כתיבת צוואה מטרתה לפשט את חלוקת הרכוש ולמנוע סכסוכים בין מי שעתיד לרשת את הנפטר – המצווה. יחד עם זאת, לעיתים טעויות קורות, בין בתום לב ובין בשל חוסר מקצועיות וניסיון רלוונטי על ידי מי שמנסח את הצוואה. לכן, העצה הראשונה שלי במעלה היא לפנות לעורך דין שהוא מומחה בדיני משפחה ובצוואות, וזאת למרות שכל עורך דין יכול לערוך עבורך צוואה, ויותר מכך, גם אתה בכתב ידך יכול לערוך צוואה שתהיה תקפה כי החוק מתיר עריכת צוואה בכתב יד.

לקחים מניסיון בבתי המשפט

העצה הזו באה אחרי שנים מרובות של ניסיון בבתי משפט ובהליכים משפטיים עקובים מדם, שבהם יורשים נאלצו לנהל הליך על פרשנות הצוואה כי היא לא נוסחה באופן מדויק, לעיתים כי הצוואה סתרה הסכם ממון, פעמים אחרות בשל פגמים שנפלו בצוואה והעבירו את נטל ההוכחה לצד השני ואפילו גרמו לביטול הצוואה. את כל אלה ניתן היה למנוע אם היו פונים לאיש המקצוע הנכון, ולא "לסתם עורך דין".

לפנייה ישירה לעו"ד חיה לזר נוטקין – לחץ/י כאן

דרישות החוק וחשיבותן

חוסר עמידה בדרישות החוק – צוואה שאינה חוקית עלולה להיפסל, ואז החלוקה תהיה לפי חוק הירושה ולא לפי רצון המצווה-המת. כך לדוגמא אם אדם מחליט לערוך צוואה ולנשל את מי שהייתה אשתו שנים רבות, ומבלי שעורך הדין הסב את תשומת ליבו שהדבר אינו אפשרי, ולא יכול לנשל אותה ממה שהם צברו יחד בתקופת החיים המשותפים.

בעיות בשותפות ברכוש

מקרה אחר שטיפלתי בו היה שאב ובן שהיו שותפים בדירה ובחשבון בנק אליו שניהם הפקידו כספים. עם פטירת האב התגלה כי הוא השאיר צוואה, אבל לא התייחס לכך שהוא לא יכול להוריש את כל הדירה ואת כל חשבון הבנק, כי הבן שותף שלו ומחזיק מחצית מכלל הרכוש. עריכת צוואה בליווי של עו"ד מומחה שמכיר את החוק לעומקו, גם בדיני המשפחה וגם בדיני הירושה הייתה פוטרת את הסכסוכים האלו שהתגלגלו שנים רבות בבתי המשפט.

חשיבות ההסבר בחלוקה לא שוויונית

כשהמצווה קובע לדוגמא שהוא מוריש חלק גדול יותר לאחד מהילדים או שהוא מצווה את רכושו לפלוני עימו אין לו קשר דם. מקרים כגון אלה מהווים חומר נפץ ועלולים להתפוצץ ולהגיע לבתי המשפט, ולכן נכון יהיה מראש להכניס הסבר קצר בצוואה שיניח את הדעת מדוע זה נעשה. לשמור ראיות בידי עורך הדין שעורך את הצוואה.

סיכוני העדפה פסולה

ההיגיון הוא, שכשמחלקים את הרכוש באופן לא שוויוני או לאדם זר, זה מעורר חשד אוטומטי להעדפה פסולה, למעורבות חלילה של מי שכתוב כיורש בצוואה, ללחץ שהופעל, וכל אלו עלולים להוביל לפסילת הצוואה.

גמירות דעת וסיכוני צוואה בכתב יד

חשוב להבין כי אומנם עריכת צוואה בכתב יד של המצווה היא תקפה ובכפוף לכך כי יתר הכללים הנדרשים לגביה נשמרו, ומצד שני יש לגביה סיכון כי היא עלולה להוביל להתנגדויות, שכן לך תוכיח אם אותו יורש שמופיע בצוואה לא עמד ליד המצווה שערך את הצוואה, מה היו נסיבות עריכת הצוואה בכתב יד, ומה ההשפעה שהופעלה על הכותב.

