בנימין נתניהו וברק אובמה על מדשאות הבית הלבן (צילום: חדשות 2)
אובמה ונתניהו בוושינגטון|צילום: חדשות 2

אחרי נאומו של נתניהו מול שני בתי הקונגרס אתמול, ערך עיתון "מעריב" סקר בקרב הישראלים, לבחינת היחס בארץ לנאום. אולי הנתון המפתיע ביותר העולה מן הסקר הוא שכ-57% מהישראלים סבורים שנתניהו היה צריך לקבל את מתווה אובמה לשלום עם הפלסטינים.

מתוך הסקר עולה כי 46.8% מהישראלים סבורים כי נתניהו צריך היה לומר כי הוא מקבל את הצעת אובמה עם הסתייגויות מסוימות, 10% סבורים כי היה צריך לקבל את המתווה בדיוק כפי שהוצע ואילו רק 36.7% חושבים שהיה עליו לסרב לדברי אובמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

עם זאת, לשאלה האם היה צריך נתניהו לצאת בפומבי נגד דברי אובמה, ענו 46.3% בחיוב ו-47.5% בשלילה. נתון מעניין נוסף הוא שיותר ממחצית הישראלים (53.1%) מאמינים שזהו הזמן לממשלת אחדות לאומית לעומת 37.9% שמתנגדים.

תגובות מאופקות בבית הלבן לנאום

בסביבתו של הנשיא אובמה מגיבים באיפוק על נאומו של ראש הממשלה נתניהו אמש בפני בתי הקונגרס בוושינגטון. בן רודס, יועץ ביטחוני בכיר בבית הלבן, אמר כי נאומו של ראש הממשלה "אישר מחדש את עוצמת הקשר של ארה"ב וישראל", והוסיף: "הנאום הצביע על החשיבות של השלום".

"נתניהו הציג את החששות הכנים שלו מפני אירן, חששות שגם אנחנו שותפים אליהם", הוסיף וטען רודס. "מה שנמשיך לעשות מעכשיו זה לאשר מחדש את המטרה המשותפת שלנו - פתרון של שתי מדינות שישרת את האינטרסים של שני הצדדים".

בעקבות נאומו של נתניהו, אמר גורם ישראלי בכיר לחדשות 2 כי "היה חשוב להציג דווקא בוושינגטון את האמת היסודית של ישראל כדי למנוע את המשך הסחף בעמדות". לאחר הנאום אמר נתניהו לחברי קונגרס כי יהיה מוכן להציג את עמדותיו גם ברמאללה.

העימות עם אובמה, כך נראה, נשאר בעינו והוא חזיתי. נתניהו החמיץ את ההזדמנות בקונגרס לצאת עם אמירה שתפתיע או תבצע מהלך חדש. נתניהו השתמש בנאום כדי להציג את המקרה של ישראל בלבד, ונראה כי העימות הזה ימשיך ללוות את יחסי נתניהו-אובמה בשבועות וביחסים הקרובים.

התקשורת בארה"ב בתגובה לנאום: "נתניהו עקשן"

לאחר ההתלהבות שבה התקבל נאומו של נתניהו בקונגרס האמריקני, התקשורת בארה"ב מגיבה ברגשות מעורבים, ולא שוכחת את העימות המדיני שפרץ בין ראש הממשלה הישראלי לנשיא האמריקני ברק אובמה בשבוע שעבר.

"נתניהו חזר על הקריטריונים הנוקשים לשלום", כתב "ניו יורק טיימס" בכותרת הידיעה שסיקרה את הנאום. בהמשך הידיעה דנים הכותבים בעובדה כי הנאום בקונגרס היה בפני קהל הרבה יותר ידידותי מאשר הנשיא האמריקני עצמו - שהציג תנאים נוקשים בעצמו לראש הממשלה הישראלי.

ב"וושינגטון פוסט" דיווחו על הנאום בצורה יותר מרוככת - "נתניהו מבטיח 'פשרה כואבת'", אך הדגישו בכותרת המשנה את סירובו של ראש הממשלה הישראלי לחזרה לגבולות 67 ולחלוקת ירושלים. עוד הדגישו בוושינגטון פוסט כי נתניהו דחה את חזונו של אובמה למזרח התיכון. ב"לוס אנג'לס טיימס" היו יותר אופטימיים כשבחרו לכותרת את ציטוטו של נתניהו שקבע "ישראל תקריב הרבה בשביל השלום, עד לנקודה מסוימת".

"נתניהו שבר את השיא של אובמה"

"נתניהו משמר את עמדותיו הנוקשות בנוגע למזרח התיכון", דיווחו ב"וול סטריט ג'ורנל", אך הדגישו בכותרת המשנה את דבריו של נתניהו על מחויבותו לתהליך השלום. כותרת דומה הופיעה גם באתר ה-CNN שדיווח: "נתניהו הציג את התנאים להסדר עם הפלסטינים".

