולם בשייטת מתמקדים גם בתחום הימי ואילו במטכ"ל דורשים בנוסף גם הפעלה של כמה תאי מוח. בין שתי היחידות ניטש ויכוח עז לגבי קושי הקבלה לכל יחידה.

סיכום ביניים: שני הגיבושים קשים בדרכם, ועד כה אין יחידה שלוקחת על עצמה את הבכורה. 2-2.

קשה באימונים

סיירת מטכ"ל: קח תרמיל, קח מקל, בוא איתנו לטייל. לאחר חצי שנה שבה הלוחמים הצעירים מבלים עם חיילי הצנחנים, הם "עולים ליחידה" ומתחילים מסלול ארוך ומפרך שבסופו מוענקת להם סיכה שאותה הם כלל לא יכולים לענוד. במהלך ההכשרה המטכ"ליסטים הצעירים לומדים קרב מגע, לוחמה בטרור, איסוף מודיעין ושאר דברים שהשתיקה יפה להם, אולם הדגש המרכזי ב"יחידה" הוא על ניווטים מכל הסוגים והמינים. מטכ"ל היא אחת היחידות הבודדות בצה"ל שלוחמיה מורשים לנווט ניווטי בדד, ולאלו מכם שאוהבים לטייל, כדאי שתכינו את עצמכם - המסעות ביחידה חוצים את מאת הקילומטרים בקלות.

שייטת 13: ים של דמעות בשתי ידיי. בדומה למטכ"ל, גם לוחמי השייטת מבצעים את הטירונות והאימון המתקדם בקרב חיילי הנח"ל. כשמסיימים הלוחמים את ההכשרה הבסיסית הם מגיעים לבסיסם הקבוע בעתלית, ושם מפקדי היחידה מורים עליהם "להיכנס לים ולשטוף מעצמם את הנח"ל". במהלך שלב ה"מכין" האימתני פוקדים לוחמי השייטת את מימי הים התיכון מדי לילה, והם מתמחים בחבלה ימית, פשיטות מהים והשתלטות על ספינות. המסעות שעוברים לוחמי היחידה הם מהקשים בצה"ל, כאשר חלק נרחב מהם הם נאלצים לבצע על חול ים ותוך כדי סחיבת משקלים וציוד רב.

סיכום ביניים: מבחינת אימונים, השייטת מובילה ביתרון קל על פני מטכ"ל. שגרת האימונים של השייטים קשה, מפרכת ומאתגרת. עם כל הכבוד לניווטים האינסופיים של מטכ"ל, נראה אותם קופצים לים בארבע מעלות. 3-2 לשייטים.

איזה ראש

סיירת מטכ"ל: חכמים, בעלי תושייה, חנונים, טווסים, מאותגרי גובה, רציניים, אחראיים ושקטים - אלו רק חלק מהסטיגמות שנוצרו בצבא ובציבור לחיילי מטכ"ל.
ביחידה אוהבים לספר על אימון משותף של לוחמי מטכ"ל עם לוחמי יחידה מובחרת אמריקאית. אחד מהלוחמים האמריקאים (שני מטר גובה ורוחב לפי המיתוס) פגש את עוזי דיין, אהוד ברק ועמירם לוין, ושאל את השלושה האם הגובה לא משפיע על התפקוד שלהם. "לוחמי היחידה זקוקים לשלושה דברים: שכל, לב חזק וכוח ברגליים", ענו לו. "וככל שהשלושה יותר צמודים אחד לשני, יותר טוב".

שייטת 13: חזקים, אגרסיביים, חסונים, טיפשים, שחצנים, "ראש בקיר", בעלי כושר גבוה ונחושים - אלו מקצת הסטריאוטיפים שנוצרו ללוחמי שייטת 13. לוחמי היחידה לא ידועים בזכות שכלם והאינטלקט החריף שלהם.

סיכום ביניים: שייטת לוקחת. נכון, גבר עם שכל ותושייה זה מישהו שכל אם עברייה הייתה רוצה שבתה תביא הביתה; מצד שני, הבנות היו רוצות גבר אמיתי. "ראש בקיר" זו בהחלט לא מילה גסה. 4-2 לשייטים.

לוחם עם צבעי הסוואה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
אסור לנו להראות תמונות שלהם, אז פשוט תאמינו לנו שהם קשוחים|צילום: David Silverman, GettyImages IL

כוכבים נולדים

סיירת מטכ"ל: לירון לבו (שחקן), ששירת כמדריך צלפים ביחידה; ברק פלג (שחקן נבחרת ישראל בכדורסל לשעבר); ינון מגל (מגיש מהדורת החדשות של ערוץ 1); יוחנן פלסנר וד"ר דורון אביטל (חברי כנסת מטעם מפלגת קדימה); בנימין נתניהו (ראש הממשלה); אהוד ברק (שר הביטחון).

