מאות מיליונים מסביב לעולם סובלים ממיגרנה, בהם כ-15 אחוז מהישראלים. נשים סובלות מהתופעה פי שלושה מגברים. את ההפרעה מייחסים לגנטיקה וסיבות סביבתיות ולרוב היא מצויה בקרב כמה מבני אותה משפחה. מדובר אמנם על הפרעה שאינה מסכנת חיים, אבל עוצמתה היא כשל סופת טורנדו בתוך הראש.

"מיגרנה היא מחלה תורשתית עם תסמינים ברורים", מסביר ד"ר רוני שרון, נוירולוג ומנהל המרכז לכאבי ראש ופנים בתל השומר, "זה לא סתם כאב ראש. הכאב עלול להופיע בין העיניים, ברקות. הוא כל כך חזק שהוא גורם לסובלים ממנו להפסיק לתפקד. הם נוטלים משככי כאבים, אולם אלה יכולים רק לעמעם את עוצמת הכאב, אך לא למנוע את המיגרנה".

מיגרנה מוגדרת ככרונית כאשר סובלים מכאבי ראש יותר מ-15 פעמים בחודש, מהם לפחות שמונה ימי מיגרנה. איך זה מתבטא? באופן שונה אצל כל אחד. ד"ר שרון אומר כי 30 אחוז מהסובלים ממיגרנה יחוו גם סימפטומים כמו רגישות לצלילים, ריח, אור, בחילה, הקאות, ויש אף שיחוו עקצוץ בגוף וחולשה קשה. המיגרנות הולכות וחוזרות בהפרשים של ימים או שבועות. 60 אחוז מהחולים חווים התקף באותו צד של הראש, ובקרב שליש, המיגרנה מחליפה צד לעתים.

מה הם הסימנים המקדימים למיגרנה?

"75 אחוז מהסובלים ממיגרנה עשויים לחזות את ההתקף ולזהות סימנים מקדימים", מסביר ד"ר שרון, "זה חשוב מאוד משום שאז הם יכולים למנוע את החרפת המצב, בנטילת משככי הכאבים. הסימנים הללו עלולים להיות שינה בלתי סדירה, קשיי ריכוז ועייפות, כאבי צוואר ועד כמה שזה נשמע מוזר- גם פיהוקים. בנוסף כ-90 אחוז מהם יחוו סינוסים ואף סתום".

למיגרנה ארבעה שלבים: פרודרום – Prodrome, בו יחוו הסובלים עצבנות, שינויים במצב הרוח, אופוריה או לחלופין דיכאון, תשישות, בעיות עיכול ועוד. השלב השני מכונה הילה Aura, בו עלולים החולים לסבול מקשיי ראייה, דקירות בצדי הגוף, תחושת נימול, הפרעות בדיבור והפרעות בתנועה. בשלב השלישי מגיע הכאב. לרוב חווים אותו החולים בצד אחד של הראש ובהדרגה הוא מתגבר. כל פעילות גופנית מחריפה אותו. הסובלים מההתקף רגישים לאור, ריח או קול ועלולים לחוש בחילה. לבסוף מגיע שלב הפוסט דרום POSTDROME. המטופל נותר עם כאב עמום, מחשבה מעורפלת ותחושת הנגאובר. יש שדווקא ידווחו על תחושת אופוריה.

הרבה יותר מכאב ראש חזק: מה גורם למיגרנה?>

"הכאבים לא אפשרו לי להיות אני">

 

אישה בהיריון עם בחילה יושבת על ספה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
75 אחוז מהסובלים ממיגרנה עשויים לחזות את ההתקף ולזהות סימנים מקדימים|אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

 

איך החולים בדרך כלל מתמודדים?

"הסובלים ממיגרנה נוטלים טיפולים למניעת כאבי ראש. ישנן תרופות שונות הניטלות דרך הפה על בסיס יומי. יש להן תופעות לוואי רבות, כולל בלבול, קושי במציאת מילים, עייפות, סחרחורת, נשירת שיער ותגובות שליליות אחרות. יותר מ-80 אחוז מהמטופלים מפסיקים את התרופות בגלל בעיות יעילות או תופעות לוואי".

אז מה הן האפשרויות הזמינות לסובלים ממיגרנה? קיימים כמה סוגי טיפולים. סוג אחד הוא התנהגותי: במידה שידועים טריגרים שעשויים להביא להתקפים, ניתן לנסות להימנע מהם. כמו כן, ישנן תרופות השייכות למשפחת הטריפטנים, אותן מומלץ ליטול סמוך להתקף, וישנה גם תרופה דומה הניתנת בזריקה או תרסיס. משפחה שלישית של טיפולים היא, כאמור, משככי כאבים להפגת כאבי הראש.

ישנו גם דור חדש של טיפולים, חוסמי CGRP. "חוקרים הצליחו לבודד את החלבון CGRP ולזהות שהוא מחולל הכאב", מסביר ד"ר שרון. "מאז, נעשה מאמץ לפתח תרופות שיפעלו כדי לחסום את כניסת החלבון לתאים. הן נחשבות לטובות ובטוחות".

בעזרת טיפולים חדשים והתקדמות מדעית בלתי פוסקת, הידע על מיגרנה מתפתח ללא הרף. אחרי כל כך הרבה שנות מיגרנה מייסרות – סוף סוף מסתמנת תקווה אמיתית לחולים.

למידע נוסף על מיגרנה היכנסו למתחם>

מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס