האם הלחץ הדיפלומטי עזר? הספינה הלובית "אמלתיאה" הרימה עוגן ויצאה בדרכה לאזורנו, כשעליה 2,000 טונות של ציוד הומניטרי ו-27 פעילים. אולם בשלב זה לא ברור אם יעדה של הספינה הוא רצועת עזה - או נמל אל-עריש שבמצרים.

משרד החוץ היווני פירסם הודעה רשמית לפיה יעדו של המשט הוא נמל אל-עריש המצרי ולא חופי עזה, אולם לכולם ברור כי אנשי הספינה יכולים לשנות את הכיוון בעודם בלב ים. "ספינת 'התקווה' הלובית תצא לדרך תוך שעה-שעתיים", אמר אחר הצהריים ג'מאל אל-חודרי, ראש ה'וועדה הפלסטינית לשבירת המצור', והדגיש: "לעבר חופי עזה ולא לשום מקום אחר, זו ההחלטה שקיבלו האחראים על הספינה".

בכיר המהנדסים על הסיפון אמר הערב לטלוויזיה המצרית: "הכיוון שלנו כרגע הוא אל-עריש, אבל כל הסידורים וההתארגנות שלנו הם לקראת הגעה לעזה. אנחנו נמצאים כרגע בנמל לבריו ביוון, ועוד כעשר דקות הספינה תצא מהנמל".

בהמשך דיווח כתב רשת "אל-ג'זירה" הנמצא על הסיפון כי "המסע יהיה ארוך אבל כרגע הכיוון הוא עזה". הכתב הוסיף עוד כי קברניט הספינה הודיע כי לא שינה את נתיב הנסיעה וכי היעד הסופי הוא חופי עזה.

ברק: "ממליצים למארגני המשט להתלוות לחיל הים או לשוט למצרים"

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר הערב בדיון כי המשט הלובי שיצא מיוון הוא פרובוקציה מיותרת ומוטב היה אם לא היה מתקיים. "אפשר להעביר לרצועת עזה סחורות דרך נמל אשדוד וזאת לאחר בדיקה, אולם לא נאפשר הכנסת נשק, אמל"ח וחומרים תומכי לחימה לעזה", אמר ברק, "אנו ממליצים למארגני המשט להתלוות לספינות חיל הים לנמל אשדוד או לשוט ישירות לנמל אל-עריש".

חיל הים מצידו נערך לעצור את הספינה הלובית, כשהנחייה לכוחות צה"ל נשארה בעינה: לא לאפשר לשום ספינה להתקרב לחופי עזה - גם במחיר שימוש בכוח. ובתוך כל זה, ביום שני הקרוב יגיש האלוף במיל' גיורא איילנד את הדוח שבודק את התנהלות הדרג הצבאי בהשתלטות על ה"מרמרה" לפני כחודש וחצי. לא צפויות מסקנות אישיות בדוח, אולם כן תימתח ביקורת על הדרך בה בוצעה ההשתלטות, הכשל המודיעיני וההסברה הצולעת.

מאמצים דיפלומטיים למנוע את ההפלגה

מעבירים סחורות לעזה. ארכיון (צילום: AP)
העמסת הציוד על הספינה הלובית, בסוף השבוע|צילום: AP

הספינה "אמלתיאה", הנושאת את דגל מולדובה אך הוחכרה על ידי בנו של שליט לוב, יצאה הערב מנמל לבריו שמדרום לאתונה לכיוון עזה כשעל סיפונה 27 אנשים וכ-2,000 טונות של "ציוד הומניטרי ותרופות" - כך לטענת גורמים ב"ארגון הצדקה הלובי" שמארגן את המשט.

שר הביטחון אהוד ברק הצטרף למאמצים הדיפלומטים הרבים למנוע את הגעת הספינה לעזה, ושוחח היום בנושא עם שר המודיעין המצרי עומר סולימאן. בשיחה בין השרים נדונה האפשרות כי המצרים יסכימו לקבל את הספינה בנמל אל-עריש.

שר הביטחון ברק שב וחזר על עמדתו כי "ישראל מתנגדת לכניסת ספינות לרצועת עזה מבלי שייבדק כי אין עליהן נשק, אמל"ח ואמצעים תומכי לחימה".

גם שר החוץ אביגדור ליברמן שוחח בימים האחרונים מספר פעמים עם שרי החוץ של יוון ומולדובה. ממשרד החוץ נמסר כי ליברמן "הגיע עמם לתיאום והבנה לגבי הטיפול בספינה הלובית". ההערכה במשרד החוץ היא כי בעקבות שיחות אלה, כאמור, הספינה לא תגיע לעזה.

כבר אתמול הוגשה בקשה בנושא למזכ"ל האו"ם באן קי-מון. שגרירת ישראל באו"ם גבריאלה שלו נפגשה עם המזכ"ל בניו יורק וטענה בפניו שעל האו"ם למנוע את יציאת הספינות. בנוסף הוגש מכתב רשמי למועצת הביטחון של האו"ם. במכתב מפורט כי ישנן דרכים אחרות, חוקיות, להעביר ציוד וסיוע לרצועת עזה. "למרות המטרה המוצהרת של יציאת הספינה", כתבה שלו, "אנו מודאגים שהאופי האמיתי שלה מפוקפק. ישראל מחויבת לכך שהסיוע ההומניטרי יועבר".

טיבי סייע למארגני המשט הלובי

צפו בסיפורים המעניינים של 3.2 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
ח"כ אחמד טיבי. ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

לאחר שח"כ חנין זועבי השתתפה במשט האחרון מטורקיה לעזה, מסייע עכשיו ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), שמכהן גם כסגן יו"ר הכנסת למשט מטעם לוב, שאמור לצאת לכיוון חופי עזה.

העיתון "א שרק אל אווסט" דיווח הבוקר כי מארגני המשט יצרו קשר עם טיבי. בשיחה עם גלי צה"ל אישר חבר הכנסת את הדברים. לטענתו, הוא העביר למארגנים הלובים רשימה של תרופות הדרושות לתושבי רצועת עזה.

אתמול פורסם כי את המשלחת מארגן בנו של שליט לוב מועמר קדאפי, סייף אל-איסלאם קדאפי. ייתכן שהוא אף יהיה על אחת הספינות שמתוכננות לצאת ו"לשבור את המצור על עזה". הספינות, לפי הדיווחים, יכללו מוצרי סיוע ומתנדבים.

מעוניינים בעדכונים נוספים לגבי המשט? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק