יו
"הסערה בדרך". הרצוג|צילום: פלאש 90, מרים אלשטר, חדשות

"החלטת הפרלמנט הבריטי להכיר במדינה פלסטינית היא עוד כישלון מהדהד מבית מדרשו של נתניהו" - כך תקף הבוקר (שלישי) יו"ר האופוזיציה, יצחק (בוז'י) הרצוג את ראש הממשלה, בעקבות תמיכת חברי הפרלמנט בלונדון בהצעה להכיר בפלסטין כמדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זהו כישלון של נתניהו, ליברמן והממשלה כולה", ציין הרצוג בשיחה עם חדשות 2 Online. "ישראל חוטפת רצף ביקורת מכל פינות תבל ולא מבינה שהסערה המדינית הגדולה מתקרבת".

"במקומו של ראש הממשלה הייתי מאמץ בשתי ידיים את יוזמת סיסי, אבל לתחושתי נתניהו נהנה מהמצב הזה שבו הוא מתעמת עם כל העולם - החל מהנשיא אובמה, וכלה בידידים אחרים, כדי להסית את תשומת הלב הציבורית מכישלונו החמור בנושאי יוקר המחייה והדיור", הוסיף יו"ר האופוזיציה.

תמיכה של 274 חברי פרלמנט

הבית התחתון של הפרלמנט הבריטי הצביע אמש בעד הכרה במדינה פלסטינית ברוב של 274 תומכים מול 12 מתנגדים בלבד. למרות העובדה שמדובר בדיון סמלי ולא מחייב, מדובר בחיזוק משמעותי למאמצים הדיפלומטיים שמוביל יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

"בית הנבחרים מאמין כי הממשלה הבריטית צריכה להכיר במדינת פלסטין לצד מדינת ישראל", נכתב בהצהרה עלייה הצביע הפרלמנט. "זאת על מנת לתת תמיכה במשא ומתן שיוביל לפיתרון שתי המדינות לשני העמים".

בתגובה להצבעה של הפרלמנט הבריטי, פרסמה השגרירות הישראלית בממלכה הודעת גינוי. "הדרך לעצמאות פלסטינית עוברת בחדר המשא ומתן", נכתב בהודעה. "הכרות בין לאומיות מקדימות שולחות מסר מטריד להנהגה הפלסטינית לפיו המנהיגים יכולים להתחמק מההחלטות הקשות שעל שני הצדדים לעשות והיא למעשה חותרת תחת הסיכויים להגיע לשלום אמיתי".

קמרון: ההצבעה לא תשנה את המדיניות הבריטית

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הורה לשרים בממשלתו להימנע מהצבעה על ההחלטה. זמן קצר לפני קיום ההצבעה מסר דוברו של קמרון כי גם אם ההצעה תתקבל - הדבר לא יבשר על שינוי במדיניות החוץ של בריטניה כלפי הרשות הפלסטינית.

בדיון בבית הנבחרים נכחו פחות ממחצית מחברי הפרלמנט והדיון השקט נערך ללא התנגדויות. "העם הפלסטיני הוזנח במשך זמן רב, זו הזדמנות לתקן עוול שנמשך שנים", אמר המחוקק גראהם מאנינג. "הכרה בזכויות הפלסטינים תפעיל לחץ על הצדדים לשוב למשא ומתן ותעניק לפלסטינים הישג נחוץ מאוד".

מנגד טען חבר פרלמנט אחר כי ההצבעה מקדימה את זמנה וכי יש לדחות אותה. "אין ממשלה פלסטינית אחת אלא שתיים", אמר. "גם ישראל הוקמה רק לאחר שהוכיחה שיש לה ממשל. לפלסטינים אין יכולת לשלוט. מה הטעם בכותרות של 24 שעות?".

ההצבעה הבריטית מגיעה לאחר שהממשלה החדשה של שבדיה הודיעה כי תכיר באופן רשמי במדינה פלסטינית. ההחלטה השבדית גונתה על ידי ישראל בטענה שעצמאות פלסטינית צריכה להיות מושגת רק דרך משא ומתן.