סרטן הריאה הוא הסרטן השני בשכיחותו מבין כל סוגי הסרטן ונחשב לגורם התמותה העיקרי ממחלות ממאירות. על פי נתוני רשם הסרטן הלאומי, במשרד הבריאות בישראל מאובחנים בכל שנה כ-2,500 מקרים חדשים וכ-1800 בני אדם מתים מהמחלה. מרבית מקרי התחלואה נגרמים כתוצאה מעישון - ככל שמעשנים יותר או נמצאים יותר בסביבה של מעשנים, כך הסיכון לחלות בסרטן הריאה גדל. 90-80% מהאנשים החולים בסרטן ריאה הם מעשנים בהווה או שעישנו בעבר. יחד עם זאת, צריך לזכור שכ-10%-15% מהאנשים שחלו בסרטן ריאה, לא עישנו מעולם ולפעמים תמצא אצלם בגידול מוטציה ייחודית (כגון EGFR ועוד מוטציות). מלבד עישון, ישנם גורמי סיכון נוספים כמו חשיפה ממושכת לגז ראדון, לאסבסט ולזיהום אוויר. במקרים נדירים מאוד קיימת גם נטייה גנטית להתפתחות המחלה.
שלבי המחלה בסרטן ריאה – כמו במחלות סרטן אחרות – מחולקים לארבעה שלבים. במקרים של מחלה בשלב גרורתי, התאים הסרטניים התפשטו מהאיבר או הגידול הראשוני למקומות נוספים בגוף, ולעומת זאת, במקרים של מחלה בשלב מוקדם, התאים הסרטניים עדיין בריאה או בבלוטות הלימפה ולא התרחבו לאיברים אחרים. הסיווג לשלבים מאפשר לרופאים לקבל החלטות באשר לאסטרטגיית הטיפול על פי מידת ההתפשטות של המחלה. בשלבים 1-2 הגידול בריאה קטן יחסית ולפעמים יש מעורבות של בלוטות בשער הריאה. במרבית המקרים ניתן להסיר אותו בניתוח או באמצעות טיפול קרינתי. במקרים מסוימים הרופא ישקול האם לשלב גם טיפול משלים בכימותרפיה. שלב 3 בדרך כלל מתבטא כשהגידול שהתחיל בריאה התפשט לבלוטות לימפה בחלל החזה בין שתי הריאות, ולכן קשה ולא תמיד מתאפשר להסיר אותו בניתוח. במקרים אלו ישנם מגוון טיפולים משולבים כמו קרינה, כימותרפיה ואפילו טיפולים אימונותרפיים (כאלו שגורמים למערכת החיסון של הגוף להילחם בגידול עצמו). לעיתים בשלב 3 ניתן להביא את המטופל למצב של ריפוי מלא. לעומת זאת, שלב 4 – הוא שלב גרורתי, שבו הסרטן התפשט בגוף לאיברים אחרים מעבר לריאות ולבלוטות הלימפה – מצב בו ניתן לטפל אבל בדרך כלל המטרה היא הארכת חיים. גם אם נשלחו גרורות בודדות שניתן תיאורטית לכרות אותן, עדיין הסרטן התפזר בגוף ושיעורי ההחלמה, למרבה הצער, נמוכים. בשלב זה ישנן מגוון של אפשרות טיפול כמו תרופות ביולוגיות, אימונותרפיות, כימותרפיות, או שילוב של כמה מהן.
בעוד שבסרטן השד קיימת בדיקת ממוגרפיה, ובסרטן המעי הגס קיימות בדיקות של דם סמוי בצואה וקולונוסקופיה במטרה לאבחן את המחלה בשלב מוקדם, בסרטן ריאה אין עדיין בדיקת סקר לכל האוכלוסייה. קיימת המלצה לאנשים מעל גיל 50 עם רקע של עישון מרובה לבצע סי-טי בקרינה נמוכה (אך הבדיקה עדיין אינה כלולה בסל הבריאות ובקרוב אמור להתחיל פיילוט לבדיקה שכזו בישראל). היעדר סימפטומים ברורים וחד משמעיים הם הסיבה העיקרית לכך שחולים רבים מאובחנים בשלבים מאוחרים. בריאות אין קולטני כאב וכאשר מופיעים התסמינים רוב החולים מאובחנים בשלב מתקדם יחסית. יחד עם זאת, ישנם כמה מאות מקרים בהם המחלה מתגלה באקראי. למשל אדם שמגיע לחדר מיון לאחר תאונת דרכים או שהוא עשה בדיקות הדמיה בגלל שבר כתוצאה מנפילה במדרגות. באותם מקרים של אבחון מוקדם ולרוב אקראי, ניתן לטפל בחולה ולהציל את חייו. הטיפולים הקיימים כיום מאפשרים לנו לרפא את החולה ולהחזיר אותו למעגל החיים. יחד עם זאת, למרות האבחון המוקדם קיים שיעור גבוה של חזרת המחלה בפרק זמן של כמה שנים מיום האבחון, וזאת למרות שלאחר האבחנה אותם חולים נותחו והגידול הוסר מגופם. לעיתים הצורך במתן טיפול משלים כדי למנוע את חזרת המחלה הוא חשוב.
