חילופי ההאשמות בקבינט (צילום: רויטרס, נעם משקוביץ)
מחלוקת נוספת בין הבכירים|צילום: רויטרס, נעם משקוביץ

איום המנהרות נמשך - וגם המחלוקת בצמרת הממשלה: השאלה מה עושים נגד המנהרות של חמאס, שמאיימות להגיע ליישובי עוטף עזה הגיעה שוב לקבינט - ולא הושגה הסכמה. באחד הדיונים שנערכו בשבועות האחרונים הציע השר נפתלי בנט לבצע פעולה יזומה נגד מנהרות הטרור של חמאס שנחפרות לעבר ישראל ולא לחכות לתוצאות חמורות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון התנגדו למהלך - בצעד שעלול לגרום לקרעים נוספים בממשלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההצעה, שנאמרה בחדרים סגורים, מזכירה את הצעתו של יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג - והיא נמצאת בניגוד לעמדתם הפומבית והמוצהרת של נתניהו ויעלון:  בפרסומים פומביים הבהירו השניים כי "בעניין הזה צריך לגלות שיקול דעת ואחריות" והשוו מהלך זה לתקיפת טילי חיזבאללה או מערכת הגרעין האירנית. עמדתו של בנט משקפת מחלוקת מתמשכת על זמן הפעולה הרצוי נגד חמאס.

בלשכת בנט סירבו להתייחס לדיווח. בלשכת ראש הממשלה הגיבו בחריפות: "אנחנו לא מתייחסים לדיוני קבינט בכלל ותכניות מבצעיות של צה"ל בפרט. כדאי שכל השרים יגלו אחריות ולא ינסו לקושש קולות בתדרוכים פוליטיים שטחיים, שאינם משקפים את הדיונים המעמיקים והאחראיים בקבינט".

מנהרות חמאס
ארכיון|צילום: רויטרס

טיוטת דוח ביקורת חמור נגד הפעולה בנושא המנהרות

בשבוע שעבר העביר מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, לנתניהו, יעלון ולרמטכ"ל איזנקוט טיוטת דוח בנושא היערכות מערכת הביטחון לאיום המנהרות. הטיוטה הועברה בצל החשש הגובר ביישובי עוטף עזה מחפירת מנהרות התקפיות לשטח ישראל.

למרות שהדוח טרם הושלם, השופט בדימוס יוסף שפירא הורה להעביר כבר בשלב זה את הטיוטה, וזאת "נוכח הדחיפות המסתמנת בנושא המנהרות בכל החזיתות". ממשרד המבקר נמסר כי טיוטת הדוח מצביעה על "פערים וליקויים, חלקם חמורים, בהיערכות לאיום המנהרות והטיפול בהן". הדוח עוסק בשנים שקדמו למבצע "צוק איתן" ובמהלך המבצע עצמו.

במשרד המבקר החלו בביקורת ראשונית בנושא מנהרות הטרור כבר בפברואר 2014, וכחצי שנה לאחר מכן נפתחה בחטיבה לביקורת מערכת הביטחון במשרד המבקר בדיקה רחבה שעוסקת במבצע צוק איתן. בקרוב תועבר טיוטת פרק נוסף בדוח. טיוטה זו תתמקד בביקורת על תהליכי קבלת ההחלטות בקבינט המדיני-ביטחוני, בתפקודו של הקבינט וביחסים בין הקבינט לבין הדרג הצבאי - כולל בכל הנוגע לאיום המנהרות. הדוח המלא יכלול גם התייחסות למענה הטכנולוגי לבעיית המנהרות.

חמאס טוען: כך צה"ל פועל לאתר מנהרות|צילום:

כמה יעלה מכשול נגד המנהרות?

בשבוע שעבר נפגשו ראשי רשויות ביישובי עוטף עזה עם בכירים בצה"ל, שהבהירו להם כי בכוונת הצבא להגדיל משמעותית את המאמץ לאתר מנהרות התקפיות. "נעבה כוחות במרחב, גם כדי לאתר מנהרות וגם כדי לחזק את תחושת הביטחון", מסרו הבכירים.

בחדשות 2 פורסם לאחרונה כי במערכת הביטחון עמלים בימים אלה על פתרון לגילוי וטיפול במנהרות, שהפכו בשנים האחרונות לאיום המרכזי מרצועת עזה. עלות פריסתה של המערכת שפותחה לאיתור וטיפול בחפירות מסביב לכל רצועת עזה צפויה להגיע ל-2.5 מיליארד שקלים.

לדברי גורמים בצבא מדובר במערכת ייחודית בעולם שנותנת מענה טוב לבעיה. המערכת הזאת יכולה להפוך מבצעית בתוך חודשים ולהתפרש לאורך כל 65 הקילומטרים מסביב לרצועת עזה, במקביל לגדר. הגורם היחיד שמעכב כעת את יישום המהלך הוא המימון הכספי. בשלב זה, הגדירה מערכת הביטחון את 20 הקילומטרים הסמוכים ליישובים בעוטף עזה בעלי הסיכון הגבוה ביותר בעדיפות. עלותה של ההתקנה סמוך לאותם יישובים - 900 מיליון שקלים.