"לפני כשנה עברתי שבץ מוחי," מספר ישראל, 59, מהקריות. "בבית החולים אמרו למשפחה שאני אצטרך לעבור תהליך שיקום. הפנו אותי לשיקום במוסד שיקומי, אבל גם אני וגם המשפחה שלי רצינו שאחזור הביתה. לא רציתי לחכות למיטה שתתפנה במוסד. הייתי מבוהל ולא ידעתי איך יראו החיים שלי מעכשיו, ורציתי כבר להיות במיטה שלי, בבית שלי עם המשפחה. לשמחתי, הציעו לי שיקום בבית דרך קופת החולים. חזרתי הביתה ולמחרת כבר הגיע אלי הצוות של צבר רפואה, וזה היה פשוט מושלם. הגיעו רופא, אחות, פיזיותרפיסט, עובד סוציאלי, קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק וכולם ליוו אותי למשך כל השיקום בבית, ממש נהיו חלק מהמשפחה שלנו. החזירו אותי לחיים."
"חוק ביטוח הבריאות הממלכתי בישראל מסדיר את זכותו של אדם לקבלת טיפול רפואי שיקומי, בעקבות אירוע רפואי שגרם לפגיעה ביכולתו התפקודית או הקוגניטיבית." מפרט ד"ר איתמר עופר, נשיא ויו"ר צבר רפואה, בית חולים בבית. בין מחלקות אשפוז הבית של צבר רפואה פועלת מחלקת שיקום אינטנסיבי בבית, כחלופה מלאה לאשפוז במוסד שיקומי. "מטופלים אלה זכאים לבחור אם לעבור את תהליך השיקום במוסד שיקומי, או בביתם, במימון קופת החולים בה הם מבוטחים. צבר רפואה מעניקה שירותי שיקום אינטנסיבי בבית במימון קופות החולים מכבי, מאוחדת ולאומית, בבתי המבוטחים בכל רחבי הארץ. "
מהו שיקום בבית?
"בבסיס תהליך השיקום עומדת ראיה רחבה של האדם ושל ההקשרים התפקודיים במעגלי חייו," מציינת ד"ר רוני נוף, מומחית ברפואה פיזיקלית ושיקום, ומנהלת מחלקת השיקום האינטנסיבי בבית בצבר רפואה. מטרת התהליך השיקומי היא להגדיל את מידת העצמאות התפקודית ולהפחית תלות בזולת לקראת חזרה לסגנון חיים פעיל ובריא, עד כמה שניתן. לשיקום בבית יתרונות רבים והוא מומלץ על ידי קופות החולים כחלופה איכותית לאשפוז מוסדי. המטופל חוזר הביתה אחרי אפיזודה אקוטית או טראומה פיזית כלשהי, ותוך 24 שעות אנחנו מגיעים אליו הביתה, ללא צורך בהמתנה, בונים עבורו תוכנית טיפול אישית, ומתחילים מיד בשיקום. העובדה שהוא עובר שיקום בסביבתו הטבעית, והמשפחה לוקחת חלק פעיל בהחלמתו, תורמת רבות להצלחת התהליך."
"תזמון תהליך השיקום הוא גורם מכריע בהצלחת הטיפול," מוסיפה מיטל מלצר, פיזיותרפיסטית ומנהלת תחום הפיזיותרפיה בצבר רפואה. "אדם המופנה לשיקום מוסדי נאלץ, לרוב, להמתין ימים ואף שבועות למיטה שתתפנה במוסד. במהלך תקופת ההמתנה הוא מאושפז בד"כ במחלקה פנימית, או נמצא בבית, ללא כל סיוע. ההשלכה על סיכויי החזרה לתפקוד מיטבי היא משמעותית. ככל שתהליך השיקום יתחיל בקירוב לאירוע האקוטי, כך משתפרים סיכויי של המטופל לחזור לתפקוד מיטבי, ולהפחית את הפגיעה המוטורית בטווח הארוך."
