בעוד המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים מוקפא, בין היתר לאחר שהאחרונים הגישו לאו"ם בקשות הצטרפות לאמנות בינלאומיות - היום מקבל הצעד הזה משנה תוקף: מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אישר כי האמנות עליהם חתמו נציגי 'מדינת פלסטין' נכנסו לתוקף רשמי החל מהיום, 2 במאי - כך מדווחות סוכנויות הידיעות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדיווחים, האו"ם אישר את קבלת 'מדינת פלסטין' לחברות בחמש אמנות בינלאומיות: האמנה לזכויות הילד, האמנה נגד עינויים, האמנה נגד אפליית נשים, האמנה לזכויות בעלי מוגבלויות והאמנה נגד אפליה על רקע גזעני.
מסמכי ההצטרפות לאמנות אלה הוצגו לנציגי האו"ם ב-2 באפריל, והיום, כעבור חודש בדיוק מאז חתם עליהן יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, החברות בהן אושרה רשמית. מזכ"ל האו"ם הודיע לכל המדינות החברות כי הבקשה הפלסטינית אושרה וכי הליכי הגשת המסמכים התבצעה בצורה נאותה וראויה.
יו"ר הרשות אבו-מאזן בירך על ההצטרפות הפלסטינית לאמנות האו"ם וכינה את המהלך "יום היסטורי וחשוב לעם הפלסטיני". אלא שזה לא הסוף: כזכור, יו"ר הרשות חתם על מסכי הצטרפות לעוד 10 אמנות בינלאומיות - שצפויות אף הן להיכנס לתוקף בקרוב.
המשא ומתן קרס: "אולי צריך לעשות הפסקה"
לפני 3 ימים, הסתיימו תשעת החודשים שהוקצבו לשיחות בין ישראל לפלסטינים בסימן קריסתם של המגעים, אבל בארצות הברית לא אומרים נואש. גורמים אמריקניים אמרו השבוע לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי וושינגטון קוראת ל"תקופת המתנה" בתהליך המדיני ומסרבת להכריז על כישלון השיחות. "למזכיר המדינה האמריקני קרי אין חרטות על האנרגיה שהשקיע במשא ומתן והוא מוכן לצלול שוב לתוך הנושא אם יידרש לכך", אמרו הגורמים.
דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי אמרה עם מועד פקיעתם של המגעים כי התאריך הפך לריק מתוכן. "תקופת המשא ומתן המקורית נקבעה עד ל-29 באפריל, אבל אין שום דבר מיוחד בתאריך הזה", אמרה סאקי. לדבריה, הגיעה העת בה הפסקה נחוצה. "על הצדדים להבין מה היו רוצים לעשות הלאה", ציינה הדוברת. קרי נחוש להמשיך במגעים, אבל התבטאויותיו שהתפרסמו ביומיים האחרונים העמידו בסימן שאלה את מעמדו כמתווך.
בשבוע שעבר, התייחס נשיא ארה"ב ברק אובמה להחלטה של ישראל להשעות את השיחות עם הפלסטינים וקרא לצדדים לעצור ולחשוב על המשך הדרך. "ייתכן שנגיע לזמן שבו צריך לעשות הפסקה, ושני הצדדים צריכים לבחון את האלטרנטיבה", אמר אובמה בקול מיואש.
נשיא ארה"ב ציין כי הוא לא רואה אלטרנטיבה לפתרון מלבד הסכם שלום בין הצדדים. "לשם כך, על שני הצדדים להגיע לפשרות כואבות, אפשר לתהות למה לא ראינו אותם הולכים בדרך הזו אבל נמשיך לעודד אותם לעשות כן", הכריז אובמה. "האם אני מצפה שזה יקרה בשבוע הבא, בחודש הבא או אפילו בחצי השנה הקרובה? לא. האם נמשיך להציע גישה בונה שתוכל להוביל אותם לנקוט בצעדים אלו? ללא ספק, זה הדבר הנכון לעשות".