מהפכת מרשמי הקנאביס היא בשורה חשובה למטופלי קנאביס רפואי שנאלצו עד היום להתרוצץ, להצטדק, להתחנן, ולהמתין זמן רב על מנת לקבל רישיון לקנאביס למטרות רפואיות חיוניות. כל זאת בזמן שתרופות נרקוטיות היו זמינות להם במרחק מרשם אחד.
עד כה, חולים שביקשו להשתמש בקנאביס רפואי, נאלצו עד היום, ללא יוצא מן הכלל, להנפיק רישיון להחזקה ושימוש בקנאביס מטעם היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) על פי התוויות רפואיות מאושרות. תהליך הבקשה להוצאת רישיון התבצע גם דרך רופאים מומחים פרטיים ומהשירות הציבורי, אשר הוסמכו על ידי היק"ר להנפיק רישיונות לקנאביס בעלות של ביקור במרפאת חוץ. קופות החולים לא היו מעורבות בעניין - גם אם הבקשה הועברה ע"י רופא מומחה שעובד בקופת החולים.
את מרשמי הקנאביס לא היה ניתן עד כה לממש בבתי המרקחת של קופות החולים אלא רק בבתי מרקחת מורשים ופרטיים וכן סניפים מסוימים של רשתות הפארם.
התקנות שאושרו לאחרונה בוועדת הבריאות של הכנסת פתחו את האפשרות לקבלת מרשם קנאביס רפואי עבור התוויות רפואיות מסוימות דרך המערכת הציבורית. לפי התקנות הללו, מי שלא יזדקקו עוד לרישיון קנאביס ויוכלו לקבל מרשם לקנאביס רפואי, הינם מי שמתמודדים עם המחלות והמצבים הרפואיים הבאים:
● מחלות אונקולוגיות פעילות (סרטן) ומי שעוברים טיפולי כימותרפיה, אימונותרפיה, והקרנות
● אוטיזם - מטופלים על הספקטרום האוטיסטי מעל גיל 5
● מחלות כשל חיסוני – איידס ונשאי HIV
● מחלות מעי דלקתיות פעילות – לרבות קרוהן
● מחלות ניווניות של המוח – דמנציה (אלצהיימר, פרקינסון)
● מחלות נוירולוגיות - טרשת נפוצה, אפילפסיה, טורט (בגירים)
● חולים חשוכי מרפה שתוחלת החיים הצפויה להם אינה עולה על חצי שנה
אילו רופאים יוכלו לרשום מרשמי קנאביס?
רופאים מומחים (בהתאם להתוויות של משרד הבריאות) שעובדים במערכת הציבורית (קופות חולים ובתי חולים ציבוריים) ועברו הכשרה בנושא קנאביס שמוכרת ע"י משרד הבריאות (במקרה של בתי חולים ציבוריים – רופאים שעברו הכשרה מוכרת וכן שהוסמכו לנושא ע"י המנהל הרפואי של בית החולים).
רופאים אלו יוכלו גם לקבל המלצה למתן מרשם מרופאים מומחים מהרפואה הפרטית או מבתי חולים ציבוריים.
מי שלא יוכלו להנפיק מרשם לקנאביס רפואי הם רופאים הנכללים תחת הגדרת עיסוק של "רפואה ראשונית": רופאי משפחה, רופאים כלליים, רפואי ילדים ורופאים פנימאים.
מהן מגבלות המרשם לקנאביס רפואי לפי התקנות החדשות?
המרשם זהה למרשם רפואי עבור תרופות אחרות, אך הוא יוגבל למינון של 60 גרם לחודש (הכמות הרשומה במרשם תהיה לתקופת צריכה של 30 יום). מינון גבוה יותר יצריך אישור מדרג מנהלי של בית החולים או קופת החולים. האישור המיוחד יינתן בהתאם לתוקפו של המרשם. לצורך הוצאת מרשם חדש ידרש גם אישור חדש. מי שהחזיק ערב כניסת התקנות החדשות ברישיון קנאביס למינון של 60 גרם ויותר, לא יהיה מחויב לאישור מיוחד משך שנה וחצי.
שימו לב: המרשם, שהינו אלקטרוני, יישא בין היתר את פרטי הרופא (עם חותמת שלו) ופרטי המטופל, לצד סוג ושם מוצר הקנאביס, צורת מתן הקנאביס, ריכוז החומרים הפעילים THC ו-CBD וכמובן מינון החומר.
המרשמים העתידיים יינתנו לתקופה של עד שנה מיום כתיבת המרשם הראשון. מלבד במקרים בהם המרשמים ניתנים למטופל בפעם הראשונה - אז יינתנו לתקופה של עד חצי שנה בלבד (מרשם שיינתן למי שהחזיק כבר ברישיון קנאביס לא יחשב כמרשם הניתן בפעם הראשונה).
