הכלל הראשון קובע כי כל מה שבני זוג נשואים, שנישאו לאחר שנת 1974, צוברים במהלך חיי הנישואין - יחשב רכוש משותף. הכלל הזה נקבע בחוק יחסי ממון והוא משמש ככלל אצבע, ולכן על בני זוג לזכור כי לא משנה אם הרכב נרשם על שם בן או בת הזוג ואם הצדדים מנהלים חשבונות בנק נפרדים או משותפים, הרי שלעת פרידה וככל שאותם נכסים (לדוגמא רכב/כספים בבנק נצברו במהלך הנישואין) – הם יחשבו כמשותפים ויאוזנו.
גמישות בהסדרת יחסי הממון
דווקא בגלל שאותה צבירה שנחשבת משותפת כוללת קופת גמל, פנסיה, רכבים, חשבונות בנק, ואפילו מוניטין ופערי שכר בחלק מהמקרים, אנשים מוצאים את עצמם מבקשים להתנות על החוק, ולבצע חלוקה אחרת ממה שהחוק מציע. לדוגמא, זוג שמבקש שהפנסיה לא תתחלק ותאוזן ביניהם, וכל צד יישאר הבעלים של הצבירות שעל שמו. דוגמא נוספת, שבעל עסק לא מעוניין לחלוק את המוניטין ושוויו עם הצד האחר.
בדיוק לשם כך נועד הסכם הממון, ובלבד שהוא נעשה בהסכמה ומדעת. כלומר, באמצעות הסכם ממון ניתן לקבוע את הכללים וניתן להתנות על החוק, כך שכל הסכם ממון נתפר למידותיו של בני הזוג שהגיעו לעורך הדין ולפי הצרכים שלהם.
לפנייה ישירה לעו"ד חיה לזר נוטקין – לחץ/י כאן
המקרים המובילים לעריכת הסכם ממון
המקרים הקלאסיים שבני זוג עורכים הסכם ממון הם בעיקר שלושה:
אחד, כשמדובר על זוגיות שנייה, והאנשים שחברו להם יחד לא מעוניינים לחלק שוב את הרכוש שצברו או יצברו, כי בעבר הם כבר נכוו. בעבר, בעת הגירושין הם נאלצו לחלק את הרכוש עם בן/ת הזוג, ועכשיו הם אומרים "לא עוד!"
שני, כשאחד מבני הזוג הגיע עם רכוש מלפני הזוגיות או הנישואין, והוא מעוניין לייחד לעצמו את הרכוש במקרה של פרידה.
שלישי, כאשר יש פערי שכר משמעותיים בין הצדדים או לאחד מבני הזוג יש עסק או משלח יד חופשי, והוא לא רוצה למצוא את עצמו מתווכח לעת פרידה, חלילה, מה שווי העסק שלו או המוניטין שלו או האם ובכמה הוא צריך לפצות את בן הזוג האחר, וכמה מתוך זה נתרם על ידי בן הזוג שהיה יותר בבית, ואולי ויתר על קריירה, או מה מתוך הצלחת העסק היה כישרון אישי מולד.
אתגרי שמירת הרכוש הפרטי
למרות שחוק יחסי ממון קובע כי רכוש שקדם לנישואין או ניתן לאחד מבני הזוג במתנה או בירושה – יהיה שייך לו, הרי שברבות השנים שחולפות, הרבה פעמים הרכוש הפרטי של צד אחד הופך להיות משותף או "מתלכלך" בצבע של שיתוף. כלומר, פעמים רבות נעשה ערבוב בין הנכס הפרטי שהיה קיים רק לצד אחד ובין הרכוש המשותף, ואז מתחילות הבעיות והמחלוקות.
לדוגמא, אדם הגיע עם דירה, ברם הוא ובת זוגו גרו בדירה שנים רבות. שיפצו אותה וכן הלאה, ואז עלולה בת הזוג לטעון כי הייתה כוונת שיתוף, כי עומדת לה טענה של שיתוף, וכן הלאה.
מקרה קלאסי נוסף, שאותה דירה שהייתה לבן הזוג הייתה עם חוב מסוג משכנתא ולאורך השנים המשכנתא כוסתה והיום נניח לצורך אותה דוגמא לא נותר חוב. יכולה בת הזוג לומר, כי היא כיסתה את המשכנתא יחד עם בן הזוג, אף שהיא לא שילמה ישירות את המשכנתא מחשבון הבנק שלה, כך שהיא תהיה זכאית לאחוזים שמשקפים את מחצית מהחזר המשכנתא או מחצית מהסכומים ששולמו לאורך השנים.
