נדיר לפגוש אנשים שאינם אוהבים שוקולד. כנראה המאכל היחיד שמסמל גם עונג, גם נחמה, גם חושניות, וגם סיפוק. שוקולד הוא לא רק משהו שאנחנו אוכלים, הוא משהו שאנחנו "מכורים" לו - במובן הכי חיובי של המילה.

כדי להבין טוב יותר את המדע מאחורי התשוקה לשוקולד, כדאי לצלול לרגע להשפעות הפסיכולוגיות והכימיות שלו שהעניקו לו את הכינוי "המזון המושלם". 

הקשר בין שוקולד ומצב רוח מרומם

בדומה לתרופות נוגדות דיכאון, קקאו מגביר לנו את רמת הסרוטונין - מוליך עצבי חיוני למצב רוח טוב, שינה איכותית, רוגע ועוד. גם המוליך העצבי פנתילאמין, שנמצא בשוקולד, מסייע לנו להתרכז ולהיות ערניים ופועל גם הוא כנוגד דיכאון טבעי.

בשוקולד יש גם קפאין ותאוברומין, שני חומרים האחראים לתחושת עוררות. זה לא הכל, הקקאו עשיר גם בפלבנואידים, נוגדי חמצון חזקים שנמצאים בשוקולד המריר ומגנים על בריאות מערכת כלי הדם והלב. אמנם, לא קשור למצב הרוח, אבל לא פחות חשוב.

שוקולד, קנאביס ומה שביניהם

קווי הדמיון המורכבים בין קנאביס וקקאו מפתיעים. לפני 500 שנה גם השוקולד היה נחשב חומר מסוכן המותר לשימוש באישור רופא בלבד וסופק רק במשורה - לרוב כמוצר מרפא עבור מגוון מחלות. מה שמזכיר מאוד את היחס הנוכחי שלנו לקנאביס.מקור החיבור בין קנאביס לשוקולד הוא הקנבינואידים, מושג שתשלטו בו עד סוף הכתבה.

קנאביס מכיל לפחות 113 תרכובות כימיות ייחודיות המכונות קנבינואידים. המפורסמות ביותר הן THC (המרכיב הפסיכו-אקטיבי העיקרי בצמח) ו-CBD (תרכובת לא פסיכו-אקטיבית הידועה בסגולותיה הרפואיות). כשאנו צורכים קנבינואידים, הם מקיימים אינטראקציה עם המערכת האנדו-קנבינואידית של הגוף שלנו שהיא מערכת עצבים נוספת הקיימת רק אצל יונקים ובני אדם, ונמצאת בכל האיברים החיוניים בגוף (שוקולד פועל על המערכת האנדו-קנבינואידית).

כאן כבר כדאי לעצור ולתהות מדוע מוח אנושי מכיל קולטנים שמתאימים באופן מושלם לקליטת הקנבינואידים שנמצאים בצמחי קנאביס?

קנאביס ושוקולד: ​​מבנים כימיים דומים

גוף האדם מייצר קנבנואידים משל עצמו, אלו המכונים "אנדו-קנבינואידים" (קנבינואידים בגוף). אננדמיד הוא אחד מאותם אנדו-קנבינואידים, שזכה לתיאור "מולקולת האושר" מכיוון שהוא מייצר השפעות דומות ל-THC, כולל אופוריה. נחשו איפה אננדמיד נמצא חוץ מאשר באופן טבעי בגוף? נכון, בשוקולד.

לאננדמיד ו-THC יש ​​מבנים כימיים דומים מאוד והם מקיימים אינטראקציה בדיוק עם אותם קולטנים. מעבר לכך, אננדמיד, בדומה לקנבינואידים המצויים בקנאביס, ממלא תפקיד חשוב בניהול כאב, מצב רוח, תיאבון ועוד. בנוסף, הוא בעל תכונות נוגדות חרדה ונוגדות דיכאון.

איך משפיע השוקולד על האננדמיד?

