שעות לאחר פרסום התוצאות על פי ספירת 99% מהקלפיות, בבית הנשיא כבר מתחילים להיערך לפגישות של הנשיא ראובן (רובי) ריבלין עם נציגי הסיעות. המכתבים נשלחו כבר הערב (רביעי), וההתייעצויות לגבי הטלת מלאכת הרכבת הממשלה יחלו ביום ראשון - כך סוכם בשיחה בין הנשיא ריבלין ליו"ר ועדת הבחירות, שופט העליון סלים ג'ובראן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מנכ"ל בית הנשיא, הראל טובי, שיגר הערב את מכתבי ההזמנה לסיעות, בהם נכתב כי "בכוונת נשיא המדינה לפתוח את סבב ההתייעצויות כבר בתחילת השבוע הבא וזאת, מתוך חתירה לסיים את הליכי הקמת הממשלה החדשה מוקדם ככל הניתן".
ריבלין נימק את ההחלטה ברצונו "לאפשר לאזרחי ישראל וודאות שלטונית וממשלה מתפקדת במלוא כוחה וסמכויותיה, נוכח האתגרים המונחים לפתחה של מדינת ישראל". בבית הנשיא הוסיפו כי אם כל הסיעות יהיו מוכנות לקיום הפגישות, כל ההתייעצויות יסתיימו תוך כיומיים וחצי - כלומר עד ליום שלישי הבא, שבוע בדיוק מיום הבחירות.
עם זאת, הדגישו בבית הנשיא, ריבלין יוכל מבחינה חוקית להטיל את המלאכה באופן רשמי על מועמד רק ביום רביעי או חמישי הבא, לאחר שיו"ר ועדת הבחירות השופט ג'ובראן יגיש לנשיא את התוצאות הרשמיות והסופיות.
על פי כל ההערכות במערכת הפוליטית, ריבלין יטיל את משימת הרכבת הממשלה על נתניהו - שצפוי לקבל את המלצת סיעתו, שהיא הגדולה ביותר בכנסת הבאה, ואת המלצות הבית היהודי וש"ס. ייתכן כי גם יהדות התורה, ישראל ביתנו ו"כולנו" של כחלון ימליצו על ראש הממשלה.
ריבלין: "אעלה בפגישות את מצוקת העובדים"
היום התייחס ריבלין למשימות החשובות שעל הממשלה לטפל בהן: "אתמול כולנו הלכנו לקלפי. המקום בו אנו מפקידים את חלומותינו, ותקוותינו. לפתחן של הכנסת והממשלה הנכנסות, יעמדו אתגרים רבים. אחד מהם, וחשוב בהם, הוא מעמד העובדים".
"אתמול פגשתי בבית הנשיא, נציגים מקרב הסיעות, המתמחים, נציגי עובדי הקבלן, המורים ועוד - עובדים מצטיינים כולם - שמרגישים שהמערכת אינה מכירה בערכם. הם ביקשו ממני להעלות את דבריהם ומצוקותיהם בפני ראשי המפלגות, נבחרי הציבור, עמם אני עתיד להיפגש בימים הקרובים", הוסיף הנשיא.
לדברי ריבלין, "הבריאות שלנו, הרווחה שלנו ושל הורינו, עתיד ילדינו, מפקדים בידי אותם עובדים מסורים- שאנחנו לפעמים פשוט לא רואים. אני מקווה שקולם של עובדים מצטיינים אלה, שחרדים לעתידם ולגורל החברה הישראלית, לא ידם לאחר הבחירות אלא רק ילך ויגבר".
הלו"ז המלא להרכבת הממשלה
נציגי הרשימות שנבחרו לכנסת ה-20 יגיעו בימים הקרובים למשכן נשיא המדינה בירושלים - וימליצו בפניו על המועמד המתאים ביותר מבחינתם להרכיב את הממשלה הבאה. בתוך כשבעה ימים ממועד הבחירות, על הנשיא להכריז על מי הטיל להרכיב את הממשלה. לרשותו של חבר הכנסת שהנשיא הטיל עליו את המלאכה עומדים 42 ימים בסך הכל - 28 ימים ועוד שבועיים הארכה שהנשיא רשאי להעניק.
בתום 42 הימים, הנשיא רשאי להטיל מחדש על חבר כנסת אחר לנסות ולהקים ממשלה. גם לרשותו עומדים 28 ימים, אך ללא אפשרות להארכה נוספת. אם גם בניסיון הזה לא הוקמה ממשלה, רוב של חברי הכנסת רשאי לבקש מהנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על חבר כנסת אחר. לרשותו עומדים 14 ימים בדיוק למשימה. אם גם במקרה זה לא מוקמת ממשלה, הנשיא מודיע על כך ליו"ר הכנסת - ותוך 90 יום יתקיימו בחירות חדשות.
במידה ואחד המועמדים עליו הוטל להרכיב ממשלה מצליח במשימה, הוא מודיע על כך לנשיא המדינה וליושב ראש הכנסת, ויושב ראש הכנסת קובע ישיבה לצורך כינון הממשלה. חבר הכנסת שהרכיב את הממשלה יעמוד בראשה. משהורכבה הממשלה, היא מתייצבת לפני הכנסת, מודיעה על קווי היסוד של מדיניותה, על הרכבה ועל חלוקת התפקידים בין השרים ומבקשת את אמון הכנסת. לאחר שהכנסת מביעה את אמונה תיכון הממשלה, ובאותה שעה יתחילו ראש הממשלה והשרים את כהונתם.
בהכנת הידיעה השתתף עמית סגל.