הצונאמי המדיני נמשך: מועצת זכויות האדם של האו"ם אישרה היום (שישי) את אימוץ הדוח שעסק בצוק איתן ופורסם בשבוע שעבר. הדוח עורר תגובות נזעמות ומחאות על הפערים החריפים בנתונים, אך היום הוא אושר ברוב קולות מוחץ - 41 מדיניות תמכו, 5 נמנעו ורק ארצות הברית התנגדה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החלטת המועצה קראה לישראל ולפלסטינים "לתבוע בגין פשעי מלחמה שבוצעו ולשתף פעולה עם בית הדין הבינלאומי בהאג". לאכזבת ישראל, כל הנציגות האירופאיות - בהן בריטניה, גרמניה וצרפת - תמכו בהצעה. עוד נכתב בהחלטה כי "יש להדגיש את הצורך שכל מי שהפר את החוק הבינלאומי יועמד לדין בהליך הוגן ועצמאי או בבית הדין הבינלאומי".
אביתר מנור, השגריר הישראלי למועצה, אמר רגעים לפני ההצבעה כי "המועצה איבדה את התפקיד שלה, זה מניפסט אנטי-ישראלי. ישראל מחויבת לחקור את כל ההפרות לכאורה, וכבר בדקנו יותר מ-200 מקרים". מנור הוסיף ומחה על הנוסח המוטה לדבריו: "המלך הוא עירום - הוועדה התעלמה מהפרת החוק הבינלאומי על ידי חמאס וארגונים אחרים".
נתניהו: "מי שמפחד לתקוף את הטרור, הטרור יתקוף אותו"
הנציג התייחס גם לירי לעבר עוטף עזה: "חמאס ממשיך לירות טילים גם בזמן שאני מדבר". גם הנציג האמריקני טען כי הדוח פוגע במאמצים לקידום השלום ואינו מתייחס לכל הנקודות המשמעותיות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה את ההחלטה: "את מועצת זכויות האדם של האו"ם לא מעניינות העובדות ולא מעניינות באמת זכויות אדם. ביום שבו נפתחת אש מסיני לעבר ישראל, ובזמן שבמצרים דאע"ש מבצע פיגועי טרור אכזריים, בסוריה אסד טובח בבני עמו, ובאירן עולה משנה לשנה מספר ההוצאות השרירותיות להורג – מחליטה מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את מדינת ישראל על לא עוול בכפה, את מדינת ישראל שפעלה להגן על עצמה מפני ארגון טרור רצחני".
נתניהו הוסיף כי "ישראל היא הדמוקרטיה היציבה במזרח התיכון, שמקפידה על שיוויון זכויות לכל אזרחיה ופועלת בהתאם לדין הבינלאומי. מי שמפחד לתקוף את הטרור בצורה ברורה, סופו שהטרור יתקוף אותו. מועצה שאימצה עד היום יותר החלטות נגד ישראל, מאשר סך כל ההחלטות שקיבלה נגד שאר המדינות, אינה יכולה לקרוא לעצמה מועצת זכויות אדם. מדינת ישראל תמשיך להגן על אזרחיה מפני אלה שקוראים להשמדתה ופועלים יום יום כדי להשיג מטרה זאת".
שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הוסיף כי "החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם לגנות את מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, היא מגוחכת ומופרכת. העובדה שזה מתרחש במקביל לירי לעבר ישראל על ידי ארגון טרור איסלאמי ואגב עוד יום של דמים במדינות האזור, רק הופכת את המועצה והחלטותיה לפארסה".
ההצעה הפלסטינית סוכלה
ברגע האחרון נמנעה החלטה אנטי-ישראלית חמורה יותר: הפלסטינים הגישו הצעת החלטה אנטי-ישראלית למועצת זכויות האדם - הצעה שהוגדרה בישראל כ"חד צדדית ועוינת", ובימים האחרונים התנהלה מערכה מדינית לריכוך נוסח ההצעה. לבסוף הוחלט כי המועצה תצביע רק על הדוח ולא על ההצעה הפלסטינית.
בישראל ציינו כי בהצעה המקורית שהוגשה ורוככה אין אף מילה על הפלסטינים כתוקפים, גם לא על הקבוצות החמושות אותן האשים הדוח. על פי הצעת ההחלטה, ישראל אחראית למדיניות מצור לא מידתית שהביאה למלחמה - ולא מציינת את חטיפת ורצח שלושת הנערים.
הפלסטינים דרשו לחייב את ישראל לקבל את החלטת בית הדין בהאג, מתוך טענה שמערכת המשפט בישראל אינה לגיטימית. כמו כן כללה ההצעה קריאה לכל המדינות להחרים את ישראל ולהימנע מקשרים איתה וקריאה לאיסור הפעלת פצצות כבדות בשכונות מאוכלסות.
סגנית שר החוץ, ח"כ ציפי חוטובלי, אמרה השבוע כי "הצעת הפלשתינים לאו"ם מוכיחה שוב לעולם כולו את רצונם האמיתי - השחרת פניה של ישראל בעולם בכל דרך ובכל מחיר". ראש הממשלה בנימין נתניהו וסגנית השר תדרכו את הדרגים המקצועים ואת שגרירי ישראל בעולם בנוגע לדוח המוטה ולהצעת ההחלטה הפלסטינית.
חוטובלי הוסיפה כי "אין דרך אחרת לפרש את ההצעה ההזויה והמנותקת של הפלשתינים לאו"ם - הם הופכים את המועצה לזכויות אדם לקרקס של צביעות. ככל שהם עוסקים בשקרים, בהשחרה ובגידוף של ישראל הם הופכים לשחקן לא לגיטימי גם בעיני העולם. אין ספק שפעילות ההסתה של הפלשתינים באו"ם באה לידי ביטוי גם בפיגועים הרצחניים שאנו עדים להם בימים האחרונים".
גם שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן גינה את הצעת ההחלטה הפלסטינית, וטען כי ישראל צריכה בתגובה לכך "לפעול עם הממשל האמריקאי ועם הקונגרס לסגירת הנציגות הפלסטינית בוושינגטון ולהפסקת העברת הכספים מארה"ב לרשות הפלסטינית".