אחרי הניצחון הגדול - זה כאב הראש שניצב בפני נתניהו: ראש הממשלה, שצפוי לקבל את מלאכת הרכבת הממשלה בשבוע הבא, החל כבר ביממה האחרונה בשיחות עם "השותפים הטבעיים" - בנט, ליברמן וכחלון. בכוונתו של נתניהו לסגור את הממשלה מוקדם ולא להידרש ל-42 יום שמוקנים לו על פי החוק, אך רצונו לשמור את תיקי הביטחון והחוץ לאנשי מפלגתו צפוי להקשות על הקמת הממשלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בדרך להרכבת הממשלה, נתניהו ינסה לפרק את הבריתות שנוצרו ובראשן ציר ליברמן-כחלון: יו"ר כולנו צפוי לדרוש תיק בכיר לליברמן בעקבות ההבנות ביניהם. הדרישה של כחלון נועדה גם כדי לסנדל את בנט אותו כינה "תמהוני", אך הדבר יקשה על נתניהו להשאיר את בכירי הליכוד מרוצים ולשמור תיקים בכירים - בהם החוץ והביטחון - לאנשי מפלגתו.
לצורך כך בוחנים בליכוד אפשרות לשנות את חוק המשילות שעבר בכנסת הקודמת ולהרחיב את שולחן הממשלה ל-22 שרים, כמו שהיה בתחילת הממשלה הקודמת. הרציונל מאחורי המהלך: אם לפיד הסכים ל-22 שרים אז, עם הקמת הממשלה הקודמת ב-2013, הוא לא יוכל להתנגד פומבית למהלך. טרם ברור האם ראשי המפלגות האחרות יסכימו למהלך.
כחלון ידרוש גם התקדמות מדינית?
נתניהו מעוניין להשאיר את תיק הביטחון בידי השר משה (בוגי) יעלון - תיק שליברמן דרש בעצמו כתנאי לכניסה לממשלה וגם בנט הביע רצון לקבל לידיו את התיק, אך שניהם זכו לתוצאה מאכזבת בבחירות. נתניהו רוצה גם להשאיר את תיק החוץ לאחד מבכירי הליכוד - תיק שליברמן ובנט רוצים, אך על פי ההערכות גלעד ארדן (מספר 2 בליכוד) נחשב למועמד לתפקיד.
נתניהו ינסה למנוע גם מבנט וגם מליברמן את התיקים הבכירים, כדי למנוע מצב בו יצטרך לוותר גם על הביטחון וגם על החוץ. גם מול כחלון, לו הבטיח נתניהו את תיק האוצר, צפוי משא ומתן סביב הדרישות הנוספות: כחלון ידרוש ארגז כלים ותנאים להצלחה כשר אוצר - בהם גם התקדמות בתחום המדיני שתסייע מול העולם, ואולי גם מינויים בוועדת הכספים כדי שיוכל לשלוט על הנתיבים הכלכליים.
בהמשך שולחן הממשלה מתחילה להתגבש התמונה, אך עדיין קיימות מחלוקות: אריה דרעי צפוי לחזור למשרד הפנים ממנו הועזב ב-1993, וליברמן - אם ייכנס לממשלה - ידרוש את תיק הרווחה עבור אורלי לוי-אבקסיס, מס' 2 בישראל ביתנו. גם על המשרד לביטחון פנים מתנהל קרב, ככל הנראה בין איילת שקד מהבית היהודי ליואב גלנט מ"כולנו".
דרעי וכחלון בריב על מנהל מקרקעי ישראל, ריבלין מקדים את ההתייעצויות
דרעי ידרוש גם את משרד הדתות, שבאופן מסורתי היה ברוב השנים בידי המפלגה. הדרישה הבעייתית ביותר של ש"ס היא האחריות על מנהל מקרקעי ישראל, אותה דורש גם כחלון. יהדות התורה צפויה לדרוש את משרד הבריאות בו כיהן בעבר ראש הרשימה יעקב ליצמן כסגן שר במעמד של שר. כמו כן תבקש המפלגה את ראשות ועדת הכספים לח"כ משה גפני, שכיהן בתפקיד בין השנים 2009-2013.
הערב שלח בית הנשיא זימון לראשי הסיעות לקראת הפגישות עם הנשיא בתחילת השבוע הבא. נציגי הסיעות שנכנסו לכנסת ה-20 יתייצבו כבר ביום ראשון לההתייעצויות לגבי הטלת מלאכת הרכבת הממשלה יחלו ביום ראשון - כך סוכם בשיחה בין הנשיא ריבלין ליו"ר ועדת הבחירות, שופט העליון סלים ג'ובראן.
"בכוונת נשיא המדינה לפתוח את סבב ההתייעצויות כבר בתחילת השבוע הבא וזאת, מתוך חתירה לסיים את הליכי הקמת הממשלה החדשה מוקדם ככל הניתן", נמסר מבית הנשיא. ריבלין נימק את ההחלטה ברצונו "לאפשר לאזרחי ישראל וודאות שלטונית וממשלה מתפקדת במלוא כוחה וסמכויותיה, נוכח האתגרים המונחים לפתחה של מדינת ישראל".
בבית הנשיא העריכו כי סבב השיחות יוכל להסתיים כבר ביום שלישי הבא. ריבלין יוכל מבחינה חוקית להטיל את המלאכה באופן רשמי על מועמד רק ביום רביעי או חמישי הבא, לאחר שיו"ר ועדת הבחירות ג'ובראן יגיש לנשיא את התוצאות הרשמיות והסופיות.
שושי חתוקה ויאיר שרקי השתתפו בהכנת הידיעה.