עיני העולם נישאו הערב לוושינגטון, שם נשא נשיא ארצות הברית ברק אובמה, את "נאום המזרח התיכון". את הנאום העברנו בשידור חי, במסגרת משדר מיוחד כאן בחדשות 2 באינטרנט.
הנשיא האמריקני הגיע לבניין הארי טרומן, הבניין המרכזי במחלקת המדינה האמריקנית, שם נשא את הנאום לצדה של מזכירת המדינה הילרי קלינטון. פתיחת הנאום התעכבה בחצי שעה.
מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון פתחה בדברים קצרים בהם הדגישה כי מזכירות המדינה האמריקנית עוסקת יום ולילה על מנת ליישם את מדיניותו של הנשיא אובמה. "אנחנו פועלים כל הזמן בנציגויות שלנו במזרח התיכון ואפריקה", אמרה קלינטון.
"בתוניסיה רוצים שלום, אחווה וכבוד", המשיכה מזכירת המדינה האמריקנית. "זהו האינטרס שלנו ושל העם האמריקני. זהו זמנם של העמים באפריקה ובמזרח התיכון, שרוצים זכויות וחירות".
"פרק חדש בדיפלומטיה האמריקנית"
לאחר מכן, פתח נשיא ארצות הברית ברק אובמה את דבריו. "אנחנו עדים לפרק חדש בדיפלומטיה האמריקנית", אמר. "אנו רואים בחצי השנה האחרונה שינויים עצומים במזה"ת. מדינה אחר מדינה, עיר אחר עיר, אנשים רוצים יותר זכויות אדם. עוד מדינות ימשיכו בשאיפה לזכויות הללו".
"אנו יודעים שאנו קשורים לאיזור המזרח התיכון בשלל מישורים", המשיך הנשיא האמריקני. "היום אני רוצה להגיד איך הערכים שלנו והפעולות שלנו יכולים לסייע לעמים האלה".
"סיימנו את הלוחמה בעירק, אנחנו ממשיכים להכות בטליבאן באפגניסן וחיסלנו את בן לאדן", הדגיש אובמה. "היום, עמי המזה"ת רוצים לשלוט בגורלם לבדם".
לאחר מכן פנה אובמה לעסוק במהפכות במצרים ובתוניסיה. "לפני שישה חודשים ירקן בשם אבו עזיזי מחה על כך שרמסו את זכויותיו. הוא הצית את עצמו", אמר הנשיא האמריקני והשווה את המאבק לחירות במזרח התיכון - גם למאבק המושבות האמריקניות בבריטים במהלך מלחמת העצמאות.
"סיפור ההפיכה לא צריכה להפתיע אותנו", הדגיש אובמה. "ביותר מדי מדינות הכוח התרכז בידיים של קומץ, לעם לא היה לאן לפנות, לא הייתה תקשורת חופשית, לא היו בחירות חופשיות".
"ארה"ב מתנגדת לשימוש באלימות נגד אזרחים"
"לפני שנתיים בקהיר התחלתי ביחסים שמושתתים על כבוד הדדי ואינטרסים הדדים", המשיך אובמה. "אנו עומדים מול הזדמנות יוצאת דופן. יש לנו הזדמנות להראות את האינטרסים האמריקניים ברחובות של תוניס ולא רק בממשל. יהיו מכאובים בדרך, אבל אחרי עשורים שקיבלנו את המצב כפי שהוא, אנחנו יכולים עכשיו לפעול כדי שהאזור יהיה כמו שהוא יכול להיות. עמי האזור יחליטו איך יתנהג האזור, אנחנו לא נכתיב מדיניות והעמים לא תמיד יסכימו איתנו. אבל אנחנו יכולים לדבר על כמה עקרונות שליוו אותנו בחודשים האחרונים: ארה"ב מתנגדת לשימוש באלימות נגד אזרחים".
"ארצות הברית תומכת בחופש הביטוי, בחופש הדת ובזכות לבחור את המניהיגים שלך", אמר אובמה. "בין אם אתה גר בצנעא, בקהיר או בטהרן - אנו תומכים בשאיפות של העמים באזור התמיכה שלנו באזרחים הפשוטים היא הנקודה העיקרית שלנו".
אובמה התייחס גם לנשיא סוריה בנאום. "אסד יכול להוביל דרך לשינוי לדמוקרטיה אחרת, או שיישאר מבודד", איים הנשיא האמריקני. "עד כה סוריה הלכה בעקבות בעלת בריתה האירנית וביקשה ממנה סיוע בדיכוי המהומות. יש כאן מוסר כפול של מנהיג שמדכא את העם שלו ומדבר על דיכוי של עמים אחרים בעולם".
"בני בריתנו לא תמיד מתנהגים על פי ציפיותנו - כך בתימן וכך בבחריין", אמר אובמה. "אנחנו יודעים שאירן מנסה להתערב במה שקורה בבחריין, אבל אנו מתנגדים לשימוש בכוח נגד האזרחים בבחריין. הדרך היחידה קדימה היא בעזרת דיאלוג. אי אפשר לפתח דיאלוג שמנהיגי האופוזיציה נמצאים בכלא. צריך להבטיח עתיד הוגן לכל בבחריין".
