הישג לפלסטינים באו"ם, הצונאמי המדיני נמשך: מועצת זכויות האדם של האו"ם אישרה היום (שישי) את אימוץ הדוח שעסק בצוק איתן ופורסם בשבוע שעבר. הדוח עורר תגובות נזעמות ומחאות על הפערים החריפים בנתוני ההרוגים ובמידע על מנהרות התקיפה, אך היום הוא אושר ברוב קולות מוחץ - 41 מדיניות תמכו, 5 נמנעו ורק ארצות הברית התנגדה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתגובה: "את מועצת זכויות האדם של האו"ם לא מעניינות העובדות ולא מעניינות באמת זכויות אדם". יחד עם זאת דאג רה"מ להודות לנשיא ארה"ב בחשבון הטוויטר שלו על כך שארצו התנגדה בהצבעה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נתניהו הוסיף וגינה את ההחלטה, תוך התייחסות לירי הרקטות מסיני: "ביום שבו נפתחת אש מסיני לעבר ישראל, ובזמן שבמצרים דאע"ש מבצע פיגועי טרור אכזריים, בסוריה אסד טובח בבני עמו, ובאירן עולה משנה לשנה מספר ההוצאות השרירותיות להורג – מחליטה מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את מדינת ישראל על לא עוול בכפה, את מדינת ישראל שפעלה להגן על עצמה מפני ארגון טרור רצחני".

ראש הממשלה טען כי "ישראל היא הדמוקרטיה היציבה במזרח התיכון, שמקפידה על שיוויון זכויות לכל אזרחיה ופועלת בהתאם לדין הבינלאומי. מי שמפחד לתקוף את הטרור בצורה ברורה, סופו שהטרור יתקוף אותו. מועצה שאימצה עד היום יותר החלטות נגד ישראל, מאשר סך כל ההחלטות שקיבלה נגד שאר המדינות, אינה יכולה לקרוא לעצמה מועצת זכויות אדם. מדינת ישראל תמשיך להגן על אזרחיה מפני אלה שקוראים להשמדתה ופועלים יום יום כדי להשיג מטרה זאת".

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הוסיף כי "החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, היא מגוחכת ומופרכת. העובדה שזה מתרחש במקביל לירי לעבר ישראל על ידי ארגון טרור איסלאמי ואגב עוד יום של דמים במדינות האזור, רק הופכת את המועצה והחלטותיה לפארסה".

נתניהו גינה את החלטת האו"ם|צילום: רויטרס

"מאחורי המסכה של הוועדה עומדים ארגוני הטרור"

יו"ר "ישראל ביתנו", שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן, הצהיר כי ההחלטה מוכיחה שהוועדה לזכויות אדם היא "מסכה שמאחוריה עומדים ארגוני הטרור וארגונים אנטי-ישראלים שכל מטרתם פגיעה בישראל. אני קורא לראש הממשלה לחזור להחלטה שקיבלתי כשר חוץ ולנתק את קשריה של ישראל עם הוועדה הצבועה הזו".

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, מחה על "הצביעות של אירופה". לדבריו, החברות האירופאיות בוועדה "הצביעו בעד דוח שבמקרה הטוב הוא בדיחה עצובה ובמקרה הרע עדות לצביעות המזעזעת של העולם". לפיד הוסיף כי "לאף אחת ממדינות העולם שהצביעו היום בעד ההחלטה, אין זכות להטיף למדינת ישראל. צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם שנאלץ להתמודד עם מציאות שאף מדינה לא הייתה מוכנה לקבל - ההצבעה היום מוכיחה שוב את החשיבות של הברית האסטרטגית שלנו עם ארה"ב ואת הצורך שלנו לשמור עליה".

החלטת המועצה קראה לישראל ולפלסטינים "לתבוע בגין פשעי מלחמה שבוצעו ולשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי בהאג". לאכזבת ישראל, כל הנציגות האירופאיות - בהן בריטניה, גרמניה וצרפת - תמכו בהצעה. עוד נכתב בהחלטה כי "יש להדגיש את הצורך שכל מי שהפר את החוק הבינלאומי יועמד לדין בהליך הוגן ועצמאי או בבית הדין הבינלאומי".

אביתר מנור, השגריר הישראלי למועצה, אמר רגעים לפני ההצבעה כי "המועצה איבדה את התפקיד שלה, זה מניפסט אנטי-ישראלי. ישראל מחויבת לחקור את כל ההפרות לכאורה, וכבר בדקנו יותר מ-200 מקרים". מנור הוסיף ומחה על הנוסח המוטה לדבריו: "המלך הוא עירום - הוועדה התעלמה מהפרת החוק הבינלאומי על ידי חמאס וארגונים אחרים".

בית הדין הבין לאומי בהאג (צילום: Michel Porro, GettyImages IL)
הדוח יוביל לתביעה בהאג?|צילום: Michel Porro, GettyImages IL

ההצעה הפלסטינית סוכלה

הנציג התייחס גם לירי לעבר עוטף עזה: "חמאס ממשיך לירות טילים גם בזמן שאני מדבר". גם הנציג האמריקני טען כי הדוח פוגע במאמצים לקידום השלום ואינו מתייחס לכל הנקודות המשמעותיות.

ברגע האחרון נמנעה החלטה אנטי-ישראלית חמורה יותר: הפלסטינים הגישו הצעת החלטה אנטי-ישראלית למועצת זכויות האדם - הצעה שהוגדרה בישראל כ"חד צדדית ועוינת", ובימים האחרונים התנהלה מערכה מדינית לריכוך נוסח ההצעה. לבסוף הוחלט כי המועצה תצביע רק על הדוח ולא על ההצעה הפלסטינית.

בישראל ציינו כי בהצעה המקורית שהוגשה ורוככה אין אף מילה על הפלסטינים כתוקפים, גם לא על הקבוצות החמושות אותן האשים הדוח. על פי הצעת ההחלטה, ישראל אחראית למדיניות מצור לא מידתית שהביאה למלחמה - ולא מציינת את חטיפת ורצח שלושת הנערים.

הפלסטינים דרשו לחייב את ישראל לקבל את החלטת בית הדין בהאג, מתוך טענה שמערכת המשפט בישראל אינה לגיטימית. כמו כן כללה ההצעה קריאה לכל המדינות להחרים את ישראל ולהימנע מקשרים איתה וקריאה לאיסור הפעלת פצצות כבדות בשכונות מאוכלסות.

אלעד שמחיוף, אודי סגל, ניר דבורי ותמיר סטיינמן השתתפו בהכנת הידיעה.