עשר שנים לאחר שאובחן כחולה בכבד שומני, ואחרי שמצבו כבר השתפר, בדיקה לבירור הסיבה לכאב שהופיע בצד הגוף הביאה לאבחון של מחלת HCC, סוג של סרטן כבד שמהווה כ־90% מכלל סרטני הכבד.
למעשה, פעמים רבות HCC (הפטוצלולר קרצינומה) מופיע על רקע של מחלות כבד כמו כבד שומני, ומעקב וטיפול בהן יכול להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן כבד. א' מספר כי במקרה שלו הוא טופל לכבד השומני. אולם, "לפני כשלוש וחצי שנים התאמנתי בחדר כושר והרגשתי כאב בצד, חשבתי שזה קשור לאימון, אבל הרופאה שלחה אותי לבדיקת אולטרסאונד. התוצאות לא היו חד־משמעיות, ולכן שלחו אותי גם לבדיקת CT. אחרי הבדיקה הזו כבר היה ברור שיש משהו, ובדיקות ה- MRI והביופסיה קבעו את האבחנה של סרטן כבד".

איך הגבת כשנודע לך שאתה חולה?

"בהתחלה זה היה קל, אולי כי הדחקתי את זה, לא רציתי להבין שזה מה שקורה, אך כשהתחלתי להרגיש את השפעת המחלה והטיפולים נפל לי האסימון, היום אני בהחלט מבין שאני חולה. היכולת הגופנית שלי לא טובה כל כך, קשה לי יותר ללכת, לטפס ובטח לרוץ. לפני המחלה הייתי אדם חזק מאוד, עם מבנה גוף כמו שהיה לאבא שלי, שהיה מתאגרף אצל הנאצים ובזכות כך נשאר בחיים. אני החלטתי שאני לא מוותר, אולי באיזשהו מקום אני מדחיק או לא מייחס משמעות רבה למחלה בחיים שלי. אני גם לא מסכים שירחמו עליי, והאמת היא שגם לא רואים עליי שאני חולה, פרט לכך שירדתי במשקל, ועל כך דווקא מחמיאים לי".

HCC בדרך כלל מאובחן בשלב מחלה מתקדם שבו הפרוגנוזה אינה מיטבית. אולם, כיום זמינים בסל התרופות טיפולים יעילים עבור מטופלים עם סרטן כבד מתקדם הזקוקים לטיפול סיסטמי, אשר פועלים במנגנונים ממוקדים כנגד הסרטן כדוגמת תרופות מסוג מעכבי טירוזין קינאז. לאחרונה, נוספו גם תרופות המשפעלות את פעילות מערכת החיסון כנגד הסרטן, שהדגימו הארכה של תוחלת החיים. במקרים מסוימים מטופלים אף השיגו תגובה מלאה, כלומר הגיעו למצב שבו הגידול נסוג כך שלא נותרה עדות למחלה. "אני מטופל כבר שלוש שנים במשלב תרופתי. אחת למספר שבועות אני מגיע לקבל את הטיפול באינפוזיה, ובכל חודשיים וחצי אני מגיע למעקב בבדיקת CT, ואם התוצאה סבירה לטעמם של האונקולוגים, ממשיכים. אם התוצאה לא תהיה מספקת, יש לרופאים אופציות טיפוליות נוספות. בינתיים אנחנו לא מתעסקים בזה. הגידול שאותר לפני שלוש שנים, בגודל 12.6 סנטימטר, נותר במשך שלוש שנים באותו הגודל. כלומר, הטיפול הצליח למנוע מהגידול להמשיך ולהתפתח".

איך המשפחה הגיבה?

"כשמדובר במשהו רציני כמו סרטן, האנשים הסובבים אותך, הילדים והנכדים, מקבלים את זה קשה מאוד. אחת הנכדות שלי התחילה לומר תהילים אפילו שאנחנו לא משפחה של מאמינים אדוקים. לאשתי לעומת זאת היה אולי קל יותר להתמודד, היא למודת סבל בנושא מחלות סרטן מאחר ואביה ואחיה התמודדו גם הם עם המחלה.

איך נראה היום־יום שלך לצד המחלה?

"בסך הכול אני מצליח לנהל חיים סדירים. עד לפני כמה שנים הייתה לי חברת הסעות פרטית. את העסק מכרתי הרבה לפני המחלה, והיום אני מתעסק בנדל"ן ויזמות. הדבר היחיד שאולי ויתרתי עליו זה חו"ל – בשבילי לטייל בחו"ל זה לא לשבת באוטו ולהסתכל על הנוף, ואין לי את הכוחות ללכת הרבה, לטפס, לעשות דברים אתגריים. גם תופעות הלוואי באות והולכות, אבל אני יודע שהטיפול שאני מקבל בסך הכול מיטיב איתי".

מה עוזר לך להתמודד היום?

"אני מתעודד מתוצאות ה־CT והפענוחים, כשאני רואה את זה אני אומר לאשתי בצחוק – אל תדאגי עד גיל 90 אני נשאר, אבל אחר כך לא. מעודד אותי גם שיש בתי חולים טובים, עם אנשים שמסורים לטיפול בחולים, כולל הרופא המטפל שלי בבית החולים שיבא. הייתי רוצה להגיד לאנשים שנמצאים במצבי או במצב דומה לי, שנמצאים כל הזמן בין בדיקות והמתנה מורטת עצבים לתוצאות, שינסו לא להתמקד בהמתנה לתוצאות, ולשמור על אופטימיות כי ברגע שנכנסים למתח הזה, מגיעים לטיפול הבא מותשים נפשית. אני מצאתי שכשאני מגיע לא במיטבי לטיפול, הוא הופך לקשה יותר, וכשאני מגיע במצב רוח טוב, צוחק ומתלוצץ, גם הטיפול קל יותר. יש כאן קשר ישיר בין הנפש לגוף".

מהן התקוות שלך לגבי העתיד?

"איך אמר לי הנכד בן הארבע? 'סבא, מתי נוכל לנסוע יחד לכמה שבועות'? הוא איכשהו זוכר שכשהיה בן חצי שנה יצאנו יחד לטיול במדבר, חמישה ימים סחבתי אותו על הגב והיה לנו ממש כיף. כל החיים שלי עבדתי קשה מאוד, ולא ראיתי את כל העולם. אחת המשאלות שלי הייתה להצליח להגיע לכל העולם, ויש שניים־שלושה טיולים רציניים שתכננתי אותם עוד כשהשתחררתי מהצבא, וברגע שאצליח להגשים אותם – אדע שניצחתי".

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לאוגוסט 2024.  למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.