למי מתאים שיקום בבית?
"מחלקת השיקום האינטנסיבי בבית מעניקה מספר סוגי טיפול שיקומי," מסבירה ד"ר נוף, המשמשת רופאת שיקום בצבר רפואה מזה כשנתיים. "שיקום נוירולוגי מיועד לאנשים שעברו אירוע מוחי (המכונה גם שבץ או CVA), ואנשים שלקו במחלות נוירולוגיות שונות וזקוקים לסיוע לצורך השגת תפקוד מיטבי ע"י שיפור יכולות שפתיות, יכולות קוגניטיביות, יכולות ההליכה ושיווי המשקל, המוטוריקה של הידיים, וכן שיפור הביטחון העצמי וההסתגלות לאורח החיים החדש.
שיקום אורטופדי מיועד למטופלים לאחר ניתוח החלפת מפרק או שבר כתוצאה מתאונה. הצוות מסייע להם בחיזוק הגפיים, הגדלת טווח התנועה, תרגול של פעולות כמו קימה, הליכה, עליה במדרגות, וכיוב'. שיקום קימום מיועד למטופלים שחוו אשפוז ארוך (מכל סיבה שהיא) ומתמודדים עם ירידה תפקודית, וזקוקים לחיזוק כללי ותרגול תפקודים בסיסיים."
"צוות השיקום בבית מורכב מרופאים, אחיות, עובדות סוציאליות, פיזיותרפיסטים, ועל פי צורך רפואי, קלינאיות תקשורת, מרפאים בעיסוק ותזונאיות. לכל מטופל משויך צוות רב מקצועי קבוע, המלווה אותו למשך כל תקופת השיקום בבית. הצוות לומד להכיר את העדפותיו ואת שגרת חייו, מתאים עבורו תוכנית שיקום אישית, וזמין למטופל ומשפחתו 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה."
"בעיני הכי טוב לעשות את השיקום בבית," אומרת מירה גולדברג, מטופלת שיקום אורטופדי בבית של צבר רפואה. "אני לא חושבת שבמוסד שיקומי יכולתי להתגבר ולהתקדם כמו בבית. כשאתה חוזר הביתה אחרי ניתוח כזה, אתה צריך גם את הקשר האישי, משהו שיתן לך בטחון. חזרתי הבית נכה, בלי תקוה. ברגעים האלה חשוב שיש דמות קבועה שבאה ועוזרת, מישהו מסור שמכיר אותך ודואג לך. הפיזיותרפיסט של צבר רפואה לא ויתר לי. בכל פעם שהוא מגיע אני פשוט שמחה לראות אותו."
שיקום בבית – בטוח יותר, רגוע יותר
"בבית אנחנו שואפים להגיע לתוצאות טובות יותר." אומרת ד"ר נוף. "קודם כל, התהליך מתחיל מיד, והמטופל לא נדרש לשהות במסגרת אשפוזית, לעיתים במחלקה פנימית, בהמתנה ארוכה למיטת שיקום מוסדית. ההמתנה הזו, מעבר לחוסר הודאות הכרוך בה ולריחוק מהבית, מעמידה את המטופל שחווה לאחרונה שבץ, ניתוח או אשפוז ארוך, בסכנה להידבקות בזיהומים, להחמרה בליקויים התפקודיים ולקושי רגשי נוסף. שיקום בבית יכול למנוע זאת, במידה ומצבו הרפואי של המטופל יציב והוא איננו נזקק להשגחה רפואית צמודה. תחושת הבית מעניקה ערך של רווחה - המטופל חוזר לביתו המוכר ומוקף לרוב במשפחה שפשוט לה יותר לתמוך בתהליך השיקום מהבית. תוך 24 שעות בלבד מהחזרה הביתה כבר מתחיל תהליך סדור ומותאם של שיקום.
