הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), ובעברית "הפרעת הלמת", היא תסמונת נפשית המתפתחת לאחר אירוע טראומתי משמעותי או מסכן חיים כמו פגיעה פיזית, תקיפה מינית, אסון טבע, תאונה, מוות פתאומי של אדם קרוב או חשיפה לקרב. רבים מכנים אותה "הפציעה של הנפש".
האירוע המוביל ל-PTSD בד"כ מאופיין בתחושה של פחד קיצוני וחוסר אונים שבזמן אמת עלולה להביא למצב של ניתוק מהסיטואציה. פוסט הטראומה, שמתפתחת מאוחר יותר מהאירוע בזמן אמת (בין שעות לשנים אחרי), מאופיינת במגוון תסמינים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים ועשויה לגרום לפגיעה ניכרת בתפקוד.
לחוות מחדש ולהימנע מתזכורות לטראומה
על פי ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי (DSM-5), תסמיני PTSD מסווגים בדרך כלל לארבעה סוגים:
תסמינים חודרניים: חוויה מחדש של האירוע הטראומטי, כולל זיכרונות מעיקים, סיוטים, פלאשבקים או תגובות רגשיות חזקות כאשר נזכרים באירוע.
תסמיני הימנעות: דפוס הימנעות מתזכורות או מצבים המעוררים זיכרונות מהאירוע הטראומטי. דבר היכול לכלול הימנעות ממקומות מסוימים, אנשים, שיחות או פעילויות נקודתיות.
שינויים בקוגניציה ובמצב הרוח: בדגש על שינויים שליליים באמונתם של פוסט-טראומתיים לגבי עצמם, אחרים או העולם, יחד עם מצב רגשי שלילי מתמשך, חוסר יכולת לחוות רגשות חיוביים ועניין מופחת בפעילויות.
שינויים בעוררות ובתגובתיות: תסמין זה בדרך כלל מתבטא בעצבנות, התפרצויות זעם, קשיי ריכוז, ערנות יתר (ערנות מתמדת), ותגובת פחד מוגזמת.
בישראל, אנו נחשפים פעמים רבות לחיילים או חיילים לשעבר הסובלים מהלם קרב, המוגדר כתגובה לפוסט-טראומה מפעילות מבצעית-מלחמתית. על פי ההערכות, כ-16% מהחיילים ששירתו ביחידות הלוחמות במלחמת לבנון הראשונה פיתחו תסמיני פוסט-טראומה, במספרים מדובר על אלפים. נכון ל-2020, מספר נכי צה"ל המוכרים כנפגעי פוסט-טראומה בישראל הוא 5,500 אנשים. כמוהם קיימים גם נפגעי פוסט-טראומה רבים מאירועי טרור.
קנאביס לפוסט-טראומה
קנאביס רפואי לתחום הפסיכיאטריה מאושר ע"י משרד הבריאות הישראלי עבור מטופלים בגירים המאובחנים בהפרעה פוסט-טראומטית. הטיפול אושר בארץ ובמדינות מערביות נוספות בעקבות מחקרים שונים שהצביעו על יעילות הקנאביס בהקלה על תסמינים שונים של PTSD. יחד עם זאת, המחקר בתחום עדיין בתחילתו.
חלק מהבשורה המשמעותית של הטיפול בקנאביס רפואי ב- PTSD הוא שלא מדובר רק באמצעי הרגעה או הקלה על מתחים, לקנאביס רפואי תרומה משמעותית גם בהכחדת זיכרון, מנגנון חשוב להפחתת זיכרונות טראומטיים. פרופ' רפאל משולם ז"ל, הוא כימאי ישראלי שהצליח לבודד את החומר הפעיל בקנאביס – THC, המשפיע על המוח וכן את הנוירוטרנסמיטר הטבעי אננדמיד, קנבינואיד אנדוגני.
הקנבינואידים שבקנאביס מפעילים קולטנים במערכת האנדוקנבינואידית - מערכת העברת אותות שמסייעת לווסת פונקציות רבות בגוף, ביניהן זיכרון ולמידה. מכיוון שהמבנה הכימי של THC דומה לאננדמיד הכימי במוח, THC עשוי לשנות תקשורת מוחית.
