עולם המודיעין הוא כפוי טובה. "על הכישלונות המחרידים", נאמר פעם, "תדעו מיד. על ההצלחות לא תשמעו לעולם". כל מבצע מוצלח ומתוכנן היטב מתחיל בחדרי חדרים - עמוק בבונקרים הממוגנים של בייג'ינג, מוסקבה, טהרן או לונדון. את הקרדיט, ברוב הפעמים, איש לא נוטל לעצמו. ככה זה בקהיליית המודיעין. פועלים, לא מדברים. מטבע הדברים, רוב המידע מסווג ולא נדע אותו לעולם. למרות זאת, החלטנו להציג לכם כמה מסוכנויות הביון שעל פי רוב נחשבות לטובות ביותר בעולם.
ארה"ב: סוכנות הביון המרכזית - CIA
ראש הארגון: ליאון פאנטה. שנת הקמה: 1947. מספר עובדים: כ-20,000.
כיאה לארגון המודיעין המוכר בעולם, הצלחותיו כמו גם כישלונותיו ידועים ברבים. במטה הסי.איי.איי בלאנגלי, וירג'יניה, סיימו לחגוג את החיסול המוצלח של המבוקש מספר אחת בעולם- אוסמה בן לאדן- ושבו לעבודה. סוכנות הביון האמריקנית מכסה מנעד רחב של תחומים, החל מהפעלת סוכנים ומבצעים צבאיים, וכלה במחקר, מעקב ופיתוח. הזרוע המבצעית של הסי.איי.אי נקראת ה-SAD- המחלקה לפעילויות מיוחדות - ונחשבת לאחת הטובות בעולם. הארגון פועל בכל רחבי העולם, ונחל הצלחות מבצעיות בפקיסטן, אפגניסטן, עירק, לבנון, תימן, סומליה, רוסיה, סין ובמקומות רבים אחרים.
סין: המשרד לביטחון המדינה - MSS
ראש הארגון: ג'נג הויצ'אנג. שנת הקמה: 1983.
"סין? ביום מן הימים היא תשלוט בעולם", יגיד לכם כל אדם בר דעת. במובנים רבים, כבר כיום היא שולטת בו. ארגון הביון הסיני, שפועל גם בתוך המדינה וגם מחוצה לה, הוא ככל הנראה גם הגדול ביותר בעולם. את שיטות הריגול שלו הוא למד מימי ה-KGB העליזים, והוא נבדל בתכלית מארגוני הביון המערביים. את המאמץ שלה מרכזת סין, בעיקר, מול ארה"ב ומתמקדת בלוחמת סייבר ולוחמה טכנולוגית. סין מתייחסת לכל אדם בתור סוכן אופציונאלי, בין אם הוא איש עסקים, סטודנט או תייר, והיא עשויה להשתמש בכל אחד מהם לטובת איסוף מידע. בניגוד לסוכנויות המערביות, שרודפות אחרי מידע מסוים, סוכנות הביון הסינית מביאה מידע נרחב וממנו מנסה לקבץ תמונה גדולה יותר.
רוסיה: שרות ביון החוץ - SVR
ראש הארגון: מיכאיל פראדקוב. שנת הקמה: 1991. מספר עובדים: כ-13,000 איש.
ישנם רבים שהשם ק.ג.ב מעורר בהם חלחלה עד עצם היום הזה. האס.ווי.אר היה זה שהחליף, במובנים רבים, את הק.ג.ב, ורבות משיטות הפעולה שלו נלמדו מהארגון הסובייטי מטיל האימה. הקשר של הארגון לקרמלין הדוק, ולראייה ראש הארגון כיום היה בעברו ראש ממשלת רוסיה. למרות שהמלחמה הקרה נסתיימה מזמן, ארגון מרכז את מרבית המאמץ מול ארה"ב ומדינות המערב. בדומה לארגון הביון הסיני, גם ברוסיה דוגלים בכמות ולא באיכות, והם מתחזקים רשת עמוקה של סוכנים שלפעמים חיים בלב המדינה עשרות שנים. דוגמה טובה לכך ראינו לא מזמן, כאשר במהלך עסקת חילופי מרגלים הוחלפו עשרה סוכנים רוסים בארבעה אמריקנים. המלחמה הקרה, כפי הנראה, רק החלה.
אירן: המשרד למודיעין ולביטחון לאומי - VAJA, VEVAK
ראש הארגון: היידר מוסלח'י. שנת הקמה: 1979.
אמנם אנחנו נהנים לחשוב שהאיראנים לא מבינים הרבה, אבל סוכנות המודיעין והריגול שלהם צברה תאוצה וללא ספק נחשבת לאחת החזקות באזור. את מרבית המאמץ שלה היא מרכזת מול ישראל, והיא פועלת בתוך אירן ומחוצה לה. לפי פרסומים זרים, הפעילויות של המוסד הישראלי אשר מנסות לפגוע בפרויקט הגרעין האיראני מדירות שינה מעיניהם. חלק מתפקידו של המשרד הוא לנסות ולמנוע מתקפות כאלו ואחרות על מתקני הגרעין ועל מדעניו, אולם ההצלחה שלהם בתחום מוטלת בספק. היבט נוסף של פעילות הסוכנות האיראנית הוא כמובן מימון של גופים שיעים ברחבי העולם, ובאמצעותם להפיץ את המהפכה. הארגון תפס כותרות ברחבי העולם לאחרונה כאשר נשיא אירן, מחמוד אחמדינג'אד, ניסה לפטר את השר האחראי, היידר מוסלח'י, בעקבות חילוקי דעות בין השניים. המנהיג העליון של אירן, עלי חמינאי, החליט לבטל את הפיטורים, וכפי הנראה מאז אחמדינג'אד לא מגיע לישיבות קבינט ממשלתיות ואף איים להתפטר. הוא ברוגז.
