טרור העפיפונים ובלוני התבערה לא נפסק: בשטחי היערות בארי וכיסופים בעוטף עזה משתוללות מאז תחילת היום 22 שריפות, וצוותים רבים של כבאות והצלה יחד עם אנשי הקרן הקיימת לישראל פועלים כדי להשתלט על הלהבות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

גל השרפות בעוטף עזה המשיך גם אתמול: שרפה גדולה פרצה בנחל שקמה שבנגב בצפוני, ובאזור נשרפו כ-200 דונם. בעקבות תנאי מזג האוויר, עובדי קק"ל ביחד עם צוותי כיבוי והצלה, נאלצו ליצור שריפה נגדית, והשתמשו בטרקטור לייצור חריץ בוואדי, כדי להשתלט על השרפה.

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך קיים הבוקר סיור בגזרת עוטף עזה בעקבות אירועי השריפות, שבמהלכו קיים הערכת מצב בהשתתפות סמפכ"ל המשטרה, מפקד מחוז דרום, וגורמי צה"ל, מד"א, כב"ה וגופי ביטחון נוספים.

"מזה תקופה ממושכת אנו מתמודדים עם תופעה של הגעת בלונים ועפיפוני תבערה שחלקם ממולכדים לשטחים חקלאיים וליישובים מאוכלסים", אמר אלשיך. "עפיפונים אלה נשלחים מרצועת עזה במטרה לפגוע באזרחי ישראל ובכוחות הביטחון ומהווים אתגר ביטחוני. מדובר בטרור לכל דבר ועניין, גם אם לצערנו הוא מבוצע תוך שימוש בנשים ובילדים. מצד אחד הנזקים הם משמעותיים, אך לשמחתנו עד עכשיו אין פגיעה בנפש".

השריפה בנחל שקמה, אתמול (צילום: משה מרדכי, יערן קק״ל., חדשות)
השריפה בנחל שקמה, אתמול|צילום: משה מרדכי, יערן קק״ל., חדשות

בתוך כך, בשבועות האחרונים מתנהל ויכוח גדול בין הרבש"צים (רכזי ביטחון שוטף צבאיים), שנאבקים בגל ההצתות בעוטף עזה ולפעמים מגיעים לזירה אפילו לפני כוחות הכבאות, לבין הצבא. במוקד הוויכוח עומדת הנחיה של הצבא לרבש"צים לא לסייע במקרה של שרפה ביישוב סמוך. הרבש"צים גם באים בטענות לצבא על בעיות ציוד, הכרה בתפקיד כימי מילואים ואפילו ביטוח למקרה בו ייפגעו במהלך טיפול בלהבות.

רבש"צ הוא רכז ביטחון שוטף צבאי ולמעשה באחריותו לדאוג לאבטחת יישוב במצבי שגרה ובחירום עד להגעת כוחות צה"ל. ההכשרה לתפקיד אמנם מתרחשת בצה"ל אך התפקיד חיצוני לצבא וכמעט על בסיס התנדבותי, כשאת שכרם מממן משרד הביטחון מתקציבו. בימים אלה מתנהל הוויכוח בין הצבא לרכזים בנוגע להיערכות ולטיפול במקרי החירום של טרור העפיפונים והבלונים מעזה. הטענות הקשות של הרבש"צים עולות בשיחות עם בכירי הצבא שנפגשים איתם ובפנייה של מועצות בעוטף עזה לצבא.

"גומרים לכבות שרפה, ממשיכים לאירוע ביטחוני"

גורם צבאי הסביר בשיחה עם החדשות Online: "אין הנחיה שהרבש"צים יעניקו סיוע הדדי בין היישובים במקרה של שרפה". מבחינת הצבא, הרבש"צ צריך לטפל בשרפות רק בגזרתו וביישובו, בסיוע כוחות הכיבוי שמוזעקים למקום: "לא הנחינו אותם לצאת ולעזור לחברים ביישוב סמוך". הרבש"צים, מנגד, טוענים שקיבלו הנחיה מהצבא לסייע במקרי השרפות גם אם מדובר בגזרה סמוכה. "זה ממש לא נכון - נאמר לנו לסייע ואנחנו לא נשב מנגד", הם מסבירים.

ויכוח נוסף ניטש סביב סוגיית הציוד לטיפול בלהבות. הגורם הצבאי טוען כי צה"ל הביא לרבש"צים בעוטף 24 גרורים (נגררים) למטרת כיבוי השרפות, בעוד הרבש"צים טוענים כי הגרורים כולם עדיין עומדים בחנייה בחטיבה ולא הגיעו אליהם: "אנחנו משתמשים בציוד הישן. פניות שלנו לקבל ציוד שהתבלה, כמו צינורות או מסכות לפנים, נענו בשלילה ואנחנו מתמודדים עם מה שיש".