אגף המודיעין (אמ"ן) וחיל המודיעין של צה"ל הם חלק מקהילת המודיעין הישראלית (הכוללת למשל גם את השב"כ ואת המוסד). אגף המודיעין האחראי על איסוף, ניתוח והעברת מודיעין צבאי לגורמים המתאימים. משימתו הראשונה והעיקרית של האגף היא לספק לדרג המדיני והצבאי התרעה מודיעינית בזמן אמת על מלחמה או על פעולות איבה נגד ישראל, כמו גם על הזדמנויות לתפניות מדיניות.
המאה ה-21 מציבה בפני כוחות המודיעין הצה"ליים אתגרים חדשים, נוכח ההתעצמות הצבאית והטכנולוגית של צבאות מדינות ערב, הפעילות הגוברת וההולכת של ארגוני הטרור האזוריים והעולמיים ועוד. אינספור רסיסי מידע מגיעים ממקורות שונים ומגוונים, ועוברים תהליך עיבוד בידי חיילים, על מנת לבנות תמונת מצב מודיעינית עדכנית.
נדבך נוסף בפעילות אמ"ן הוא פיתוח מערכות ואמצעים טכנולוגיים לצרכי מעקב מודיעיני. בשל כל זאת, חיל המודיעין נהנה מ"זכות ראשונים" בבחירת כוח האדם, על מנת לאפשר את איכות החיילים המשרתים בשורותיו.
סמל היחידה: פרח החבצלת נבחר להופיע בסמל אגף המודיעין (וכן בסמל חיל המודיעין) כיוון שבימי קדם היו מרגלים כותשים את בצל הפרח, ומשתמשים בחומר שהתקבל מהכתישה כדיו סתרים. יש הגורסים כי ישנה סיבה נוספת: הפרחים סגורים ביום ונפתחים בלילה, עובדה המזכירה את עבודת אנשי המודיעין, הנעשית בחסות הליל ואין להבחין בה לאור היום. צבעי הסמל הם ירוק ולבן. צורת הופעתם לסירוגין ממחישה את ההיגד "החבוי שבגלוי והגלוי שבנסתר". בשנת 2002 שולב לראשונה בסמל גם מגן דוד. באותה השנה עוצב הסמל מחדש בצורת עיגול, על מנת ליצור אחידות עם סמליהם העגולים של יתר הזרועות והאגפים בצה"ל.
שיעור היסטוריה: אמ"ן הוקם ב-28 בדצמבר 1953, כאגף במטה הכללי (מטכ"ל) של צה"ל. טרם הקמתו, פעלה בכפיפות לאגף המבצעים מחלקת המודיעין (ממ"ן). על אף שאמ"ן נחל לאורך השנים הצלחות מודיעיניות אינספור (כמו למשל חיסול עימאד מורנייה, הפעלת סוכנים בעורף האויב ועוד), נותר לספר בעיקר על הכישלונות – מטבע המקצוע המודיעני, שאופיו להישאר עמום כל עוד לא אירעה תקלה.
ב-6 ביוני, 1967, היום השני למלחמת ששת הימים, רשם אמ"ן את אחד מהשיגיו המשמעותיים במלחמה (ובכלל), כאשר קלטה יחידת מודיעין האותות שלו שיחה בין נאצר לחוסיין מלך ירדן. בשיחה הוליך הנשיא המצרי את המלך שולל, בעודו טוען כי חיל האוויר המצרי הולם בשדות התעופה הישראליים כבר שעות רבות – זאת, על אף שידע כי חיל האוויר המצרי חוסל כמעט לחלוטין על ידי חיל האוויר הישראלי יום קודם לכן. השיחה הושמעה בגלי צה"ל והיוותה הישג מורלי משמעותי.
לפני מלחמת יום הכיפורים, העריכה חטיבת המחקר באמ"ן כי הסבירות לפריצת מלחמה נמוכה, והמשיכה לדבוק בקונספציה זו גם לאחר שהצטברו לפחות 11 התרעות אסטרטגיות קונקרטיות, לפיהן מטרת ההכנות הצבאיות של סוריה ומצרים סמוך לגבולות ישראל היא יציאה למלחמה. כישלונו של אמ"ן לספק התרעה איכותית וקריטית היה יוצא דופן במקרה הזה, והוא בלט במיוחד על רקע הפער הגדול בין המידע הרב שהתקבל לבין המסקנות שהועברו הלאה.
כישלון נוסף במלחמה היה נקודתי יותר, אך הוא גרם לנזק שהותיר את חותמו במשך עשרות שנים. קצין המודיעין עמוס לוינברג, ששהה במוצב החרמון ונשבה על ידי כוחות קומנדו סוריים, היה לרוע המזל בעל זיכרון פנומונלי. לוינברג היה חשוף במהלך שירותו הצבאי למידע רב ויקר ערך, ובשל היותו סקרן במיוחד הוא ידע הרבה יותר משנדרש לו במסגרת תפקידו. על פי המסופר, חוקריו הסורים של לוינברג סיפרו לו כי מדינת ישראל חרבה וכי הם מקימים מוזיאון הנצחה לקהילת המודיעין שלה; לוינברג התפתה לדבר, ומספרים שדיבר כל-כך הרבה, עד שהסורים הרימו ידיים וביקשו ממנו פשוט לכתוב את הכל בעצמו.
