פיוס למרות הפגנות השנאה? (צילום: רויטרס)
פיוס למרות הפגנות השנאה?|צילום: רויטרס

נשיא אירן שוחח עם נשיא ארה"ב בטלפון לראשונה מזה 34 שנים, שרי החוץ של שתי המדינות נפגשו פגישה היסטורית בעצרת האו"ם ורוחות הפיוס המגיעים מאירן אולי מסמנים תחילתה של דרך חדשה ביחסים של הרפובליקה האיסלמית והמערב. אלא שלא כולם באירן הולכים בדרכו המפויסת של הנשיא רוחאני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר שהסתיימו היום (ו') תפילות יום השישי במסגדים ברחבי טהרן, יצאו המוני מפגינים לרחובות, קראו "מוות לאמריקה" ושרפו דגלי ארצות הברית - בדומה למראות הקבועים שהגיעו מאירן בימי שלטונו של הנשיא אחמדינג'אד. קולות ומראות אלה מהווים אתגר גדול לנשיא החדש רוחאני, שמנסה להתקרב למערב ולהביא להקלת הסנקציות על ארצו מאז נכנס לתפקידו לפני חודשיים.

האייתוללה קאזם סאדיג'י, שניהל היום את התפילות בטהרן, קרא למתפללים לברך על שינוי הגישה: "אירן וארה"ב צריכות לשלב ידיי ולצאת לדרך חדשה", אמר. עם זאת, הצהיר כי על אירן אסור לוותר על זכויותיה לפיתוח גרעין למטרות אזרחיות.

בסוף השבוע שעבר, בירכו רבים באירן על שיחת הטלפון שהתקיימה בין רוחאני לאובמה: כותרות העיתונים היללו את גישתו החדשה של המנהיג וקולות תמיכה נשמעו מכל קצותיה של הקשת הפוליטית. אלא שבמקביל, המשיכו להפגין מתנגדי המשטר - שהביעו התנגדות חריפה לכל קשר עם וושינגטון. עשרות מפגינים ניסו גם לחסום את שיירת הנשיא האירני לאחר שחזר מעצרת האו"ם בניו יורק.

נתניהו פנה לאירנים בפרסית: "אקבל מאמצי גישור אמיתי"

פנה לעם האירני. רה"מ נתניהו|צילום: AP

ובתוך כך, פנה אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו לעם האירני בבליץ ראיונות שקיי בארה"ב - בהם גם ראיון לתחנת טלוויזיה המשדרת בשפה הפרסית. "אקבל בברכה מאמץ גישור אמיתי, לא דברי הבל", אמר ראש הממשלה. "אנחנו לא טיפשים". לאחר מכן פנה לעם האירני: "אתם, העם האירני, אתם הפרסים, אתם לא רוצים שיהיה בידיו של המשטר נשק גרעיני מפני שלעולם לא תיפטרו מהעריצות הזו".

"העם באירן לא מונהג על ידי הנשיא רוחאני, אלא על ידי האייתוללה חמינאי. חמינאי עומד בראש כת שאפתנית ותוקפנית", אמר. ראש הממשלה אף הוסיף כי רוחאני מציג גישה דו-ערכית כלפי המערב. בריאיון השווה נתניהו בין הנשיא לשעבר אחמדינג'אד לבין רוחאני, ואמר כי "חמינאי מקבל את ההחלטות. רוחאני פונה לדיקטטור חמינאי בכל שאלה". "אחמדינג'אד התייחס למערב בצורה תוקפנית, ואילו רוחאני מנסה להציג חזות מתונה יותר, ומדבר עם חיוך", ציין ראש הממשלה, "אבל לא מדובר בחזות אמיתית".