ברשת "פוקס ניוז" האמריקנית, אשר ידועה בסיקורה הביקורתי כלפי הנשיא האמריקני, אמרה הכותרת הראשית כי "ראש הממשלה הישראלי דוחה את גבולות 67 ומתעקש על הביטחון". לידיעה צורף קישור לטור דעה של כתב הרשת שקבע כי אובמה הוא "הנשיא העוין ביותר כלפי ישראל". ב-Usa Today הופיעה כותרת דומה: "נתניהו: הביטחון מגיע ראשון בתהליך השלום".

ברשת ABC הקפידו לציין כי נתניהו "הופרע" במהלך נאומו 53 פעמים על ידי מחיאות כפיים ותשואות ועוד 29 פעמים בשל קימות כבוד (Standing Ovations). ראש הממשלה הישראלי אף הצליח לשבור את שיאו של הנשיא האמריקני אובמה, שזכה בנאום "מצב האומה" ל-25 קימות כבוד "בלבד". לעומת זאת, אובמה הופרע יותר פעמים על ידי מחיאות כפיים מאשר נתניהו - 79 פעמים.

אמש נאם נתניהו בקונגרס: "מוכנים לוויתורים בארץ אבותינו"

רגע לפני שימריא בחזרה ארצה, נשא ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום מדיני חשוב בפני שני בתי הקונגרס בוושינגטון, שחתם את ביקורו המתוח בבירה האמריקנית. בסביבת רה"מ הבטיחו נאום ש"יעורר תשומת לב רבה בעולם" - ובהחלט קיימו. את הנאום העברנו בשידור חי במשדר מיוחד כאן בחדשות 2 באינטרנט.

כאשר נכנס נתניהו לתוך הקונגרס, נעמדו לכבודו נציגי בתי הנבחרים האמריקניים, ורבים מהם לחצו את ידו ומחאו לו כפיים במשך דקות ארוכות, בהתלהבות רבה. גם רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו הייתה נוכחת בקהל ומחאה כפיים לבעלה. מחיאות הכפיים הסוערות נמשכו, גם כאשר הציג יו"ר בית הנבחרים את "הוד רוממותו", ראש הממשלה בנימין נתניהו. במהלך הנאום קמו הנוכחים ומחאו כפיים לראש הממשלה עשרות פעמים.

"ישראל היא עוגן לשלום וליציבות במזרח התיכון", אמר נתניהו במהלך נאומו. "השלום הזה צריך לקבל דחיפה על ידי כל האנשים שעדיין מחויבים לשלום. הסכמי השלום בין מצרים לישראל ובין ירדן לישראל חיוניים, אבל לא מספיקים. חייבים למצוא דרך לשלום עם הפלסטינים", הוסיף ראש הממשלה.

"לפני שנתיים החייבתי לשתי מדינות - פלסטינית ויהודית - זו לצד זו", הזכיר נתניהו את נאום בר אילן. "אני מוכן לוויתורים כואבים כדי להגיע לשלום הזה. אני כמנהיג ישראלי אחראי להוביל את העם שלי לשלום הזה", הוסיף נתניהו. "אנחנו נדרש לוותר על חלקים מארץ האבות שלנו לצורך כך. במדינת ישראל היהודים אינם כובש זר", אמר נתניהו וזכה למחיאות כפיים סוערות.

מתיחות בין נתניהו לאובמה - סיקור מיוחד:

נתניהו: "הכדור במגרש של אבו מאזן"

 

נתניהו בקונגרס: "מוכנים לוויתורים בארץ אבותינו"

 

חמאס מגיב לאובמה: לא נכיר בישראל

 

אובמה לנתניהו: לא הבנת אותי נכון

 

נתניהו על העימות: "מחלוקת בין ידידים"

 

גם הפלסטינים דוחים מתווה אובמה

 

מה אומרת שפת גופם של נתניהו ואובמה?

 

נתניהו לאובמה: דוחה את הצעתך

החלה פגישת רה"מ עם אובמה

נתניהו נחת בארה"ב: לא מתכוון לוותר לאובמה

הקוורטט הביע שביעות רצון מהצהרתו של אובמה 

עימות חזיתי בין אובמה לנתניהו

הצצה נדירה לטיסת ראש הממשלה לוושינגטון

רה"מ על העימות עם אובמה: "לא נטאטא מתחת לשטיח"

"אובמה זרק את ישראל מתחת לגלגלי אוטובוס"

אבו מאזן: סירוב נתניהו לסגת לגבולות 67' - דחיית השלום

רה"מ: ארה"ב התחייבה שלא תהיה נסיגה לקווי 1967

אובמה נאם - ובשטחים אושרה בנייה

נאום אובמה על המזה"ת: "על הכיבוש להסתיים"