נתניהו ומורבייצקי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות)
המנהיגים שוחחו בטלפון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות

בעקבות "חוק השואה" שעורר ביקורת רבה, ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש (ראשון) בטלפון עם ראש ממשלת פולין מתאוש מורביצקי. השניים סיכמו לפתוח בדיאלוג מיידי בין צוותים של שתי המדינות, כדי לנסות להגיע להבנות בנושא החקיקה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מוקדם יותר אתמול פרסם נשיא פולין הצהרה בנושא: "החוק נועד למנוע את סילוף האמת, קורא לפוליטיקאים ולפרשנים לדבר על כוונותיו האמתיות של החוק".

"בנוגע לקולות הנשמעים בציבור אנחנו רוצים להצביע על כך שהחוק מכוון על מנת למנוע האשמות שווא ושקרים נגד העם הפולני והמדינה הפולנית כפי שניתן להבין מנוסח החוק", הוסיף הנשיא. "לכן אם הקולות של אלו המבקרים את הטיוטה דואגים לאמת - החוק יענה לציפיותיהם".

ביחס לסערה שעורר החוק בישראל אמר כי "החיפוש אחר האמת ותיעוד ההיסטוריה, כמו גם תביעות ומאבק בשקרים הם מעשים שאנו נוקטים ויש לנו אותן מטרות". כמו כן הוסיף "יש לנו במשותף, יהודים ופולנים הישגים בנושא הזה, פעלנו יחד בנושא זה ויחס הצלחנו לאשר את האמת".

עם זאת נשיא פולין כתב כי התייחסותו לנושא בצורה מלאה תגיע רק בתום תהליך החקיקה. "החקיקה בפרלמנט עדיין לא הושלמה ואציג התייחסותי המלאה לכשתסתיים". בנוסף ציין כי לשכתו תכבד במקרה זה את האוטונומיות של הפרלמנט במדינה.

מחנה ההשמדה אושוויץ (צילום: רויטרס, חדשות)
אסור השימוש במונח "מחנה השמדה פולני"|צילום: רויטרס, חדשות

על פי החוק חל איסור על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן שימוש במונח "מחנה השמדה פולני" בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמתה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה מי שיעבור על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.

החוק שעבר בפרלמנט בוורשה עורר את זעמם של רבים במדינת ישראל וסגן שגריר פולין אף זומן לשיחת הבהרה בעקבות כך. אך מזכר הבנות שנחתם בשנת 2016 בין ממשלת ישראל לממשלת פולין הקודמת חושף את הגישה של ממשלת פולין לנושא. לפי המזכר, כבר אז ידעה הממשלה על רצונם של הפולנים לנתק את הקשר ההיסטורי שלהם מביצוע מעשי הנאצים על אדמתם.