אריות הים (צילום: Handout, GettyImages IL)
אוקי חבר'ה, הגענו למבחן האחרון בטירונות: כולם צריכים לקפוץ לירקון|צילום: Handout, GettyImages IL

"קשה באימונים – קל בקרב", טופח לך המפקד על השכם אחרי שסיימת עוד מסע אלונקות של 15 קילומטר בחולות של צפון הנגב. אתה משפשף את היבלת שלך, שם טלק על השפשפת ובטוח שאתה החייל הכי קשוח בעולם. אנחנו מסכימים אותך: אתה קשוח. אבל יש חיילים במקומות אחרים בעולם שיסתכלו על השפשפת שלך ויקנאו – כי מה שהם עוברים לוקח את עיקרון "קשה באימונים" צעד אחד קדימה והופך את השירות ביחידות שלהם למשהו שרק פסיכים לא שפויים בדעתם יכולים לעבור.

לא, לא שכחנו את סיירת מטכ"ל, שייטת 13, שלדג, מגלן או אגוז. לוחמים בצה"ל אמנם עוברים אימונים מפרכים וקשים שהופכים את החיילים ללוחמים הטובים ביותר באזור ואולי בעולם. אבל אם מסתכלים קצת החוצה לעולם הרחב, אפשר לראות שיש עוד כמה יחידות צבאיות שהאימונים שלהם קיצוניים במיוחד, בהן הטירונים עוברים שבעה וחצי מדורי גיהינום בדרך לכומתה המיוחלת, והדרישות כמעט בלתי אנושיות. אבל זה מה שהופך אותן ליחידות הקשוחות ביותר בעולם.

שבוע בלי שינה עם סירת גומי מעל הראש: ה-Navy Seals האמריקני

אין תמונה

הקומנדו הימי האמריקאי, ה-Navy Seals, אריות הים, נחשב לאחד מכוחות הקומנדו האיכותיים בעולם.

קשה באימונים: 30 חודשים תמימים אורך שלב האימונים של לוחמי הסילס – קצת פחות משירות סדיר של חייל צה"ל. מתוכם מוקדשים 7 חודשים לאימונים הבסיסיים, שהם סוג של טירונות ואימון מתקדם ביחד. מקנא כבר? רק התחלנו.

אם עברת את מבחני הכניסה הנוקשים שדורשים כושר קרבי מעולה, אתה צפוי להתחיל קודם עם סדרת אימונים מפרכים הכוללים ריצות בשטח, שחיות באוקיינוס הקפוא ומעבר יומיומי של מסלול מכשולים. גולת הכותרת היא האימונים נגד טביעה: המועמדים נזרקים לתוך בריכה ועליהם לצוף, לצלול, לשחות ולחלץ חפצים מהקרקעית באמצעות השיניים – הכל עם שתי הידיים קשורות מאחורי הגב.

אריות הים (צילום: John Moore, GettyImages IL)
יש לי מפה תצפית מדהימה על מגורי הבנות|צילום: John Moore, GettyImages IL

בשלבים אלה מתרחשות רוב הנשירות מרצון של הטירונים, אבל זה עוד ללפני שהגענו לחלק הקשה באמת: "שבוע הגיהינום". השם מאיר-הפנים הזה הוענק לחמישה ימים ולילות של אימונים רצחניים מסביב לשעון. מדובר ב-120 שעות רצופות של זחילה בבוץ, ריצה ושחייה תוך עמידה בזמנים נוקשים, לילות שלמים של חתירה בסירות גומי ועוד פעילויות מענגות אחרות. בין שחייה לזחילה, הטירונים לא נחים: תמיד תמצא אותם מחזיקים סירת גומי מסוג "זודיאק" מעל הראש בידיים מתוחות.

את כל זה צריך הטירון לעבור עם 4 שעות שינה בלבד במשך השבוע כולו – ועכשיו אתה בטח מרגיש די טיפשי על הפעם ההיא בצבא שהתלוננת שלא הקפידו לך על שש שעות שינה.

"אנחנו לא מנסים להכשיל אותך. אנחנו מנסים להרוג אותך": ה-SAS הבריטי

אין תמונה

יחידת הקומנדו של הצבא הבריטי, ה-SAS, היא אולי האבא והסבא של כל הכוחות המיוחדים בעולם, כולל סיירת מטכ"ל שלנו. עד היום היא נחשבת לטובה שבהם.

קשה באימונים: לפני שמגויסי ה-SAS בכלל מתחילים את האימון האמיתי – הם עוברים תחילה סדרת גיבוש המכונה "סלקציה": מספר שבועות שנועדו להעיף את כלי מי שלא מתאים כבר בהתחלה.