"אי אפשר להחביא את האמת"
"אם תבחרו בחירויות - תקבלו את תמיכתה של ארה"ב", הדגיש אובמה. "נמשיך לפתח את המערכות עליהן דיברנו בקהיר, נקים מרכזי חינוך, מרכזים לתמיכה בחברה האזרחית, נקים משאבים וטכנולוגיה כדי לשוחח עם העמים והאזרחים".
"אנו נתמוך בגישה פתוחה, חופשית לאינטרנט", אמר הנשיא האמריקני. "היום אי אפשר להחביא את האמת - גם של הממשל מול האזרחים. אנו נפעל עם העמים - גם אם הדעות לא יהיו זהות לדעותינו, אנו רוצים לעבוד עם כל מי שמנסה ליישם דמוקרטיה".
"אנו נתנגד למי שלוקח את הזכויות של הפרט ושל המיעוטים. ארה"ב רוצה לראות שכל האמונות מכובדות. במקום שבו נולדו שלוש דתות מרכזיות - אנו צריכים לראות את הנוצרים מתפללים בחופשיות בקהיר וגם את השיעים בבחריין. נשים צריכות לקבל יותר זכויות. ההסטוריה מראה שכשנשים מקבלות יותר זכויות - החברה משגשגת. יש לעודד נשים לעבוד, להתמודד בבחירות, ללדת לפי בחירתן ולממש את הפוטנציאל שלהן".
"ההתנחלויות לא מסייעות, מחוייבים לביטחונה של ישראל"
"במשך יותר משנתיים האנשים שלי יחד עם הקהילה הבינלאומית ניסו לקדם את השלום - אבל לשווא", אמר אובמה בהתייחסו לסכסוך הישראלי-פלסטיני. "הבניה נמשכת והפלסטינים נמנעים ממשא ומתן. אלו שיגידו שעם כל השינויים באזור - אי אפשר להתקדם עכשיו, אני לא מסכים איתו. אני חושב שעכשיו השינוי דחוף יותר מתמיד. זה נכון לשני הצדדים. אנו מחוייבים לביטחונה של ישראל, אבל דווקא בגלל שאנו כה חברים וכה מחויבים לביטחונה - אנו אומרים את האמת. ההתנחלויות לא מסייעות ומבודדות אתכם".
"חלום של מדינה יהודית דמוקרטית לא יוכל להגשים את עצמו עם כיבוש נמשך", הדגיש אובמה. "החזון שלי הוא שלום אמיתי בר קיימא מערב שתי מדינות לשני עמים. תוצאת המו"מ צריכה להיות שתי מדינות עם גבולות ברורים. אנחנו מאמינים שהגבולות של ישראל והמדינה הפלסטינית יהיו מבוססים על קווי 67' עם חילופי שטחים מוסכמים". אובמה הדגיש כי הוא מתנגד נחרצות ליוזמה הפלסטינית להכרזה חד-צדדית באו"ם, אשר צפויה בחודש ספטמבר. "הפלסטינים לא ישיגו שלום, מדינה עצמאית או שגשוג באמצעות ההכרזה החד-צדדית", הדגיש אובמה. "לא ייתכן שממשל פלסטיני לא יכיר בקיומה של מדינת ישראל להתקיים".
"לעם הפלסטיני יש את הזכות להנהיג את עצמו, ובאשר לביטחון - לכל מדינה יש זכות להגן על עצמה ולישראל חייבת להיות הזכות הזו. יש להגביל את העברת הנשק והטרור והנסיגה של כוחות צבאיים חייבת להיות בשיתוף עם הכוחות הפלסטיניים. הפלסטינים חייבים להראות את האפקטיביות של הסדרי הביטחון הללו. אלו הם העקרונות של בסיס למו"מ".
"האביב הערבי"
בכלי התקשורת הערביים זוכה הנאום לתואר "האביב הערבי", ובאמצעותו ינסה אובמה גם לשקם את היחסים בין וושינגטון לבין מדינות ערב. לפחות לפי תמונת המצב כרגע, נראה שהאופטימיות האמריקנית לא הצליחה לשטוף לגמרי את המזרח התיכון, שם מתייחסים בעיקר בחשדנות למדיניות אובמה ומבקרים אותו בשל הקיפאון במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
דבריו של אובמה הועברו בתרגום סימולטני לכמה שפות, ובהן עברית, ערבים ופרסית - כדי שאזרחי מדינות רבות, בדיוק כמו מנהיגיהן, יקלטו היטב את המסר שהוא מבקש להעביר.
זמן קצר לאחר הנאום, כינו בחמאס את דבריו של אובמה "זריית מלח בעיני הצופים". יו"ר הרשות אבו מאזן קרא מצדו לפגישה דחופה של ההנהגה הפלסטינית.
בהכנת הידיעה השתתפו כתבינו עמית ולדמן, אהרון ברנע, אודי סגל, אהוד יערי וערד ניר