הפרלמנט הפולני דורש מאזרחים לדווח (צילום: רויטרס)
בירקנאו, ארכיון|צילום: רויטרס

סגן נשיא הנציבות האירופית, פרנץ טימרמאנס, התבטא היום (חמישי) בחריפות נגד העברת "חוק השואה" הפולני ואמר כי גם שם היו אזרחים ששיתפו פעולה עם המשטר הנאצי. "אנחנו צריכים להתמודד עם העובדה שבכל המדינות שהיו תחת הכיבוש הנאצי במלחמת העולם השנייה, היו גיבורים רבים שלחמו נגד הכיבוש", אמר. "עם זאת, בצער רב יש להודות שבכל המדינות היו תמיד אנשים ששיתפו פעולה עם המשטר וסייעו לקידום סדר היום שלו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מוקדם יותר התייחס שר החוץ הפולני לשלב הנוסף בפרלמנט שעבר "חוק השואה" בדרך לאישורו הסופי, ואמר כי הוא מקווה שהוא לא יוביל להרעת היחסים עם ארה"ב. בשעה שהדיונים בסנאט התנהלו, מחלקת המדינה האמריקנית הפצירה בממשלת פולין לשקול מחדש את הצעת החוק. "אנו חוששים מהיחסים בין פולין לארה"ב ובין פולין לישראל במידה וההצעה תהפוך לחוק", אמרה דוברת המשרד.

"אנחנו מאמינים שעבודת החקיקה, למרות השינויים שהוצגו, לא תשפיע על השותפות האסטרטגית בין פולין לבין ארה"ב", אמר השר בהודעה רשמית.

ואולם, היחסים עם ארה"ב טרם הידרדרו, אך נראה כי אישור החוק בסנאט בליל אמש הוביל להחרפת הטונים בישראל. גורם מדיני הביע "אכזבה עמוקה" מהתקדמות החוק "לאור העובדה שמערכת היחסים בין המדינות חשובה לשני הצדדים".

לדברי הגורם, "העברת החוק מנוגדת לרוח השיחה בין רה"מ נתניהו לראש ממשלת פולין שהתקיימה ביום ראשון", עם אישור החוק בבית התחתון של הפרלמנט. הדברים נאמרו גם בצורה רשמית על ידי משרד החוץ שהצהיר כי ישראל "מתנגדת בתוקף להחלטת הסנאט הפולני".

מיידאנק. אשמת מי? (צילום: רויטרס, חדשות)
בישראל זועמים על ההחלטה|צילום: רויטרס, חדשות

עוד נמסר כי "ישראל רואה בחומרה רבה כל ניסיון לפגוע באמת ההיסטורית. שום חוק לא ישנה את העובדות". מוקדם יותר הזהירו גורמים מדיניים כי החקיקה עשויה להכניס את היחסים בין המדינות לסחרור ולמשבר חריף ואמיתי: "לא נוכל לעבור על זה לסדר היום. אנחנו בשלבי התייעצויות ובוחנים את התגובה הראויה".

"חוק השואה" שעורר סערה דיפלומטית וציבורית ואוסר לייחס לפולנים אחריות לפשעי השואה אושר אמש בסנאט הפולני, זאת בניגוד מפורש להסכמות עם ישראל עליהן הודיע בתחילת השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו. כל שדרוש עתה הוא אישור סופי של נשיא פולין, שתומך ביוזמת החקיקה השנויה במחלוקת.

הממונה על שגרירות פולין בדרכו לשיחת הנזי (צילום: מירי צחי/TPS)
הממונה על שגרירות פולין בדרכו לשיחת הנזי|צילום: מירי צחי/TPS

בשבוע שעבר הודיעו במשרד החוץ כי נשקלת החזרת שגרירת ישראל בפולין להתייעצות, צעד שלבסוף בוטל. הבוקר, בעקבות האישור בסנאט, קרא השר ישראל כ"ץ לראש הממשלה נתניהו להורות באופן מיידי על החזרת השגרירה. "החוק שחוקקו הפולנים הוא חמור ומהווה הסרת אחריות והתכחשות לחלקה של פולין בשואת ביהודים", אמר כ"ץ. "במאזן בין השיקול המדיני לשיקול המוסרי חייבת להיות הכרעה ברורה - הנצחת זכרם של קורבנות השואה על פני כל שיקול אחר".

החוק שאושר בסנאט אוסר על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן על השימוש במונח "מחנה השמדה פולני", בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמת פולין הכבושה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה, עבריינים שיעברו על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.