המפגש עם הקושי היומיומי החדש בבית יכול להיות מטלטל אך במסגרת הביתית, לעומת הסביבה המלאכותית של בית החולים, מתבהר הצורך התפקודי הקונקרטי עליו אפשר לעבוד בצורה ממוקדת יותר במהלך הטיפולים.
"השיקום מגיע לבית המטופל, במקום שהוא יצטרך לצאת מהבית ולשהות במוסד זר, בסביבה שאינו מורגל בה, ושלעיתים אינה נעימה לו," מוסיפה ד"ר נוף. "בבית שלו הוא רגוע יותר, משפחתו מקיפה אותו והוא מתרגל מחדש לקום מהמיטה שלו, להכין קפה במטבח שלו, לעלות במדרגות שלו, כל אותן פעולות תלויות הקשר מעשי שימשיכו גם לאחר סיומו הרשמי של השיקום בצבר רפואה. מחקרים שנערכו בארץ ובעולם מוכיחים כי בבית המטופלים נוטים יותר לשתף פעולה עם הטיפול, ולהחלים מהר יותר."
"כאשר אנו מלמדים מטופל לתרגל בסביבה הטבעית שלו," אומרת מיטל מלצר, המנהלת את מערך הפיזיותרפיה בצבר רפואה מזה כשש שנים, "הוא יכול להמשך לתרגל ביום יום באותה סביבה קבועה ונוחה. בבית ניתן להדריך מטפל/בן משפחה שלרוב זמינים יותר לתרגל יחד עם המטופל. המטופל יכול לתרגל בשעות נוחות לו, שתואמות לשגרת היום שלו, שלא כמו במוסד שיקומי, שם נקבעות השעות באופן שרירותי מבחינת המטופל. המטרה שלנו היא להשאיר את המטופל והמשפחה עם כלים להמשיך התרגול וחיזוק התפקודים גם עם סיום תהליך השיקום שנקבע עבורו, במטרה לשמר את היכולת התפקודית המיטבית לאורך זמן."
"בנוסף, השיקום בבית מאפשר שמירה טובה על הרצף הטיפולי. כל מהלך השיקום בבית מתועד לפרטי פרטים בתיק הרפואי הדיגיטלי של המטופל, ומועבר ישירות לגורם המטפל בקופת החולים עם סיום השיקום בבית, על מנת להמשיך את התהליכים הנדרשים במסגרת הקהילה, ולוודא שהמטופל ממשיך לקבל את המענה לו הוא זקוק."
"מגמת האשפוז והשיקום בבית, שגברה משמעותית בייחוד בתקופת הקורונה, מניעה יותר ויותר אנשים לבחור לעבור את התהליך השיקומי בביתם, בסביבתם הטבעית הקרובה והמוכרת," מסביר ד"ר עופר, שבעבר עמד בראש הרצליה מדיקל סנטר ובית החולים שניידר.
"מזה כעשרים שנה אנו בצבר רפואה מעניקים למטופלים בכל רחבי הארץ מגוון שירותי אשפוז בבית, במימון ציבורי. בית החולים בבית של צבר רפואה כולל שש מחלקות אשפוז – שיקום אינטנסיבי בבית, מחלקת אשפוז פנימית בבית, הוספיס בית, אשפוז פסיכיאטרי בבית, אשפוז אי ספיקת לב בבית, ותמיכה נשימתית בבית. השירותים ניתנים במימון מלא של קופות החולים הנמצאות בהסדר עם צבר רפואה, ללא תלות בביטוחים משלימים או פרטיים, וללא עלות למטופל. המטרה שלשמה הוקם בית החולים בבית היא לאפשר למטופלים המתאימים והבוחרים בכך, לקבל טיפול רפואי איכותי, שווה ערך לזה הניתן בבית חולים, בנוחות ביתם. זו זכות המגיע לחולים בישראל על פי חוק, ומתפקידנו לאפשר להם את לקבל טיפול רב מקצועי איכותי בבית, על פי בחירתם."