המעבדה לבוטניקה ארכיאולוגית של הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטת בר-אילן היא המעבדה היחידה בארץ שחוקרת פירות וזרעים משחר ההיסטוריה ועד היום, והחזון הוא לנתח ממצאים מן העבר בכדי שישפיעו על פיתוח עולם החקלאות של העתיד.
בהרבה מן המקרים, ניתן להפיק מידע חדש לגמרי מתוך ממצאים ארכיאולוגים של פירות וזרעים. למשל, ממצא ארכיאולוגי שהתגלה בתוך ארמון מתקופת הברונזה המאוחרת בתל בית שמש, חשף מין של צמח שקיים לאורך ההיסטוריה רק בשני מקומות בעולם: בית שמש וכרתים. ממצא זה מגלה לנו פרטים על הקשרים הפוליטיים ואולי אפילו משפחתיים בין הארמון בישראל לארמון בכרתים.
שאלת השאלות – מי באמת המציא את החומוס
הסורים, המצרים והלבנונים טוענים כולם שהם האחראיים להמצאת החומוס. ובכן, חוקרי אוניברסיטת בר-אילן גילו שרידים של גרגרי חומוס במערות מדבר יהודה כלומר, החומוס היבש הקדום ביותר בעולם הגיע דווקא מישראל.
אז איך זה ישפיע על עולם החקלאות?
החזון שמנחה את הפעילות של פרופ' אהוד ויס במעבדה לבוטניקה ארכיאולוגית של אוניברסיטת בר-אילן, הוא גילוי ממצאים שיוכלו לסייע בשיפור עולם החקלאות בעתיד. גילוי זרעים ששרדו אלפי שנים בהם קיים גן שיכול לגרום לצמח לשרוד עם צריכה מעטה של מים, או גן שפיתח חסינות ועמידות לפטריות או נגד קור יוכל לשמש לפיתוח זנים חדשים עמידים יותר בעתיד.