בשנים האחרונות, מגמת ההשמנה בקרב ילדים נמצאת בעלייה מתמדת. זה קורה בעיקר בעולם השפע המערבי, אבל לא רק בו. מעבר לבעיות הגופניות והבריאותיות שמלוות ילדים הסובלים מהבעיה, מסתבר שהם נדרשים להתמודד עם סטיגמות שונות שקשורות למצבם.  "יש הרבה מאוד דעות קדומות שקשורות בהשמנה", מאשר פרופ' רם וייס, מומחה באנדוקרינולוגית ילדים, בי"ח רמב"ם. "אנחנו רואים את זה בילדים ואנחנו רואים את זה במבוגרים. רבים טועים לחשוב שאנשים שמנים הם עצלנים, גרגרנים, אבל המציאות מורכבת יותר".

פרופ' וייס מסביר שישנם גורמים רבים שמשפיעים על המשקל שלנו. בראשם – מככבת הסביבה שמקיפה אותנו. "מגפת ההשמנה החלה במהלך שנות ה-80, חרף העובדה שהגנטיקה האנושית לא השתנתה. ניתן לייחס את העובדה הזאת לכך שהסביבה שלנו נהפכה לכזאת שמעודדת השמנה: אנחנו יושבים שעות ארוכות מול מסך המחשב או הטלוויזיה, עוסקים פחות בפעילות גופנית וגם המזון המעובד נעשה זמין וזול יותר".

ד"ר וייס מבהיר כי למרות הנטייה לחשוב שכל מה שנדרש כדי לשנות הרגלים זה רצון טוב, בפועל מדובר באתגר משמעותי עבור הסובלים מהשמנה. "אנשים שסובלים מהשמנה מתקשים מאוד לרדת במשקל. בין היתר, המוח שלהם רגיש יותר לגירויים שונים של מזון וגם השינויים ההורמונליים והביולוגיים שהם עוברים גורמים לכך שגם אם יצליחו לרדת במשקל, הם יתקשו לשמור על משקל תקין לאורך זמן. לפיכך, בניגוד לתפיסה הרווחת, לא מדובר באנשים חלשי אופי או נטולי משמעת עצמית, אלא בכאלה שהורגלו לאורח חיים מסוים כבר מילדות, אותו קשה מאוד לשנות".

השלכות ההשמנה

פרופ' וייס מסביר שנושא תדמית הגוף הוא אחד מהנושאים הבעייתיים ביותר – אצל ילדים ובכלל. ילדים הסובלים מהשמנה סובלים יותר גם מבעיות בריאות כמו: סוכרת סוג 2, הפרעות בשומני דם, יתר לחץ דם, הפרעות נשימה, בעיות אורתופדיות וכבד שומני. מעבר לכך, הוא מציין שפעמים רבות, ילדים אלה מושפעים גם בהיבט החברתי. "עבודות מסוימות שנערכו בקרב ילדים ובני נוער, הצביעו על כך שילדים נמנעים מבילוי משותף עם ילדים שמנים ומעדיפים לשחק עם ילדים אחרים", הוא מציין.

איך מתמודדים נכון עם ילד שסובל מהשנה?

ראשית, בשורה מעודדת: פרופ' וייס מסביר שלמרות האמור, אפשר לטפל בהשמנה, וככל שהורים יחלו בכך בשלב מוקדם יותר כך עולה הסיכוי להצלחה. הוא מסביר שכדי להתמודד עם השמנה, יש צורך בשינוי אורח חיים, ובהטמעת הרגלים בריאים יותר. עם זאת, כאמור - רבים מהילדים הסובלים מהשמנה מתקשים ליישם זאת בפועל. יתרה מכך, ד"ר וייס מציין שגם רופאי המשפחה לא תמיד יודעים כיצד לסייע לילדים, ופעמים רבות הם נמנעים משיחה על כך עם ההורים, בעיקר בשל הרגישות הרבה הכרוכה בעניין וכן מפאת מחסור בזמן.

השמנה (צילום: shutterstock_Africa Studio)
shutterstock_AfricaStudio|צילום: shutterstock_Africa Studio

למרות כל זה, הוא מציין שבהחלט יש מה לעשות כדי לעזור לילדים שסובלים מהשמנה. "היום ניתן להתאים לילד הסובל מהבעיה טיפול תרופתי יעיל הניתן בזריקה המבוססת על הורמון שמפחית את התיאבון ומאט את התרוקנות הקיבה. טיפול זה למעשה מאפשר לתת לילד 'פוש' שיעודד אותו להמשך עבודה עצמית. התרופה מאושרת לשימוש מגיל 12 והיא מיועדת לילדים המוגדרים באחוזון מעל 95. עם זאת, חשוב להדגיש כי תרופה זו היא אינה פתרון קסם ולכן, נדרש לבצע שינוי כולל בהרגלי החיים, לרבות ייעוץ תזונתי והתאמת מסגרת של כושר גופני בהתאם ליכולות הילד".

"ארגוני הבריאות בארץ ובעולם כבר הכריזו על השמנה כמגיפה עולמית, ובהחלט יש לכך סיבה. השמנה גוררת עימה תחלואה נלווית רבה ולכן חשוב להתייחס אליה ברצינות רבה. חשוב לזכור שתמיד קל יותר להשמין מאשר לרדת במשקל", אומר פרופ' וייס.

לסיום, יש לו גם כמה המלצות פרקטיות להורים שביניכם: "אני מציע לכל הורה שמתמודד עם ילדים הסובלים מהשמנה, לטפל בבעיה כבר מגיל צעיר. חשוב להימנע מלהחזיק בבית מזונות עתירי קלוריות, בעיקר שתייה ממותקת, חטיפים מלוחים ומתוקים ופחמימות ריקות שערכן התזונתי ירוד. בנוסף, יש לעודד את הילדים לפעילויות שאינן כרוכות בישיבה, כמו משחקי כדור, ריקוד וכל מה שתורם להפעלת הגוף ולשיפור הכושר הגופני. במקביל, יש להפחית שימוש במסכים, ולא לאפשר להם לצפות בהם מעבר לשעתיים ביום. בסופו של דבר, מדובר בהרגלים שניתן לאמץ מילדות, וכאשר הם מוטמעים קל יותר למנוע השמנה. מובן שמעבר לכל אלה הדוגמה ההורית חשובה ביותר להצלחת התהליך, ולכן חשוב שההורים יישמו בעצמם את ההרגלים לפני שהם מבקשים מילדיהם לאמצם. חשוב להבין: השמנה היא מחלה לכל דבר ויש להתייחס אליה ככזאת".

 

מוגש כשירות לציבור ללא מעורבות בתכנים על ידי נובו נורדיסק