ארסנל הטיפולים החדשני שעומד בפני חולי סרטן הריאה
בשנים האחרונות ארסנל הטיפולים לחולים עם סרטן ריאה בשלבים מתקדמים התרחב באופן משמעותי. בכל שנה נוספו עוד ועוד טיפולים לחולים בשלבים הגרורתיים שמאפשרים להאריך את תוחלת החיים של החולים ולשפר את איכותם. התרופות הביולוגיות והאימונותרפיות שפותחו בעשור האחרון הובילו למהפכה אמיתית בעולם האונקולוגיה ושינו את האופן בו הרופא מטפל בחולים. עם התקדמות הטכנולוגיה והתפתחות המדע ניתן לאפיין את המחלה באופן יותר ספציפי לכל מטופל. הטיפול הפך יותר ממוקד ויותר מותאם אישית לכל חולה על פי סוג המחלה שלו והמוטציות שמתגלות בגידול. למעשה, אנו 'תופרים חליפה' טיפולית לכל חולה וחולה. עד לפני שני עשורים, תוחלת החיים של אדם שאובחן עם סרטן ריאה הייתה חודשים ספורים בלבד, הרי שכיום בזכות המהפכה של רפואה מותאמת אישית, ישנם חולים רבים שחיים לצד המחלה לתקופה ארוכה – ולעיתים שנים רבות.
לאור ההצלחה בהרחבת הטיפולים לחולים בשלבים הגרורתיים, החלה בשנים האחרונות מגמה חדשה בתחום סרטן הריאה – פיתוח טיפולים ותרופות לחולים גם בשלבים מוקדמים. לאחרונה פורסמו מספר מחקרים שמצאו יתרון משמעותי בעיכוב חזרת המחלה במקרים של מתן טיפול לחולים עם סרטן ריאה בשלב מוקדם. למרות שאיתור וטיפול מוקדם של סרטן ריאה הוא משמעותי ויכול להביא לתוצאות טובות יותר ואפילו לריפוי, עדיין מרחפת סכנה להישנות המחלה בעתיד ולכן לפעמים יש צורך במתן טיפול משלים על מנת להקטין את הסיכון הזה עד כמה שניתן.
כמו כן, בשנים האחרונות מתקיים דיון מדעי בנושא גילוי מוקדם של סרטן הריאה באוכלוסייה של אנשים הנמצאים בסיכון גבוה וללא תסמינים למחלה, ואף פורסמו מספר מחקרים משמעותיים בנושא. מדובר על בדיקת סקר שמתבצעת אחת לשנה באמצעות סריקת סי-טי במינון קרינה נמוך לאנשים מעשנים בגילים 50-80 עם למעלה מ-20 שנות עישון של לפחות קופסה אחת ביום (או שווה ערך כמו 10 שנות עישון של 2 קופסאות ביום). הבדיקה מיועדת גם לאנשים שנגמלו מעישון בטווח של 15 שנה מפני שהם עדיין נמצאים בקבוצת הסיכון לתחלואה. בימים אלו מתקיימים דיונים בוועדה של משרד הבריאות ולאחריהם צפוי להתחיל פיילוט ראשוני בישראל שעשוי להציל את חייהם של חולים רבים. צריך לזכור שמניעת סרטן ריאה על ידי הפסקת עישון ואבחון מוקדם הוא חשוב ומשמעותי והוא יכול להביא למניעה וריפוי של המטופלים.
*הכותב הוא מנהל המחלקה האונקולוגית ומנהל היחידה לאבחון מהיר לסרטן במרכז הרפואי שיבא, תל השומר