"ארה"ב צותתה לטלפון של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל במשך יותר מ-10 שנים" - כך מדווח העיתון "דר שפיגל". על פי הדיווח, נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר למרקל כי היה עוצר את ההאזנות אם היה יודע על זה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חשיפת פרשת ההאזנות הסתר של הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (NSA) למנהיגים בעולם ובהם קנצלרית גרמניה מרקל, שהגיעה בעקבות הדלפת אלפי המסמכים המסווגים על ידי אדוארד סנואודן, עוררה סערה גדולה בגרמניה ובמדינות נוספות באירופה כמו צרפת, שעל פי דיווחים שונים האזינו האמריקנים למיליוני שיחות של אזרחיה.
"בדר שפיגל" פורסם כי הטלפון הנייד של הקנצלרית מרקל היה נתון להאזנה של אנשי ה-NSA מאז 2002 וכי עדיין היה חלק מרשימת הטלפונים שלהם צותתו כמה שבועות לפני ביקורו של אובמה בברלין ביוני האחרון.
סניף ריגול בשגרירות
העיתון הגרמני ציטט מסמך, שלפיו הסוכנות האמריקנית הודתה כי יש לה סניף ריגול בשגרירות האמריקנית בברלין, שחשיפתו תוביל "לפגיעה קשה ביחסי ארה"ב וממשלה אחרת". משם, כך על פי הדיווח, אנשי ה-NSA וה-CIA ניטרו תקשורת ברובע שבו מרוכזים משרדי הממשלה הגרמנית בברלין באמצעות טכנולוגיה מתקדמת.
על פי מסמך ביטחוני מ-2010 שצוטט ב"דר שפיגל", סניפי ריגול כאלה קיימים בכ-80 אתרים ברחבי העולם ובהם פריז, מדריד, רומא, פראג, ז'נבה ופרנקפורט. בדר שפיגל נכתב כי אובמה התנצל לפני כמה ימים בפני מרקל, כשזו שוחחה עמו וביקשה הבהרות.
דוברה של מרקל והבית הלבן סירבו להגיב לפרסום. "אנחנו לא הולכים להגיב על פרטים של השיחות הדיפלומטיות שלנו", אמרה קטלין היידן, דוברת של המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן.
אובמה מבטיח שינויים בתכנית המעקבים
מוקדם יותר דיווחה רשת CNN האמריקנית כי בעקבות הביקורת הקשה, הורה הנשיא אובמה לבחון את תכנית המעקבים והבטיח לבצע בה שינויים. האש שהופנתה לעבר הממשל האמריקני הביאה את הנשיא אובמה להחלטה על ביצוע כמה שינויים בהתנהלות שירותי הביטחון האמריקניים והאופן שבו הם עוקבים אחרי שיחות הטלפון ופריטי הדואר האלקטרוני של אזרחים ואף מנהיגי מדינות.
ליסה מונקו, היועצת לביטחון לאומי ולמאבק בטרור של אובמה, הבהירה כי הנשיא הורה לבחון מחדש את תכניות המעקבים "תוך מתן כבוד לשותפינו". מונקו הדגישה כי "אנחנו רוצים להבטיח שאנחנו אוספים מידע כי אנחנו צריכים אותו ולא כי אנחנו יכולים".
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן פסקי אמרה כי "ארה"ב תמשיך לאסוף מידע שדרוש לה על מנת לשמור עלינו ועל בני בריתנו בטוחים. נבחן את הדברים גם מההיבט של חברינו ושותפינו בעולם. נמשיך לדון עמם בנושא וגם נמשיך למצוא את האיזון בין צרכינו הביטחוניים לבין שמירה על הפרטיות.
בהתייחסה לנזק הגדול שגורמות ההדלפות בנושא אמרה פסקי: "אנחנו מצפים שעוד האשמות בנושא יצוצו בהתחשב בכמות המידע המסווג שיש בידי המדליף אדוארד סנואודן. אני רוצה להדגיש שאין בכוונתנו לחשוף את הטקטיקות שלנו או למסור פרטים ספציפיים על הדרכים שבהן אנו משיגים את המידע. אנחנו לא מתכוונים להכחיש או לאשר כל מידע שיפורסם".