פקיסטן: השירות המודיעיני המשולב – ISI
ראש הארגון: אחמד סוג'ה פאשה. שנת הקמה: 1948.
השירות המודיעיני המשולב הוא השליט הבלתי מעורער של פקיסטן. ראשי ממשלה ונשיאים רבים ניסו להילחם בו, אולם ללא הצלחה יתרה. הקשר של השירות לצבא הוא חזק, ורוב מכריע של בעלי הדרגות הבכירות בארגון הגיעו מהיחידות המיוחדות של הצבא הפקיסטני. למרות תקציב נמוך ודל משאבים, השירות הפקיסטני עודנו נתפש בעולם בתור אחד הטובים בתחום. היחסים של השירות עם המערב הם כאלו של אהבה ושנאה. בשנות השמונים, לפי פרסומים זרים, סייעו ללוחמי הסי.איי.איי והמוסד להעביר נשק ללוחמי המוג'האידין באפגניסטן. במשך שנים רבות הם נחשבים לבעלי בריתם של האמריקנים, אולם לאחר החיסול של בן לאדן על אדמתם רבים מטילים ספק כי לא ידעו על מיקומו. ממסמכים שפורסמו בעבר עולה כי הקשר של שירות המודיעין הפקיסטני ללוחמי הטליבאן הדוק יותר ממה שנודע עד כה. למרות זאת, במהלך השנים הם שיתפו פעולה באופן הדוק עם גורמי ביון מערביים, ואת מרבית המאמץ שלהם הם ממקדים בהודו - האויבת המושבעת.
הודו: האגף למחקר ולניתוח - RAW
ראש הארגון: סנג'יב טריפתי. שנת הקמה: 1968.
לאחר כישלונות של ארגון הביון ההודי בשנות השישים במלחמות מול סין ופקיסטן, החליטו להקים את האגף למחקר ולפיתוח. מאז, רוב ההתמקדות שלו הוא, כמובן, בשכנה הטובה פקיסטן, אולם הוא פועל גם במקומות אחרים ברחבי העולם. מלבד פקיסטן, הארגון פועל גם בסרי לנקה, נפאל ובנגלדש. הוא ידוע בעיקר בתמיכה בארגונים מיליטריסטיים בחבל קשמיר ובאזור, ובפקיסטן ממהרים להאשים אותו במימון של טרור כנגדם. ההישגים המרכזיים של הארגון היה בשיתוף פעולה עם ארה"ב במעקב אחר פרויקט הגרעין הסיני, בלחימה עבור עצמאותה של בנגלדש ובהגנה מיוחדת על פרויקט הגרעין האירני.
בריטניה: שרות המודיעין החשאי - MI6
ראש הארגון: ג'ון סוירס. שנת הקמה: 1909.
ג'יימס בונד הוא ללא ספק אחת הדמויות הקולנועיות המוכרות בעולם, והאדם שעטף את הארגון החשאי בהילה של גבורה, אומץ, חרמנות ושחצנות. סיום ימי המלחמה הקרה הובילו לאבטלה של הארגון, ובימי ה-11.9 הוא פשוט נתפס עם המכנסיים למטה. במהרה הבינו בארגון כי הם חייבים להצטרף לחגיגה, והחלו להפעיל מאות סוכנים ברחבי המזרח התיכון, פקיסטן, אפגניסטן והאזור. למרות זאת, בקרמלין עדיין מאשימים את הארגון בכך שהם מנסים להסתנן לשורות הממשל, אולם כמובן שאין לכך כל הוכחות. לא פומביות, לכל הפחות. נדמה כי בדומה לסרטי ג'יימס בונד, גם סוכנות הביון הבריטית נהיית מעט זקנה ועלובה.
ישראל: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים - MOSSAD
ראש הארגון: תמיר פרדו. שנת הקמה: 1951.
רק עצם אמירת שמו מעוררת חלחלה מסוימת בקרב לא מעט אנשים. במקומות רבים בעולם נחשב המוסד לארגון המודיעין הטוב בעולם. הארגון מורכב ממספר אגפים ויחידות, ואת רוב תהילתו קנה לו בשנות השבעים במהלך שרשרת החיסולים של חברי ארגון ספטמבר השחור, שרצחו 11 ספורטאים ישראלים באולימפיאדת מינכן 1972. כמובן שהמוסד, במהלך השנים, הפך לשם דבר בעיקר בתחום איסוף המודיעין, ונודע גם ביחידת החיסולים המבצעית שלו. לפי פרסומים זרים כמובן, הוא אחראי ללא מעט תקלות בתכנית הגרעין האירנית, וכן לפגיעה בתשתיות של ארגוני טרור ברחבי העולם.