בשוקולד יש גם מרכיבים שמעכבים את פירוקו של האננדמיד וגם חומרים שמחקים את האננדמיד. מחקר משנת 1996 שפורסם בכתב העת Nature מצא כי שוקולד עשוי להכיל חלק מהקנבינואידים המיוצרים באופן טבעי על ידי גופנו. ובמחקר אחר, מדענים מצאו גם שחלק מהתרכובות המצויות בשוקולד (כגון תיאוברומין) עלולות לגרום למוח לייצר יותר אננדמיד.

בדומה לאפקט של THC  בקנאביס, האננדמיד בשוקולד משרה עלינו תחושת High פסיכו-אקטיבית[MA1] .

מבחינה מדעית, כדי להגיע להיי תזדקקו לכמויות לא מבוטלות של שוקולד, אבל רבים יעידו שהתחושה קיימת גם כאשר אנחנו צורכים מנות הרבה יותר צנועות ממנו.

השילוב בין שוקולד לקנאביס

מדובר בשני גידולים עתיקים במיוחד: פולי הקקאו נצרכו לראשונה כמזון ותרופה לפני למעלה מ-5,000 שנה ביבשת אמריקה. השימוש בקנאביס מתועד לראשונה לפני קרוב ל-4,500 שנה, ככזה המשמש את הסינים כתרופה לראומטיזם, כאבי מחזור ועוד.

מקובל לחשוב ששימוש בקנאביס ושוקולד יחד עשוי להגביר את ההשפעות של שני החומרים – גם על מצב הרוח. עבור משתמשי הקנאביס הרפואי, השילוב בין הצמד עשוי אף לשפר את הפוטנציאל הטיפולי הכולל של הצמח.

ישנן טענות לפיהן שוקולד מסווה את הטעם החריף של שמן הקנאביס. בנוסף, השוקולד והקנאביס קשורים גם ביכולתם להשפיע על רגשות מוגברים של אהבה ותשוקה: השוקולד ידוע בתור אפרודיזיאק והקנאביס מגביר באופן זמני את רמות הדופמין במוח.

למה קנאביס מייצר חשק לשוקולד?

החשק לצריכת מזון מתוק לאחר צריכת קנאביס מוכר היטב. לאותה תחושת תיאבון בלתי נשלט שמובילה לבולמוסי אכילה יש הסברים מדעיים. בקצרה: ה-THC  מקיים אינטראקציה עם קולטנים במוח שלנו המווסתים רגשות, כאב ואת חוש הריח והטעם שלנו. הדבר יכול גם לעודד את שחרור ההורמון גרלין, שמעורר רעב.

השאלה היא האם קנאביס מעורר בנו חשק ספציפי לשוקולד? ובכן, קבוצת מדענים מאוניברסיטת קליארי באיטליה, פרסמה לפני כעשור מחקר שבחן אזורי מוח ספציפיים המאפשרים ל-THC לגרום לנו להנאה בעת אכילת מזונות טעימים וכיצד THC מסוגל לגרום לאנשים לבחור מזונות מתוקים על פני אחרים. המסקנות: המדענים גילו ש-THC הגביר את תחושת העונג מאכילת סוכר (אגב, הוא לא השפיע בכלל על טעמים שאנחנו פחות אוהבים).

ההסבר לכך הוא שכאשר אנו צורכים מזון טעים, דופמין משתחרר באזור במוח שנקרא "המעטפת של גרעין האקומבנס" כדי להודיע לנו שהמוח שלנו אוהב את המזון הזה ורוצה שנצרוך אותו לעתים יותר קרובות. כשאנחנו נמצאים תחת השפעת THC, משתחרר משמעותית יותר דופמין בתגובה לאותה כמות של מזון מועשר בסוכר. ובמילים אחרות: כן, אנחנו נהנים יותר משוקולד תחת השפעת קנאביס.

*המידע מובא באדיבות שיח מדיקל גרופ, חברה לקנאביס רפואי, ומתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד.

התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12 אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.

לכל כתבות שיח מדיקל גרופ>>>