שייטת 13: גדי סוקניק (מגיש חדשות ערוץ 2); עידן חביב, טל אנגלנדר ואיתי האפרתי (כוכבי "הישרדות").

סיכום ביניים: סיירת מטכ"ל מנצחת. עם כל הכבוד לכוכבי הריאליטי, כמות הסלבריטאים שהוציאה סיירת מטכ"ל מכובדת מאוד. 4-3 לשייטים.

אלופים נולדים

סיירת מטכ"ל: אין ספק כי "היחידה" הוציאה כמות נכבדת של אלופים, רמטכ"לים ופוליטיקאים. זוג אוהבים מוכר ששירת ביחידה הם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ומפקדו הנערץ ושר הביטחון, אהוד ברק. אלופים נוספים שהגיעו מסיירת מטכ"ל היו עוזי דיין, יו"ר המועצה לביטחון לאומי לשעבר, עמירם לוין, אלוף פיקוד הצפון לשעבר, נחמיה תמרי, אלוף פיקוד המרכז שנהרג בהתרסקות מסוק, שי אביטל, אלוף במילואים, מתן וילנאי, אלוף במילואים ושר בממשלה, וכמובן שאול מופז ומשה יעלון, שכיהנו בתפקיד הרמטכ"ל וכיום ח"כ ושר בהתאמה.
בנוסף, ליחידה קשר מיוחד עם המוסד והשב"כ, ובין היתר שרתו ביחידה אבי דיכטר, ראש השב"כ לשעבר, ושבתי שביט ודני יתום, שכיהנו בתפקיד ראש המוסד. תמיר פרדו, ראש המוסד הנוכחי, בילה אף הוא שנים לא מעטות ביחידה. מעניין לדעת כי ראש המוסד הקודם, מאיר דגן, שהצליח לפתח בהצלחה תדמית קשוחה ואגרסיבית, החל מסלול לוחם במטכ"ל אבל נשר ושירת בחטיבת הצנחנים.

שייטת 13: בניגוד למטכ"ל, לוחמי השייטת התקשו לצאת מהמסגרת המצומצמת של חיל הים. מעטים מהם הצליחו לטפס בסולם הדרגות הצה"לי, ורק אחד, יואב גלנט, הצליח להתמנות לרמטכ"ל. המינוי, כפי שכולנו זוכרים, נמשך ימים ספורים, ומה שטרפד אותו הייתה הפלישה ההרסנית ביותר שגלנט השתתף בה מימיו - הפלישה למטע הזיתים במושב עמיקם. עמי איילון, מפקד חיל הים לשעבר, ראש השב"כ ומי שכמעט היה יו"ר מפלגת העבודה, בילה גם הוא שנים ארוכות במי הקישון ובחופי עתלית. בין האלופים הנוספים שיצאו או פיקדו על היחידה ניתן למנות את זאב אלמוג וידידיה יערי, שניהם פיקדו על חיל הים בעברם.

בנימין נתניהו בסיירת מטכ
לחם גם לחם. בנימין נתניהו בימים בהם הצטלם בשחור לבן|צילום: Handout, GettyImages IL

סיכום ביניים: מטכ"ל מנצחת ובגדול. אין ספק כי מבחינת כמות אלופים ורמטכ"לים, סיירת מטכ"ל נמצאת מרחק שנות אור מהשייטת. 4-4 שיוויון!

הסיכום הסופי מתקרב

שנות השישים והשבעים היו תור הזהב של לוחמי סיירת מטכ"ל, ורבים מבוגריה של היחידה השתחלו לתפקידי מפתח בחברה הישראלית. אי שם בסוף שנות השמונים המטוטלת החלה להתהפך, ולוחמי השייטת תפסו את הבכורה. אינספור מבצעים הרואיים ואמיצים של הקומנדו הימי הובילו את הפיקוד הבכיר להבין שהשייטת לא חוששת מעימותים, ושלוחמיה העשויים ללא חת יתייצבו לכל קריאה. כיום, נחשבת השייטת ליחידה הביצועיסטית מספר אחת בצה"ל, ואילו מטכ"ל בעיקר עסוקים במירוק הנשק, צחצוח הנעליים וסידור התסרוקת מול המראה.

סיכום סופי: שייטת בפוטו פיניש. המרוץ היה צמוד ומותח, ובסופו של דבר נאלצנו לקבל את ההחלטה. למרות עברה המפואר והעשיר של סיירת מטכ"ל, אין כיום ספק כי יחידת העתיד היא שייטת 13.

>> היחידות הקשוחות ביותר בעולם