היסטוריה נרשמה אמש (ו') כשלראשונה מאז שנת 1979 שוחחו שני המנהיגים הבכירים בארה"ב וברפובליקה האסלאמית. בניגוד להערכות הראשונות לא מדובר במפגש בין נשיא ארה"ב ברק אובמה למקבילו האירני חסן רוחאני, אלא בשיחת טלפון שקיימו השניים - רגע לפני שהאחרון עוזב את העצרת הכללית של האומות המאוחדות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לפני דקות אחדות שוחחתי בטלפון עם נשיא אירן חסן רוחאני, דנו במאמצים הנמשכים להגיע להסכם בנוגע לתוכנית הגרעין של המדינה", אמר אובמה בפתח תדרוך עיתונאים שכינס בבית הלבן. "הדגשתי בפניו את מה שאמרתי בעצרת האו"ם בניו יורק, שלמרות שעוד יהיו מכשולים בדרך ושהצלחה היא לא דבר מובטח - אני מאמין שנוכל להגיע לפתרון".
לדברי הנשיא האמריקני, הוא הנחה לאחרונה את מזכיר המדינה קרי להמשיך במאמצים הדיפלומטים עם הממשל האירני. "היו לנו שיחות מועילות עם שותפנו באיחוד האירופי יחד עם שר החוץ האירני", אמר אובמה. " הנשיא רוחאני ואני הנחנו את הצוותים שלנו לעבוד במשלחות כדי להגיע להסכם".
אובמה הבהיר כי במהלך ניסיונות הגישור בין המדינות, הוא ימשיך לעדכן באופן שוטף את בנות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון ובראשן - ישראל. "אנחנו מודעים לאתגרים העומדים לפנינו", אמר הנשיא האמריקני. "זוכרים את העובדה שזאת הייתה ההתקשרות הראשונה מאז שנת 1979 ואת משמעות הדבר".
לדברי הנשיא האמריקני, המבחן שאירן תצטרך לעמוד בו יהיה משמעותי וידרוש ממנה שקיפות מלאה - דבר שעשוי להביא להקלה בסנקציות המוטלות על המדינה. "פתרון הסוגיה יהיה צעד משמעותי בדרך ליחסים חדשים בין ארה"ב לאירן, יחסים המבוססים על אינטרס משותף וכבוד הדדי", הוסיף אובמה.
"הצעדים להסכם משמעותי לא יהיו פשוטים, בשלב הזה לשני הצדדים יש חששות שצריך להתגבר עליהן. אבל אני מאמין שיש לנו אחריות להמשיך בדיפלומטיה ושיש לנו הזדמנות לעשות זאת עם ההנהגה החדשה בטהרן".
באתר הרשמי של הנשיא האירני נכתב כי אובמה ורוחאני שוחחו על שורה של נושאים שונים. "הנשיא רוחאני והנשיא אובמה הדגישו את הצורך בשיתוף פעולה בנושאים שונים באזור", נכתב בהצהרה. "שר החוץ זריף ומקבילו האמריקני קרי הונחו להמשיך במגעים בין שתי המדינות".