הסיסמה בשלב הזה: "אנחנו לא מנסים להכשיל אותך. אנחנו מנסים להרוג אותך". המועמדים מתעוררים ב-4 לפנות בוקר, ונאלצים לרוץ למרחק של עשרה קילומטרים עם נשק וציוד מלא. אסור להם להשתמש בדרכים סלולות, וכך לפעמים הם מוצאים עצמם חוצים הרים תלולים בדרך ליעד. את היום הם מסיימים מותשים ופצועים – רק כדי לישון 4 שעות ולקום ליום נוסף של ריצות. העסק נמשך כשלושה שבועות כאשר בכל יום המרחק גדל, והמשקל גובר.

sas הבריטית- מבצעי חילוץ (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
צילום: אימג'בנק/GettyImages

בשלב הבא מגיע "שבוע המבחן": מדובר במשהו בסגנון ניווטי הבדד שבוגרי יחידות רבות בצה"ל מכירים היטב. ישנם חמישה מסעות ניווט בודדים כאלו, הראשון מביניהם אורכו כ-30 קילומטר, עם משקל של 30 קילוגרם על הגב. המסע האחרון הוא כבר באורך של 65 קילומטר ויש להשלימו תוך 20 שעות. אין כאן חברים שידחפו אותך ויעודדו ברגעים הקשים: זה רק אתה, הרגליים והמפה.

אחרי שלבי המיון מתחילים האימון האמיתי: אימוני הישרדות ממושכים בג'ונגל בתנאים קיצוניים, תרגילים בהם הלוחם עומד בפני חקירות ועינויים וזה ממש לא הכל. מי שמצליח לעבור את כל זה ולא גומר את הקריירה עם קרסול שבור או פריצת דיסק, זוכה לענוד את אחד האותות הנחשבים ביותר בעולם הצבאי: תג היחידה של ה-SAS.

מכות והשפלות בשגרה: צבא רוסיה

אין תמונה

ברוסיה לא חסרות יחידות עילית מהמובחרות ביותר על פני כדור הארץ, כמו למשל יחידות ה-Spetsnaz המפורסמות. אך במקביל, יש לצבא הרוסי גם צד אפל במיוחד: הצד של ה-Dedovshchina, "חוק הסבים".

קשה באימונים: "חוק הסבים" הוא כינוי למערכת היררכית בלתי רשמית שנהוגה בצבא הרוסי כבר שנים ארוכות. אם לפשט את העניינים, מדובר ביחסים של ותיקות מול צעירות. תחשוב על טחינת צעירות במסייעת – ועכשיו תכפיל את זה פי מאה.

החיילים הותיקים מכנים את עצמם "סבים", והם אלה שקובעים את החוקים עבור הבשר הטרי שהגיע זה עתה ממרכזי גיוס החובה. באילו חוקים מדובר? בוא רק נאמר שלא מדובר בכללים שנועדו לקלוט את הטירונים לצבא באורח לבבי. במקרים רבים, החיילים הותיקים הופכים את הצעירים לעבדים נרצעים שנאלצים לבצע עבורם עבודות משפילות, ובמקרים קיצוניים זה מגיע עד להתעללויות ומכות: לאורך השנים, מאות מקרי מוות ופציעות קשות נגרמו באופן ישיר בשל התעללויות בצבא.

סיפור אחד מתאר טירון שנקשר לכיסא והוכה נמרצות במשך שעות. חייו ניצלו, אך הרופאים נאלצו לכרות את כל החלק התחתון של גופו. סיפור אחר מדבר על טוראי שהוכה והושאר במשך 23 ימים במרתף ללא כל טיפול רפואי. גם רגליו של החייל הזה נקטעו בסופו של דבר.

מסורת ההתעללויות בצבא הרוסי היא ממש לא חלק ממשטר האימונים של הצבא – היא אינה חוקית ועומדת בניגוד לפקודות. אך למרבה הצער, נראה שהצבא והממשלה לא בדיוק נלחמים בתוקף בתופעה, ומעטים מהמתעללים נענשים על מעשיהם. קצת חבל, כי אם תוסיפו לכך את התנאים הירודים ששוררים בחלק מהבסיסים ברוסיה - שגורמים לחלקם להיות דומים יותר לגולאג מאשר מחנה צבאי - תבינו מדוע המורל בצבא הרוסי נמוך, והוא סובל ממספר גבוה יחסית של עריקויות, השתמטויות ובעיקר אחוז התאבדויות גבוה. מה שבטוח: אם הצלחת לעבור את כל זה ולהשתחרר מהצבא הרוסי בשלום, אתה יכול לטפוח לעצמך על השכם: אתה חתיכת בחור קשוח.

 >> איך מחלצים בני ערובה? היחידות הטובות בעולם מדגימות

בואו לעשות איתנו חג: הצטרפו לשולחן הפסח של mako באתר "לתת"