הקיצוץ בתקציב הביטחון הביא לסגירת טייסות מבצעיות: בעקבות הקיצוץ שאושר, בסך שלושה מיליארד שקל, נסגרו מספר טייסות לאחרונה - כדי לחסוך בעלויות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההחלטה מעוררת סערה בקרב אנשי חיל האוויר, משום שמדובר בטייסות בעלות היסטוריה מפוארת שהיוו חלק מעמוד השדרה של חיל האוויר. הקיצוצים בצה"ל לא יסתיימו בסגירת הטייסות של חיל האוויר. בקרוב אנחנו צפויים לשמוע על קיצוצים נוספים ושינויים משמעותיים בזרועות ואגפים נוספים בצבא.
"זו רק ההתחלה", אמר גורם בכיר מאוד במשרד הביטחון. "צריך להפסיק לטמון את הראש בחול. הציבור לא מבין שאנחנו עומדים בפני רעידת אדמה. למעשה, בפועל, כשמדברים על 2013 ו-2014, מערכת הביטחון תעמוד בפני קיצוץ של כמעט שמונה מיליארד שקלים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "תהליך בניית התכנית הרב שנתית של צה"ל התרחש בימים אלו אל מול המציאות האזורית ואתגרי השעה. התכנית נבנית בהתאם לאילוצי התקציב שהוגדרו על ידי הדרג המדיני ולצד צרכי ההתעצמות הנדרשים מצה"ל. כחלק מתכנית זו, נבחנים מספר שינויים בזרועות ובאגפים. צה"ל ערוך ונחוש לבצע את משימותיו ולהמשיך לשמור על ביטחונם של תושבי מדינת ישראל".
"איננו מנותקים מהמציאות הכלכלית"
לפני כחודשיים אישר הקבינט המדיני-ביטחוני את החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על קיצוץ בתקציב הביטחון של שלושה מיליארד שקלים, במקום ארבעה כמתוכנן. שר הביטחון משה בוגי יעלון התייחס כשבועיים אחר כך לקיצוץ הנרחב ואמר אז כי "בתקופה הקרובה ניאלץ לבצע הורדה משמעותית של כמות האימונים, לקצץ בתקנים ואף לסגור יחידות". יעלון, שדיבר ביום הוקרה למערך המילואים, אמר: "מערכת הביטחון וצה"ל אינם מנותקים מהמציאות הכלכלית שהתרגשה עלינו".
יעלון הדגיש כי "גם כאן נדרשת השתתפות בנשיאה באחריות. אנו נכונים לכך, אך עושים זאת בלב כבד ובדאגה גדולה נוכח המציאות הביטחונית המורכבת שניצבת בפנינו, שכן המחיר אינו קל והסיכונים שאנו נוטלים אינם פשוטים. עם זאת נעשה ככל הניתן, האפשרי ומעבר לכך, כדי לצמצם את הפגיעה בכשירות ובמוכנות של היחידות, ובהתעצמות".
גם הרמטכ"ל גנץ דיבר אז על הקיצוץ ואמר: "בימים אלה, בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון, אנו נאלצים להשתנות ולעדכן את תוכניות העבודה בכל המערכים בצה"ל, עד כדי התאמות בגודל סדר הכוחות והרכבו".