לא פעם מגיעים לקוחות למשרדנו לצורך ייעוץ משפטי לאחר רכישת דירה מקבלן, בעיקר במקרים שבהם הקבלן מאחר במסירת הדירה. איחור במסירה עלול להסב נזקים כלכליים משמעותיים וגם לגרום לעוגמת נפש רבה. רבים שואלים: מה גובה הפיצוי שעל הקבלן לשלם בשל האיחור במסירת דירה מקבלן? ממתי מתחיל הפיצוי? ואילו אפשרויות עומדות בפני הרוכשים?
מאמר זה נועד להסביר את תהליך הליווי של עורך הדין במקרה של איחור במסירת דירה מקבלן, ולהבהיר את אפשרויות הפיצוי העומדות בפני הלקוח. חשוב להבין שרכישת דירה מקבלן היא עסקה מורכבת במיוחד, שכן מדובר ברכישת דירה שטרם נבנתה ("רכישה על הנייר"). הרוכשים מוצאים עצמם תלויים בלוחות הזמנים של הקבלן, ובמקרים רבים הם נתקלים באיחור במסירה – לעיתים של שנה ויותר – דבר היוצר חוסר ודאות, הוצאות בלתי מתוכננות ועוגמת נפש משמעותית.
לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין, לחץ/י כאן
חשיבות ליווי עורך דין בעסקת רכישת דירה מקבלן
בעת רכישת דירה מקבלן, מומלץ ביותר לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה במקרקעין. רבים מהלקוחות אינם מבינים את חשיבותו של עורך הדין בעסקת נדל"ן זו, מתוך מחשבה שעורך הדין של הקבלן מייצג גם אותם. אולם, חשוב לזכור שלקבלן ולרוכש יש אינטרסים מנוגדים, ולכן יש צורך בעורך דין בלתי תלוי שיגן על זכויות הלקוח.
כאשר לקוח שוכר עורך דין מומחה בנדל"ן ומקרקעין, הוא מקבל שירות שכולל בדיקה יסודית של החוזה, העלאת הערות חשובות וניהול משא ומתן מול הקבלן במטרה לשפר את תנאי החוזה. לדוגמה, משרדנו הצליח להשיג עבור לקוחות מספר שינויים מהותיים בחוזה מול קבלנים:
- שינוי מועדי תשלום ובדיקת הדירה לפני מסירה.
- הפחתת זמני המסירה של הדירה.
- הגדלת הפיצויים בגין הפרות חוזה.
- שינויים במועדים במקרה של איחור במסירה.
- בדיקת הדירה על-ידי מומחה מטעם הלקוח לאחר קבלת המפתחות.
שכירת עורך דין שמלווה את העסקה יכולה להפחית משמעותית את הנזקים במקרים שבהם החוזה מסתבך, כמו במקרה של איחור במסירת דירה או בעיות בנייה נוספות.
חוק המכר (דירות) – פיצוי בגין איחור במסירת דירה מקבלן
על מנת להסדיר את זכויותיהם של הרוכשים ולהפחית את פערי הכוחות בינם לבין הקבלנים, חוק המכר (דירות), התשל"ג-1973, קובע את זכאותם של הרוכשים לקבלת פיצוי במקרה של איחור במסירת הדירה. סעיף 5(א) בחוק קובע כי במקרים בהם הקבלן מאחר במסירה מעבר לחודש מהמועד שנקבע בחוזה, זכאים הרוכשים לפיצוי כספי עבור כל חודש או חלק ממנו, ללא צורך בהוכחת נזק.
עם זאת, החוק מציין כי ישנם מצבים בהם הקבלן רשאי לאחר במסירה מסיבות מוצדקות, ולכן יש חשיבות רבה בהתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום, על מנת לבדוק את סיכויי ההצלחה של התביעה ואת גובה הפיצויים האפשריים.
גובה הפיצויים בגין איחור במסירת דירה מקבלן
לפי סעיף 5(א)(1) לחוק, גובה הפיצוי בגין איחור במסירת דירה מקבלן נגזר מדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה בשוק החופשי. ככל שמשך האיחור עולה, כך עולה גם גובה הפיצוי על פי מדרגות שנקבעו בחוק:
- חודש עד 4 חודשים - פיצוי בגובה דמי שכירות ממוצעים.
- 5 עד 10 חודשים - פיצוי בגובה של פי 1.25 מדמי השכירות הממוצעים.
- מעל 11 חודשים - פיצוי בגובה של פי 1.5 מדמי השכירות הממוצעים.
החוק מגדיר את רמת הפיצויים בצורה מדורגת על מנת ליצור תמריץ עבור הקבלן להימנע מאיחורים ארוכים ולהגביר את מחויבותו למסירת הדירה בזמן.
סיכום והמלצות
פיצוי בגין איחור במסירת דירה מקבלן הוא נושא מורכב ומחייב ייעוץ משפטי מקצועי. כל חוזה מכיל תנאים ייחודיים, ולכן חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום, כבר בשלב הראשון של חתימת ההסכם. כך ניתן להבטיח שהזכויות נשמרות ושנזקים עתידיים יופחתו במקרה של איחור במסירה.
כדי למצות את הפיצוי המגיע, יש להגדיר בהסכם מועד מסירה מדויק, לקבוע את גובה הפיצוי המוסכם במידה ויש איחור, ולהתייחס בכובד ראש לנושא דחיית המסירה ותיעוד נזקים שנגרמים בעקבותיה. עורך דין מקצועי בתחום יידע להנחות אתכם בכל שלב בתהליך, מהחתימה ועד המסירה, על מנת להבטיח שהזכויות שלכם נשמרות באופן מלא.
כותב המאמר הוא עורך הדין סהר סנגור ממשרד עו"ד מאור גרצנשטיין, העוסק בנדל"ן ומקרקעין באיחור במסירת דירה מקבלן, בפרט. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין - 053-7101180