מהפכה כזו לא הייתה בצה"ל מיום הקמתו, והיא כוללת גם קיצוץ דרמטי בתקציב: הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ הציג הערב את תכניתו החדשה למבנה צה"ל, במסגרת ייסגרו יחידות צבאיות רבות ואלפי אנשי קבע יפוטרו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת התכנית יפוטרו 3,000-5,000 במהלך חמש השנים הקרובות. כמו כן ייסגרו יחידות טנקים, יחידות בחיל התותחנים ואף יחידות בחיל הים ובחיל האוויר. הדבר מתווסף לפרסום אתמול לפיו לאחרונה נסגרו מספר טייסות בחיל האוויר בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון.
בצה"ל מדגישים כי מדובר בשינויים ארגוניים שנועדו להתאים את הצבא למציאות החדשה המתהווה באזור. השינויים נשענים על טכנולוגיות חדישות ועל מודיעין משופר. הנחת העבודה היא כי גם לאחר השינויים, יוכל הצבא לספק מענה לאיומים מסביב.
"במערכת הביטחון מציגים תרחישי אימים"
גורמים במשרד האוצר טוענים בתוקף כי במערכת הביטחון מציגים תרחישי איימים "כדי שידם של הח"כים והשרים תרעד" והם יאשרו קיצוץ מתון בלבד בתקציב הביטחון. בישיבות שנערכו בנושא הדגישו בכירים באוצר: "אין לנו עוד מאיפה לקצץ. אם לא נקצץ מספיק בביטחון, נצטרך לקצץ במקומות אחרים".
לדברי הגורמים באוצר, במשרד הביטחון "גוררים רגליים" ועד כה לא הגישו תכנית לקיצוצים. מלשכתו של שר הביטחון יעלון נמסר: "אנו לא חוזרים בנו משום התחייבות. נקצץ כפי שיידרש".
מצה"ל נמסר בתגובה: "התכנית נבנית בהתאם לאילוצי התקציב שהוגדרו על ידי הדרג המדיני ולצד צרכי ההתעצמות הנדרשים מצה"ל. כחלק מתכנית זו נבחנים מספר שינויים בזרועות ובאגפים. צה"ל ערוך ונחוש לבצע את משימותיו ולהמשיך לפעול על ביטחונם של תושבי מדינת ישראל".
טייסות בחיל האוויר ייסגרו
ההחלטה שפורסמה כבר אתמול, על סגירת מספר טייסות, עוררה סערה בקרב אנשי חיל האוויר משום שמדובר בטייסות בעלות היסטוריה מפוארת שהיוו חלק מעמוד השדרה של חיל האוויר. "זו רק ההתחלה", אמר גורם בכיר מאוד במשרד הביטחון. "צריך להפסיק לטמון את הראש בחול. הציבור לא מבין שאנחנו עומדים בפני רעידת אדמה. למעשה, בפועל, כשמדברים על 2013 ו-2014, מערכת הביטחון תעמוד בפני קיצוץ של כמעט שמונה מיליארד שקלים".
לפני כחודשיים אישר הקבינט המדיני-ביטחוני את החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על קיצוץ בתקציב הביטחון של שלושה מיליארד שקלים, במקום ארבעה כמתוכנן. שר הביטחון משה בוגי יעלון התייחס כשבועיים אחר כך לקיצוץ הנרחב ואמר אז כי "בתקופה הקרובה ניאלץ לבצע הורדה משמעותית של כמות האימונים, לקצץ בתקנים ואף לסגור יחידות". יעלון, שדיבר ביום הוקרה למערך המילואים, אמר: "מערכת הביטחון וצה"ל אינם מנותקים מהמציאות הכלכלית שהתרגשה עלינו".
יעלון הדגיש כי "גם כאן נדרשת השתתפות בנשיאה באחריות. אנו נכונים לכך, אך עושים זאת בלב כבד ובדאגה גדולה נוכח המציאות הביטחונית המורכבת שניצבת בפנינו, שכן המחיר אינו קל והסיכונים שאנו נוטלים אינם פשוטים. עם זאת נעשה ככל הניתן, האפשרי ומעבר לכך, כדי לצמצם את הפגיעה בכשירות ובמוכנות של היחידות, ובהתעצמות".
גם הרמטכ"ל גנץ דיבר אז על הקיצוץ ואמר: "בימים אלה, בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון, אנו נאלצים להשתנות ולעדכן את תוכניות העבודה בכל המערכים בצה"ל, עד כדי התאמות בגודל סדר הכוחות והרכבו".