הישג מדיני לפלסטינים: הבית התחתון של הפרלמנט הבריטי הצביע אמש (שני) בעד הכרה במדינה פלסטינית ברוב של 274 תומכים מול 12 מתנגדים בלבד. למרות העובדה שמדובר בדיון סמלי ולא מחייב, מדובר בחיזוק משמעותי למאמצים הדיפלומטיים שמוביל יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בית הנבחרים מאמין כי הממשלה הבריטית צריכה להכיר במדינת פלסטין לצד מדינת ישראל", נכתב בהצהרה עלייה הצביע הפרלמנט. "זאת על מנת לתת תמיכה במשא ומתן שיוביל לפיתרון שתי המדינות לשני העמים".

בתגובה להצבעה של הפרלמנט הבריטי, פרסמה השגרירות הישראלית בממלכה הודעת גינוי. "הדרך לעצמאות פלסטינית עוברת בחדר המשא ומתן", נכתב בהודעה. "הכרות בין לאומיות מקדימות שולחות מסר מטריד להנהגה הפלסטינית לפיו המנהיגים יכולים להתחמק מההחלטות הקשות שעל שני הצדדים לעשות והיא למעשה חותרת תחת הסיכויים להגיע לשלום אמיתי".

ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) שנכח בהצבעה, ועשה לובינג לתמיכה בהכרה במדינה הפלסטינית מלונדון, טען כי מדובר "בכרטיס צהוב לנתניהו". "הקהילה הבינלאומית ואירופה מאסו בהמשך הכיבוש ובמשא ומתן העקר שהתנהל כד כה ואמרו כן לזכותו של העם הפלסטיני לחופש ועצמאות", אמר טיבי. "אני מקווה שזה יביא לסחף מדיני בכיוון הכרה בפלסטין".  

עוד ציין חבר הכנסת כי "המכתב ששלחו 350 ישראלים ישראלים היה חשוב ומשפיע ושימש חלק מהדוברים שתמכו בהצבעה כאקט מוסרי של אנשי רוח ישראליים". באשר למכתב ששיגרו חברי העבודה  לפרלמנט סיפר: "אחד מחברי הפרלמנט הבריטי אמר לי שהמכתב הזה הוא 'פתטי ומגוחך'. 'האם הם הסניגורים של נתניהו ומדינתו?', תהה האיש".  

נתניהו וקמרון. ארכיון (צילום: עמוס בן גרשום, לע
קמרון עומד לצד נתניהו. ארכיון|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

קמרון: ההצבעה לא תשנה את המדיניות הבריטית

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הורה, קודם להצבעה, לשרים בממשלתו להימנע מלהצביע. זמן קצר לפני קיום ההצבעה מסר דוברו של קמרון כי גם אם ההצעה תתקבל - הדבר לא יבשר על שינוי במדיניות החוץ של בריטניה כלפי הרשות הפלסטינית.

בדיון בבית הנבחרים נכחו פחות ממחצית מחברי הפרלמנט והדיון השקט נערך ללא התנגדויות. "העם הפלסטיני הוזנח במשך זמן רב, זו הזדמנות לתקן עוול שנמשך שנים", אמר המחוקק גראהם מאנינג. "הכרה בזכויות הפלסטינים תפעיל לחץ על הצדדים לשוב למשא ומתן ותעניק לפלסטינים הישג נחוץ מאוד".

מנגד טען חבר פרלמנט אחר כי ההצבעה מקדימה את זמנה וכי יש לדחות אותה. "אין ממשלה פלסטינית אחת אלא שתיים", אמר. "גם ישראל הוקמה רק לאחר שהוכיחה שיש לה ממשל. לפלסטינים אין יכולת לשלוט. מה הטעם בכותרות של 24 שעות?".

ההצבעה הבריטית מגיעה לאחר שהממשלה החדשה של שבדיה הודיעה כי תכיר באופן רשמי במדינה פלסטינית. ההחלטה השבדית גונתה על ידי ישראל בטענה שעצמאות פלסטינית צריכה להיות מושגת רק דרך משא ומתן.