סוגרים את השמיים: החל מהשעה 05:00 בבוקר לא ימריאו טיסות של חברות התעופה הישראליות, כחלק ממחאה של ועדי העובדים על כוונת הממשלה לאשר את הסכם שמיים פתוחים. בלילה פנה יושב-ראש ההסתדרות, עופר עיני, במכתב דחוף לראש הממשלה ובו קרא לו לדחות את אישור הסכם השמיים הפתוחים ולפתוח במשא ומתן עם חברות התעופה הישראליות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למרות קריאות של יושב-ראש ההסתדרות, לא חל במהלך הלילה כל שינוי בעמדת הממשלה בנושא. על פי מתווה הסכם "שמיים פתוחים", יתאפשר לכל חברת תעופה לטוס מכל נמל באירופה לישראל ולהיפך. הדבר צפוי להביא לכך שהתחרות בין החברות תגבר ומחירי הכרטיסים יירדו.
אלא שהחברות מבקשות להכניס תיקונים בהסכם, כגון כיסוי מלא של הוצאות האבטחה וסיוע בכניסה לנמלי תעופה אטרקטיביים שכיום הן אינן מגיעות אליהן.
מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, סיפר בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט כי בחברתו נערכו לשביתה "כבר מהפעם הראשונה ששמענו על האפשרות לקיומה". הוא הוסיף, כי "לאורך כל סוף השבוע דאגנו לעדכן את נוסעינו והקדמנו את טיסותיהם. כמו כן, וידאנו שכולם יגיעו לטיסות בזמן".
הוא ציין עוד, כי "הטיסות לאילת שתוכננו להיום בוטלו - ואנו מעמידים אוטובוסים מנמל התעופה בן גוריון לאילת ובחזרה. במידה והשביתה תימשך גם מחר - נדאג לפצות את נוסעינו".
עיני לנתניהו: "הימנע מקבלת החלטות היסטוריות קשות והרסניות"
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, פנה אמש לראש הממשלה, בנימין נתניהו: "הנני פונה אליך בשעה גורלית זו בקריאה דחופה אל ממשלת ישראל ושריה כולם, להימנע מקבלת החלטות היסטוריות קשות והרסניות, ללא דיון ענייני ועל בסיס מידע חסר ומטעה, בעניין אישור הסכם 'שמיים פתוחים'".
יו"ר ההסתדרות קרא לנתניהו להיכנס לתהליך מסודר של דיון וליבון רציני בסוגיה לאומית מהותית זו, תוך שמיעת ושיתוף כל הגורמים הנוגעים בדבר ותוך קיום מו"מ לשמירת זכויות עובדי ענף התעופה האזרחית בישראל והבטחת המשך קיום חברות התעופה הישראליות.
"אין לנו ברירה אלא להשבית את חברות התעופה", אמר יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי. "אנו בעד ההסכם, בעד הצרכן ובעד התחרות אבל לא כל עוד מחסלים את התעופה הישראלית", הוסיף, והדגיש כי "אנו רוצים שההצעה הזאת תרד מעל סדר היום ושינהלו איתנו משא ומתן ענייני להתאמת ההסכם לחברות התעופה הישראליות".
עומס לילי בטרמינל 3; עשרות טיסות בוטלו או הוקדמו
חברות התעופה נערכו מראש לשביתה ופעלו להקדים כמה שיותר טיסות לפני השעה 05:00, אלא שאלפי נוסעים ישראליים צפויים להיפגע מהשביתה בכל זאת: בין 30 ל-40 טיסות צפויות להתבטל. בשעות הקטנות של הלילה הורגש עומס יוצא דופן בטרמינל 3, כשהמרחב האווירי (שבשגרה סגור להמראות עד 05:30) נפתח מוקדם מהרגיל כדי לאפשר לטיסות להמריא לפני תחילת השביתה.
"נערכנו מראש לשביתה והודענו בטלפון ובאמצעים נוספים על הקדמת טיסות לברלין ולרומא לשעה 04:55. מבקשים מקהל לקוחותינו להיות קשוב לאמצעי התקשורת וליצור קשר עם מרכז ההזמנות במידת הצורך" אמר דורי שושן, סמנכ"ל שיווק של חברת "ישראייר". בחברת אל-על הקדימו את הטיסות שהיו אמורות להמריא בשעות הבוקר לבריסל, ג'נבה, ציריך, ברלין, מדריד, פריז, רומא ומילנו כך שהן המריאו בלילה, לפני תחילת השביתה.
אם מנוף הלחץ הזה לא יספיק, מאיימים בהסתדרות, בשלב הבא מתכננים לצרף לשביתה את עובדי הרכבות, הנמלים ורשות שדות התעופה. שר התחבורה ישראל כץ מתעקש לפתוח את השוק לתחרות, וטוען שהסכם השמיים הפתוחים יוזיל בעשרות אחוזים את מחירי הטיסות מישראל לאירופה. חברות התעופה הישראליות טוענות כי התחרות לא תיהיה הוגנת, בשל הוצאות הביטחון וכי לא תהיה למטוסיהן גישה לנמלי התעופה המבוקשים באירופה.
שביתה בתעופה - סיקור נרחב:
עובדי התעופה ישבתו בגלל הסכם "שמיים פתוחים"
ההסתדרות מתנגדת להסכם "שמיים פתוחים"
השר לנדאו: הסכם השמיים הפתוחים חיוני לתיירות
צפו: עימות בין שר התחבורה ליו"ר ועד עובדי אל-על
השר כץ: לא ניכנע לאיומי ההשבתה