ביום שאחרי מפגן הכוח של הקהילה הלהט"בית בכיכר רבין, בקואליציה ממשיכים לחפש דרכים לשנות את מדיניות הממשלה כלפי הקהילה הגאה. אמש (שני) פורסמה במהדורה המרכזית יוזמה יוצאת דופן של חבר הכנסת אמיר אוחנה (הליכוד) שהציע להקים רשות לענייני להט"ב. אלא שכמו שדחו את הודעת ראש הממשלה בנימין נתניהו על כוונתו להיפגש עם ראשי המחאה עד שיינקטו צעדים מעשיים לטובת הקהילה, גם יוזמה זו נתקלה בביקורת חריפה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנחנו לא מנהלים דיאלוג עם הממשלה דרך הודעות לעיתונות", אמרה חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב. "אם יש כוונה להציע פתרונות אופרטיביים, שינוי מדיניות, תקצוב וחקיקה באמצעים שונים שבהם הממשלה יודעת לפעול - יש דרך מקובלת לשתף את ארגוני הקהילה ולהפוך אותם לחלק מהתהליך. ארגוני הקהילה הלהט"בית פועלים לגבש את רשימת הדרישות שלנו מהממשלה והיא תוצג בצורה מסודרת".

הפגנות הקהילה הגאה בתל אביב (ארכיון) (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
מחאה הלהט"ב, אמש|צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות

חבר הכנסת איציק שמולי (העבודה) מתח ביקורת על היוזמה המוצעת. "חבל שבמקום להתמקד בתיקון האפליה מייצרים עוד שקרים שלא מובילים לשום מקום", אמר ח"כ שמולי. "מפלגות שקוראות לעצמן ליברליות התקרנפו בחוק הזה לחלוטין ובמקום לעשות תיקון אנשים ממשיכים לגלגל ספינים. רשות חדשה לא תעזור לאף להט"ב להיות הורה ומצער שהדרישה לשוויון נתקלת ביחס כה ציני. 80 אלף איש אתמול היו צריכים לגרום להם לחשוב ולפעול אחרת".

יושבת ראש מרצ, חברת הכנסת תמר זנדברג, אמרה: "הציבור כולו, סטרייטים ולהטבים, אמר באופן ברור - בלי עוד קיצורי דרך, לא עוד פלסטרים, לא עוד הצהרות. שוויון מלא על פי החוק הוא הפתרון היחידי. כל סיוע לבעיות הרבות שחווים להט״בים בישראל הוא חשוב ומבורך. אבל עכשיו תורה של הקואליציה גם להתחיל לחוקק ותורה של הממשלה לפעול על מנת לבטל את האי שוויון במקום לחשוב כיצד לכבות שריפות".

כפי שפורסם הערב, הרשות החדשה, שתפעל תחת משרד ראש הממשלה או המשרד לשוויון חברתי, בדומה לרשות לקידום מעמד האישה, תרכז את כל הטיפול בענייני להט"ב מהסברה ומחקר עד לחקיקה, כך על פי לשון ההצעה. ח"כ אוחנה טען שמדובר במהלך היסטורי שיקשר בין הקהילה לרשויות המדינה, אך ראשי המאבק בקהילה הגאה הבהירו בתגובה שעליהם להיות חלק מרכזי בתהליך.

ההצעה של ח"כ אוחנה, שנבחר לכנסת מטעם התא הגאה בליכוד, עלתה במהלך שיחה עם מזכיר הממשלה צחי ברוורמן. "מדובר במהלך היסטורי שיוכל להוות גשר בין להט"בים רבים בישראל לבין רשויות המדינה השונות, דבר שיפיג את תחושת הקיפוח המתעוררת בקרב להט"בים רבים", כתב אוחנה לברוורמן.

שר המשפטים אמיר אוחנה, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
אוחנה. יוזם ההצעה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

היוזמה מגיעה יממה בלבד לאחר יום המחאה של הקהילה הגאה, במהלכו שבתו רבים מחבריה ויצאו להפגנות ברחבי הארץ, במהלכן אף חסמו את נתיבי איילון. שיא המחאה היה בעצרת בכיכר רבין בתל אביב, בה השתתפו רבבות בני אדם ודרשו שיוויון זכויות.

המחאה ניצתה לאחר תיקון חוק הפונדקאות והרחבתו כך שיכלול נשים המעוניינות להפוך לאמהות יחידניות אולם אינן יכולות לשאת הריון מבחינה בריאותית - אולם לא כלל אבות מסוג זה, וכך חסם את האפשרות לזוגות הומוסקסואליים להפוך להורים באמצעות פונדקאות בישראל. עם זאת, בקהילה הדגישו כי המחאה נרחבת יותר, ועוסקת בשוויון זכויות כולל ולא רק בסוגיית הפונדקאות.