בין היתר, מחקריו של פרופ' משולם גילו כי ה-THC בקנאביס יכול לסייע בהפחתת רגישות המוח לטריגרים חיצוניים, להרגיע פעילות מוחית מהירה שיכולה לבלבל אנשים עם PTSD, ולשפר את הכחדת הזיכרון – תהליך מהותי של הסרת אסוציאציות מגירויים. כלומר, קנאביס עשוי לסייע למטופלים לקשר פחות טראומה לגירויים - למשל, רעש או ריח שמחזיר אותם לזיכרון מזירת הקרב.
בנוסף, מחקריו של פרופ' משולם בעכברים הראו שמערכת ההגנה של המוח מגנה מפני פציעות. לטענתו, קנאביס עשוי לסייע למטופלים עם "מוח פצוע" כמו חולי אלצהיימר, פרקינסון וכמובן PTSD, ויש צורך במחקרים נוספים בנושא.
קנאביס נגד חרדה, סיוטים והפרעות שינה
סקר מעניין על מטופלי פוסט-טראומה בניו-מקסיקו הראה כי קנאביס רפואי קשור להפחתה משמעותית בתסמיני PTSD בחלק מהמטופלים. השיפור נצפה בכל הסימפטומים של PTSD, אך היה בולט במיוחד עבור חרדה וסיוטים.
מחקר של המחלקה לפסיכולוגיה באונ' חיפה חקר את ההשפעות של קנבינואידים על עיבוד רגשי בעכברים שנחשפו לאירוע טראומטי. המחקר מצא כי שימוש בקנבינואידים (קנאביס סינטטי) בסמיכות לאירוע טראומטי יכול למנוע התפתחות של תסמינים דמויי PTSD. מחקר נוסף שנערך בשנת 2022 בשיתוף אונ' חיפה, הטכניון ובית החולים השיקומי "רעות", מצא כי שימוש בקנאביס רפואי מפחית הפרעות שינה הנגרמות על ידי . PTSD
רק לאחרונה אישרה אוקראינה את הליגליזציה של קנאביס לשימוש רפואי לצורך סיוע ללוחמים במלחמה מול רוסיה להתמודד עם טראומה פיזית ונפשית. חוק שב-2021 נפסל בקלות, טרם הפלישה הרוסית.
ומה בישראל?
קנאביס רפואי מאושר כאמור לשימוש בישראל לטיפול בהפרעת דחק פוסט-טראומטית מאז 2014. עבור מטופלים רבים השימוש בקנאביס רפואי הוא ההבדל בין תפקוד יומיומי תקין ללילות ללא שינה, והתמודדות עם פלאשבקים וחרדות. יש לקחת בחשבון שהטיפול איננו מתאים לחלק מהמטופלים, דוגמת אנשים עם היסטוריה של פסיכוזה או תורשה פסיכיאטרית משמעותית. ישנם, בין היתר, מחקרים המצביעים על כך שקנאביס מעודד התמכרות, הפרעות קוגניטיביות ועוד.
מכיוון שמדובר בהתוויה פסיכיאטרית, האישור לטיפול בקנאביס רפואי עבור מטופלי PTSD ניתן בכפוף להמלצת פסיכיאטר, רק לאחר 3 שנים לפחות מאבחון ההפרעה ורק עבור מאובחנים בפוסט-טראומה עם 30% נכות ומעלה לפי המוסד לביטוח לאומי.
עוד תנאי לאישור השימוש בקנאביס רפואי עבור מטופלי PTSD הוא מיצוי של 2 טיפולים תרופתיים ו-2 טיפולים פסיכולוגים כמו תרופות נוגדות דיכאון וטיפול פסיכותרפי, ללא תוצאות קליניות חיוביות. המטופל איננו יכול להיות בעל רקע של התמכרות לסמים ואלכוהול ועליו לעבור מעקב קבוע ע"י פסיכיאטר לאורך תקופת הטיפול בקנאביס.
לאחר הגשת בקשה וקבלת האישור לטיפול מטעם משרד הבריאות, ניתן לרכוש את הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת המורשים. בשנת הטיפול הראשונה, האישור תקף לתקופה של שישה חודשים ויש לחדשו לפי הצורך ובכפוף למעקב פסיכיאטר מטפל.
*המידע מובא באדיבות "שיח מדיקל גרופ", חברה לקנאביס רפואי, ומתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד.
התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12 אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.