המרשם יסופק על ידי רוקח מורשה בבית מרקחת ויתועד בתיקו הרפואי של המטופל בקופת החולים.
מהם היתרונות של התקנות החדשות למטופלי קנאביס רפואי?
התקנות החדשות צפויות להגדיל משמעותית את היצע הרופאים שיוכלו לספק מרשמי קנאביס. במצב הנוכחי, טרם כניסת התקנות לתוקפן, ישנו מחסור חמור ברופאים בעלי הכשרה מתאימה להנפקת רישיונות קנאביס - מה שהופך את התהליך לארוך ומסורבל מבחינה בירוקרטית. נתוני משרד הבריאות לשנת 2022, הראו כי בישראל ישנם 113 רופאים בלבד המוסמכים להנפיק קנאביס רפואי.
לאחר כניסת התקנות החדשות לתוקפן, מרשמי הקנאביס יטופלו ע"י רופאים במערכת הציבורית – קופות החולים ובתי החולים, ויהפכו את התהליך למהיר ונגיש יותר. מטופל שיגיע לרופא מומחה בעל הכשרה מתאימה, יוכל לקבל מרשם ולממש אותו באופן מידי בבית המרקחת.
בנוסף, התקנות החדשות יאפשרו להוזיל את התהליך ולייתר עבור חלק מהחולים את התשלום עבור הנפקת רישיון קנאביס רפואי.
מה תהיה עלות הנפקת מרשם ורישיון קנאביס אחרי כניסת התקנות החדשות?
ועדת הכספים אישרה תעריף גבייה חדש ומוזל למטופלי קנאביס הזקוקים למרשם ו/או לרישיון קנאביס. התעריף החדש עבור הנפקת מרשם שנתי לקנאביס רפואי יעמוד על 180 שקל (במקום 220 שקלים כיום). ו-360 שקלים בגין הנפקת רישיון לקנאביס (השתתפות עצמית). יש לציין כי קנאביס רפואי איננו בסל התרופות ואיננו מתוקצב ע"י משרד הבריאות.
הבעיות בתקנות החדשות לקנאביס רפואי
אמנם, יותר רופאים יוכלו להנפיק מרשמי קנאביס רפואי (לעומת אלו המטפלים ברישיונות), אך הם יאלצו לעבור קודם לכן הכשרה רפואית אשר צפויה לערוך זמן ולעכב את מימוש התקנות החדשות.
בנוסף, הבעיה העיקרית בתקנות הקנאביס הרפואי החדשות הן שהן לא מספקות מענה למרבית משתמשי הקנאביס הרפואי בישראל. מתוך כ-100 אלף מטופלים עם רישיונות קנאביס בארץ, מנתוני שנת 2018 עולה כי 58.92% מהרישיונות היו על רקע כאב כרוני נוירופתי ו-10.27% מהבקשות לרישיון ניתנו על רקע פסיכיאטרי - PTSD הפרעת דחק פוסט-טראומתית, בפרט.
כלומר, מי שסובלים ממחלות כאב כרוני כמו פיברומיאלגיה ומפוסט טראומה, יוותרו באותו מצב.
הסיבה לכך, ככל הנראה, היא החשש של גורמים מתנגדים מפני איבוד שליטה על כמות משתמשי הקנאביס הרפואי, התפתחויות של התמכרויות, זליגה של קנאביס רפואי לשוק הפתוח (שלא למטרות רפואיות מאשרות) ומעבר של משתמשי קנאביס לסמים פסיכו-אקטיביים אחרים.
מתי תקנות הקנאביס החדשות צפויות להיכנס לתוקפן?
התקנות ייכנסו לתוקפן בתוך כחצי שנה על מנת לאפשר לקופות החולים להיערך לשינויים הנדרשים.
האם צפויים שינויים נוספים בנוגע להיתרי שימוש בקנאביס רפואי?
התקנות החדשות הן שלב ראשון ברפורמת משרד הבריאות בנושא קנאביס רפואי. ועדת הבריאות של הכנסת ציינה כי ישנן התוויות רפואיות נוספות שידרשו התייחסות וטיפול בהמשך.
התקנות החדשות של ועדת הבריאות הינן חלק משינוי מגמה מתמשך לגבי קנאביס רפואי שמוביל משרד הבריאות לצד גופים רפואיים אחרים. הקנאביס הרפואי מקבל מעמד של טיפול חיוני עבור מחלות קשות ומצבים רפואיים מורכבים. בהתאם לכך, מטרת התקנות היא להבטיח שמטופלי הקנאביס הרפואי יוכלו לזכות לטיפול יעיל ונגיש, ללא החרגה של הוצאת רישיון קנאביס.
*המידע מובא באדיבות "שיח מדיקל גרופ", חברה לקנאביס רפואי, ומתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד.
התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.