מבנה: בראש אגף המודיעין עומד אלוף. לאחר מלחמת יום הכיפורים הוחלט להפריד בין אגף המודיעין (מפעיל הכוח) לבין חיל המודיעין (מכשיר הכוח). המטרה הייתה לאפשר לראש אמ"ן להתמסר לנושאי המחקר, הערכת המודיעין וההתרעה, ולהסיר ממנו את הצורך לדאוג לטיפול היומיומי בענייני הלוגיסטיקה והארגון. קצין חיל המודיעין הראשי הוא תת-אלוף תחת פיקודו של ראש אמ"ן. בתוך חיל המודיעין נמצא בסיס ההדרכה של חיל המודיעין, בה"ד 15.
בין היחידות המותרות לפרסום ביחידות האיסוף פועלות עוצבת מודיעין אותות (8200), שבתוכה יחידת חצב האחראית על מודיעין ממקורות גלויים; עוצבת המודיעין החזותי, שבתוכה יחידת הלווינות, יחידת המיפוי ומערך סיור האוויר, ועוצבת המודיעין האנושי, האמונה על הפעלת סוכנים ומוכרת גם בשמה הקודם, יחידה 504. בקרב יחידות המחקר פועלות חטיבת המחקר ומחלקת הבקרה (איפכא מסתברא). בקרב היחידות האמונות על ביטחון המידע (שנקרא בעבר ביטחון שדה), פועלת מחלקת ביטחון המידע (מחב"ם) וכן הצנזורה הצבאית (שפועלת מול כל גופי התקשורת בישראל, גם האזרחיים). מעבר לכך קיימות באמ"ן גם מחלקת קשרי חוץ, חטיבת ההפעלה המבצעית, המרכז למבצעי תודעה (האמון בעצם על לוחמה פסיכולוגית) וכן "היחידה" (סיירת מטכ"ל).
יחידות רבות נוספות, מן הסתם, אינן מותרות לפרסום. בנוסף על כך, מנחה אמ"ן מקצועית גם את כל גופי המודיעין הפרושים בצה"ל, וביניהם גופי המודיעין בזרועות השונות (להק מודיעין בחיל האוויר ומספן מודיעין בחיל הים), מחלקות המודיעין בפיקודים המרחביים, יחידת מודיעין מטרות (היחמ"ם) בפיקוד צפון ועוד.
תנאי קבלה: כרגיל באמ"ן גם תנאי הקבלה מסווגים ביותר, ומשתנים מתפקיד לתפקיד (כאשר גם התפקידים עצמם מסווגים). למעשה, פעמים רבות אפילו מי שמזומן למיונים מסוימים לא יודע מדוע בדיוק זומן.
שימו לב כי חיל המודיעין מקבל את "הבחירה הראשונה" במלש"בים, ולכן כל עוד אתם בתהליכי מיון לחיל – לא תזומנו (על פי רוב, לבד מיוצאי דופן חריגים) למיונים אחרים, אלא אם תחתמו ויתור על המשך המיון למודיעין. שימו לב כי בעבר לא ניתן היה לחתום ויתור על שירות בחיל במרבית שלבי המיונים. כעת נוהל הויתורים שונה, וניתן לחתום ויתור עד לתאריך ה-1.6 של אותו שנתון גיוס.
הכשרה ושירות: גם המידע הזה מסווג. אופי השירות נקבע על פי התפקידים המגוונים.
מדים: בעיקרון לובשים חיילי חיל המודיעין ואגף המודיעין את מדי החילות הירוקים, נועלים נעליים שחורות ונושאים כומתה ירוקה ואת תג חיל המודיעין (לרוב אין ליחידות המודיעין תגים משלהן על מנת לא להיחשף). חייל שמשרת בתפקיד מודיעיני בחיל הים ינוע עם מדי חיל הים, וקצין מודיעין גדודי ינוע עם סמלי הגדוד. ישנן יחידות מסוימות בהן החיילים נעים על אזרחי, על מנת שלא להיחשף, מטעמי ביטחון מידע.
שילוב בנות: אמ"ן בהחלט משלב בנות בשורותיו, בהתאם לאופי התפקיד.
כולם יודעים ש: ובכן, כולם ממש לא יודעים הרבה על אמ"ן. אבל כן אפשר להגיד שלפי הסיסמה של אמ"ן, השושואיסטים שמשרתים בשורותיו הם "אנשים חושבים" – מה שמתייג אותם, לצערם, כחנונים ממושקפים המשתזפים בעיקר מאורות ניאון.
אלא שמה שיפה בשירות במודיעין הוא שגם מלאכת הפקידות בלשכתו של בכיר כזה או אחר, או אפילו שירות כנהג באגף – מזכה את עוטה הכומתה הירוקה בארשת מסתורית המתלווה ללא מעט סקס אפיל. אז אם גם אתם תמיד רציתם להגיד "אני יכול להגיד לך מה אני עושה בשירות, אבל אז אני אצטרך להרוג אותך", תוך השקת מרטיני (לא על מדים! בכל זאת, צבא), זה המקום בשבילכם. ואם, מצד שני, אתם רוצים לתרום כמה שיותר, וגם יש לכם מה לתרום – גם אז זה המקום בשבילכם. רק תזכרו שאסור לרוץ לספר לחבר'ה.
המרוץ לרמטכ"לות: עדיין לא הפך חייל ממחב"ם (מחלקת ביטחון מידע) לרמטכ"ל – התפקיד הזה הולך, משום מה, לקרביים – אבל תקופה בראשות אמ"ן היא פרק לא רע בדרך לשם. אם מחשיבים את סיירת מטכ"ל, הסיכויים גדלים - יעיד על כך אהוד ברק.
>> ארגוני המודיעין הטובים ביותר בעולם
פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il