שבוע אחרי שכוונת הממשל לעצור את תקצוב אונר"א נחשפה בחדשות סוף השבוע, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע בסוף השבוע שהוא מבטל לחלוטין כל מימון לאונר"א, סוכנות הפליטים של האו"ם. טראמפ מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות הפגומה של הארגון, ראש הממשלה נתניהו בירך על ההחלטה - והפלסטינים כצפוי תקפו ואמרו כי הם שוקלים לפנות לאו"ם. הערב (שבת) נחשף בחדשות סוף השבוע הצעד האמריקני הבא נגד הארגון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גורמים מדיניים בכירים בירושלים עודכנו על ידי ממשל טראמפ שהאמריקנים יאפשרו למדינות המפרץ להמשיך ולהזרים כסף לארגון השנה, כדי להבטיח את המשך הפעילות המיידיית שלו. בהמשך ארה"ב תתנה את הסכמתה להעברת הכספים בדיון מחדש על המנדט של הארגון והגדרות הפליטים הפלסטינים - מתוך כוונה להביא בעתיד לסגירה מוחלטת של הארגון.
שר המודיעין ישראל כ"ץ מסר הערב: "אני מברך על החלטת נשיא ארה״ב להפסיק כל מימון לאונר"א - הארגון להנצחת בעיית הפליטים הפלסטינים ודרישת 'זכות השיבה', ולחפש דרכים אלטרנטיביות לסיוע ישיר לאוכלוסיה הנזקקת בהיבט ההומניטרי בלבד. זוהי ראייה מפוכחת של המציאות וגיבוי לעמדת ישראל ששוללת מכל וכל את טענת 'זכות השיבה' הפלסטינית".
בירדן, מנגד, הביעו הערב חשש מהשלכות צעדי טראמפ: משרד החוץ הירדני מסר כי הוא "מביע חרטה" על החלטת טראמפ וציין כי ירדן פועלת לגיוס תמיכה בפתרון המשבר הכלכלי של הארגון. כמו כן הזהירו בירדן מ"השלכות חמורות ליציבות האזורית" אם אונר"א לא תוכל לעמוד במחויבותה לסייע לכ-5 מיליון פליטים פלסטינים.
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה אמש כי תפסיק כל סיוע לסוכנות הסעד לפליטים הפלסטינים אונר"א. עוד נאמר בהודעה כי ארה"ב תחפש אפיקים אחרים לסיוע. בכיר ברשות הפלסטינית הגיב למהלך וכינה אותו "מתקפה נגד העם הפלסטיני".
דוברת מחלקת המדינה הת'ר ניוארט כינתה את הארגון בהודעתה "פגום ללא תקנה" וטענה כי "הממשל בחן את הנושא בזהירות וקבע כי ארה"ב לא תמשיך להעביר כספים לארגון".
"ישראל תומכת במהלך האמריקני", אמר אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הקיבוע של הפליטות הפלסטינית ע"י אונר"א היא אחת הבעיות המרכזיות שמנציחות את הסכסוך. כדאי להסב את הכסף לגורמים אחרים שיעשו בו שימוש נאות לרווחת האוכלוסייה ולא להנצחת הפליטות".
"החלטת ארה"ב להפסיק את המימון לאונר"א היא מתקפה בוטה נגד העם הפלסטיני", אמר דוברו של אבו מאזן. "בהחלטתה הוכיחה ארצות הברית כי היא אינה משחקת עוד גורם משמעותי ואין לה תפקיד בפתרון הסכסוך".
"החלטה חשובה ששוללת את הדרישה הפלסטינית לזכות השיבה"
"אנו מופתעים ומאוכזבים מהחלטת ארה"ב להפסיק להעביר לנו כספי סיוע", הגיבו בסוכנות האו"ם לפליטים הפלסטינים. "אנו דוחים בתוקף את הביקורת האמריקנית על כך שההתנהלות בבתי הספר, מרכזי הבריאות והסיוע שלנו לפליטים פלסטינים פגומה".
ממכון המחקר והמדיניות "פורום מזרח התיכון" שמלווה את ממשל טראמפ ואף המליץ לו על נקיטה של שורת צעדים בסוגיה זו נמסר כי: "החלטת ארה"ב בדבר ביטול התקציב לארגון אונר"א, הינה החלטה חשובה אשר שוללת למעשה את הדרישה הפלסטינית ארוכת השנים ל"זכות השיבה" למיליוני פליטים וצאצאיהם לישראל. התכנית המפורטת שהגשנו לבקשת מחלקת החוץ של ארה"ב לפירוק אונר"א והסטת הסיוע הנדרש לייעודו המקורי הינה הצעד הראשון בתוכנית זו. כעת יש לפעול למציאת הדרכים הנכונות המאפשרות תמיכה הומניטרית ולא אלימות, שחיתות וקיפאון במציאת פתרון לסכסוך".
על פי הדיווח בשבוע שעבר, נוסף על הפסקת הזרמת הכספים לארגון, הבית הלבן גם ידרוש קיצוץ משמעותי של מספר הפלסטינים המוכרים כפליטים. לפי הדיווח ממשל טראמפ החליט על קיצוץ הסיוע הכלכלי מארה"ב לארגון של האו"ם. את הכסף שהיה מושקע בתוכנית יעביר טראמפ למדיניות העצמאית של ממשלו בנושא הסכסוך הישראלי פלסטיני.
התוכנית החדשה צפויה להיות מיושמת בראשית חודש ספטמבר, אז יפרסם הממשל את המדיניות כלפי ארגון הפליטים שתכלול מספר צעדים. תחילה יפורסם דוח לגבי מספר הפליטים הפלסטינים, כשהאמריקנים טוענים שמדובר בכחצי מיליון. אחר כך ממשל טראמפ צפוי להודיע כי הוא שולל את ההגדרה של ארגון אונר"א, השמור רק לפליטים פלסטינים ומעביר את מעמד הפליט בירושה. צעד נוסף שיתבצע הוא עצירת התקציב לארגון בגדה המערבית.
האמריקנים צפויים גם לבקש מישראל לשקול מחדש את המנדט שהיא מעניקה לאונר"א לפעול בגדה המערבית, וזאת כדי לוודא שמדינות ערב לא יוכלו להעביר את הכסף לארגון במקום האמריקנים.
גורם המעורה בתוכנית החדשה של טראמפ טוען כי רק אם האו"ם ישנה את החוקים תחתם פועל אונר"א ואת דרכי הפעולה של הארגון, ארה"ב תחזור בה מהקיצוץ המשמעותי בתקציב. בתוך כך, שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי טענה כי הרשות הפלסטינית משתמשת רבות בכסף המועבר לאונר"א, אבל באותה העת היא ממשיכה להטיח האשמות בממשל האמריקני. "איפה ערב הסעודית, איחוד האמירויות או כווית? לא אכפת להן מפסיק מהפלסטינים כדי לסייע להן כלכלית", אמרה היילי בנושא.
הצעדים הללו צפויים להחמיר את המצב ההומניטרי, הקשה דיו גם כך, של הפליטים בעזה ובמחנות השונים - כך טוענים מומחים למדיניות חוץ. קיצוץ התקצוב לפלסטינים ושינוי המדיניות של הבית הלבן באזור הם חלק משינוי גדול יותר של מדיניות ארה"ב במזרח התיכון וכולל את היציאה ממרבית אזורי הלחימה במדינות כמו סוריה ועירק.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/