ממשל אובמה סופג ביקורת חריפה בעקבות חשיפת פרשת ההאזנות הסתר של הסוכנות לביטחון לאומי למנהיגים בעולם ובהם קנצלרית גרמניה מרקל, וכעת מבטיח נשיא ארה"ב לבצע שינויים. בשלב זה לא ברור מה יהיה אופי השינויים והיקפם, והאם בכלל הם יפורסמו לציבור.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אלפי המסמכים שהדליף לתקשורת אדוארד סנואודן גרמו נזק ליחסי ארה"ב עם כמה מבעלות בריתה באירופה ובהן גרמניה וצרפת, לאחר שנחשפה תכנית המעקבים הנרחבת של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) - שכללה האזנות למכשיר הנייד של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ולמיליוני שיחות של אזרחים צרפתים.
האש שהופנתה לעבר הממשל האמריקני הביאה את הנשיא אובמה להחלטה על ביצוע כמה שינויים בהתנהלות שירותי הביטחון האמריקניים והאופן שבו הם עוקבים אחרי שיחות הטלפון ופריטי הדואר האלקטרוני של אזרחים ואף מנהיגי מדינות.
בארה"ב מצפים לשערוריות נוספות
ליסה מונקו, היועצת לביטחון לאומי ולמאבק בטרור של אובמה, הבהירה כי הנשיא הורה לבחון מחדש את תכניות המעקבים "תוך מתן כבוד לשותפינו". מונקו הדגישה כי "אנחנו רוצים להבטיח שאנחנו אוספים מידע כי אנחנו צריכים אותו ולא כי אנחנו יכולים".
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן פסקי אמרה כי "ארה"ב תמשיך לאסוף מידע שדרוש לה על מנת לשמור עלינו ועל בני בריתנו בטוחים. נבחן את הדברים גם מההיבט של חברינו ושותפינו בעולם. נמשיך לדון עמם בנושא וגם נמשיך למצוא את האיזון בין צרכינו הביטחוניים לבין שמירה על הפרטיות.
בהתייחסה לנזק הגדול שגורמות ההדלפות בנושא אמרה פסקי: "אנחנו מצפים שעוד האשמות בנושא יצוצו בהתחשב בכמות המידע המסווג שיש בידי המדליף אדוארד סנואודן. אני רוצה להדגיש שאין בכוונתנו לחשוף את הטקטיקות שלנו או למסור פרטים ספציפיים על הדרכים שבהן אנו משיגים את המידע. אנחנו לא מתכוונים להכחיש או לאשר כל מידע שיפורסם".
גרמניה וצרפת דורשות לחתום על הסכם אי ריגול
בעקבות חשיפת הפרשה, דורשות גרמניה וצרפת מארה"ב לחתום על הסכם אי ריגול הדדי עד סוף השנה - כך הודיעו אמש קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד, בתום פגישתם בבריסל.
"אמרתי כבר שיש לבנות מחדש את האמון בינינו לבין האמריקנים, מה שמצביע על כך שהאמון הזה נפגע באופן חמור", הדגישה מרקל. "עלינו להביט אל העתיד, אך אין די במילים. דרוש שינוי אמיתי, ואני חושבת שגם נשיא ארצות הברית מבין זאת".
נשיא צרפת הולנד הזמין מדינות אירופיות נוספות להצטרף להסכם אי הריגול שדורשות ברלין ופריז מארצות הברית. "נחקור מה קרה, אך לא נסתפק בכך אלא נקבע מסגרת של כללים לעתיד", הבטיח.