במערכת הביטחון עמלים בימים אלה על פתרון לגילוי וטיפול במנהרות - שהפכו בשנים האחרונות לאיום המרכזי המגיע מרצועת עזה. עלות פריסתה של המערכת שפותחה לאיתור וטיפול בחפירות מסביב לכל רצועת עזה צפויה להגיע ל-2.5 מיליארד שקלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי גורמים בצבא מדובר במערכת ייחודית בעולם שנותנת מענה טוב לבעיה. המערכת הזאת יכולה להפוך מבצעית בתוך חודשים ולהתפרש לאורך כל 65 הקילומטרים מסביב לרצועת עזה, במקביל לגדר. הגורם היחיד שמעכב כעת את יישום המהלך הוא המימון הכספי.
בשלב זה, הגדירה מערכת הביטחון את 20 הקילומטרים הסמוכים ליישובים בעוטף עזה בעלי הסיכון הגבוה ביותר בעדיפות. עלותה של ההתקנה סמוך לאותם יישובים - 900 מיליון שקלים.
הרמטכ"ל גדי איזנקוט מקיים בימים האחרונים דיון דחוף, ובו הגדיר את הפרויקט בעדיפות עליונה. איזנקוט הקצה מתקציב הצבא 300 מיליון שקלים כדי להתחיל בפריסת המערכת בסביבת עוטף עזה. בינתיים, חסרים 600 מיליון שקלים כדי להשלים לפחות את האזור הזה והעניין מונח לפתחו של שר האוצר משה כחלון.
"תקציב או כסף לא יהוו חסם לביטחון תושבי עוטף עזה", אמר היום כחלון, שביקר סמוך לגדר המערכת. "יש כסף לכל משימה ולכל מטרה. הוא נמצא".
הדיונים הללו מגיעים על רקע השיטפונות ברצועת עזה, שגרמו גם אמש להתמוטטות מנהרה שנחפרה לישראל ולמותם של שני בכירים בחמאס. זוהי מנהרה שנייה שקורסת בתוך שבועיים. בפעם הקודמת, בדרום הרצועה, נקברו תחתיה שמונה פעילי חמאס.