סוגיות מורכבות של ירושה ועסקים
דוגמא אחרת, אדם קיבל ירושה וחלק מהירושה הוכנסה לחשבון הבנק המשותף והחלק האחר שימש מדי פעם את הצדדים לסגור את המינוס, לנסיעות לחו"ל וכן הלאה. אותו צד שלא ירש אבל נהנה במהלך השנים מהפירות של הירושה עלול לעלות טענה כי הירושה שותפה יחד עימו.
על כן כדי שלא להיגרר להליכים משפטיים שהם יקרים ומפרכים נפשית, רבים מוצאים את עצמם מבקשים לערוך ולחתום על הסכם ממון, כדי להימנע אחר כך מפרשנויות ומחלוקות בעתיד .
האיזון בין רומנטיקה למציאות
אז נכון שהעלאת הבקשה לחתום על הסכם ממון זה פחות סקסי ופחות נחשב לרומנטי בין בני זוג שמעוניינים בעתיד משותף, אבל תאמינו לי שלנהל הליכים משפטיים על חלוקת רכוש הרבה יותר מורכב וקשה, כשאין הסכם ממון שקובע את הכללים לעת פרידה.
חשוב עוד לשים לב שאם כבר חתמתם על הסכם ממון, יש להקפיד לפעול על פי הכללים שקבעתם בו.
התמודדות עם סוגיית האמון
לא ניתן להתכחש לכך שקיימת פגיעה מסוימת באמון הזוגי כאשר בן זוג מבקש מבן הזוג האחר לחתום על הסכם ממון. מנגד, הסטטיסטיקה לגבי גירושין ופרידות מדברת בעד עצמה, ולכן אסור לעצום עיניים. להפך, יש לערוך הסכם ממון כדי למנוע פרידה כואבת ומלאת הליכים משפטיים, כי כשקיים הסכם ממון אופן הפרידה וחלוקת הרכוש כבר הוסדר באותו הסכם.
חשיבות הייעוץ המקצועי
אומנם כל עו"ד מוסמך לערוך הסכם ממון, צוואה ואפילו הסכם למכירת דירה, אבל ברור שלא תיגשו לעו"ד בתחום הביטוח לאומי כדי לערוך לכם הסכם הקשור לנדל"ן, ולכן חשוב לפנות בעניין עריכת הסכמי ממון רק לעורכי הדין שתחום עיסוקם הוא דיני משפחה וירושה. יש בידם ניסיון מקצועי רלוונטי בתחום, והם יכולים לתפור את ההסכם ברגישות שמתבקשת בסוג כזה של הסכמים, שכן בדרך כלל הסכמי ממון נערכים קודם לנישואין או במקרה שנפלה בחלקו של אחד מהצדדים ירושה או מתנה שמנה תוך כדי הזוגיות. מצופה מעוה"ד שמתמחה בדיני משפחה להיות רגיש ובעל גמישות מחשבתית, כדי למצוא פתרון ולהביא את ההסכם לנוסח כזה שישמור על הצדדים, גם בעת פרידה, וגם לא יביא להם את הסוף מוקדם מהמצופה כי אחד מהם מבקש להחתים את השני על הסכם ממון.
עו"ד שעוסק בדיני משפחה יש לו מומחיות ספציפית, הוא מכיר את החוק, הפסיקה שמשתנה לעיתים קרובות, ובעיקר למוד ניסיון ממקרים שבהם אחד מהצדדים ניסה לאתגר את הצד האחר ולטעון לשיתוף איפה שנקבע, נניח, שלא יהיה שיתוף, ולכן ההמלצה שלי היא חד משמעית לפנות רק לעו"ד שתחום ההתמחות שלו היא הרלוונטית, וכדי שהמוצר וההסכם יהיה כזה שיחזיק מים, ולא ייתן מקום לתכסיסנות והליכים מיותרים.
עו"ד, נוטריון ומגשרת חיה לזר נוטקין, מנהלת פורום עיזבון וירושה באתר din.co.il, ולה מעל 20 שנות ניסיון בדיני משפחה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעו"ד חיה לזר נוטקין - 053-6241137