משכך, וכל עוד מדובר על חלוקה שוויונית ובין היורשים הטבעיים, החוקיים, עוד אפשר לומר – ניחא, שאדם יערוך צוואה ביד ידו וינסה לחסוך את העלויות של פנייה לעו"ד מומחה. אבל בכל מקרה אחר, הייתי ממליצה שלא לחסוך ולפנות לעו"ד, וכדי להימנע אחרי זה מהגשת התנגדות לצוואה ועלויות יקרות על עורכי דין עבור ניהול הליכים נגד הצוואה שנערכה בכתב ידו של המצווה.

חשיבות הניסוח המקצועי

ניסוח, ניסוח ועוד פעם ניסוח. במקרה זה אין טוב יותר מבעל ניסיון. כמו שבתחום הרפואה לא היינו רוצים שהמנתח יהיה חסר ניסיון אלא היינו בוחרים בזה שיש לו 15-20 שנות ניסיון לפחות, כך גם בבחירת עורך הדין.

השלכות הניסוח על רצון המצווה

למילים בצוואות יש משמעות, ודי בטעות בתום לב כדי לפגוע ברצון המצווה או לגרום לכך כי כסף שאמור היה להגיע ליורש יגיע אליו שנים רבות מאוחר יותר. לדוגמא, מצווה ערך צוואה וקבע כי נכדיו ירשו באופן ישיר חלק מהכספים שהיו לו בבנק. הוא קבע כי הסכום יגיע בגיל 25 לנכדים. ברור כי הנכדים היו בגילאים שונים ולכן עם הגיע הנכד הראשון לגיל 25 הוא נאלץ לפנות באמצעותי ולבקש לקבל את חלקו, כי הצוואה לא הייתה ברורה דיה, ולא היה ברור אם צריכים להמתין עד שהנכד הקטן ביותר יגיע לגיל 25 או שכל מי מבין הנכדים שהגיע לגיל 25 יקבל את חלקו. 

באותו מקרה הייתה בעיה נוספת של ניסוח מצד עורך הדין שערך את הצוואה, ושוב אולי בשל חוסר ניסיון או בתום לב, אבל זה עלה ליורשים הרבה כסף עד שהגשנו תביעה לפרשנות הצוואה, שכן לא היה בה מנגנון השקעה שהניב תשואה נאותה לנכדים.

בכלל, נוסח לא ברור עלול ליצור מספר פרשנויות ועלול לגרום לסכסוכים, ולכן יש לבחור ניסוח פשוט, בלי הפנייה לכל מיני סעיפי חוק שהמצווה לא מכיר, לא מבין אותם, ורק מכביד על קיום הצוואה.

צפיית פני עתיד וקביעת יורש חליפי

צוואה מקצועית צריכה לצפות פני עתיד, למקרים שבהם נכס מסוים נמכר ומוחלף באחר. צריכים לקבוע מי "היורש החליפי" אם חלילה יורש מסוים אינו בן החיים. מקרה עצוב שטיפלתי בו קבע כי השכנים המסורים ירשו את המצווה בהיותו אדם ערירי, ללא משפחה, ואחרי שהם דאגו לו במשך עשרות שנים.

למרבה הצער אותם שכנים הלכו לעולמם מספר חודשים לפני המצווה עצמו, והמצווה לא הספיק לתת הוראות ולחתום על צוואה חדשה. הדבר הוביל לכך שהשכנים לא ירשו, אלא המדינה ירשה את רכושו של האדם הערירי, כי לא מצאו שום קצה חוט של משפחה חוקית שתירש אותו וזאת לאחר שמונה גניאולוג שניסה לאתר יורשים חוקיים. כלומר, רצון המצווה לא התממש, והילדים של השכנים יצאו כשידם על התחתונה, שכן הוריהם נפטרו חודשים ספורים בלבד לפני המצווה, ולא נקבע להם יורש חליפי.

צעדים מעשיים להבטחת תוקף הצוואה

לשוחח עם היורשים המיועדים מראש, כולל עם אלו שהכוונה להדיר מהצוואה ולשמור תיעוד, וזאת כדי לצמצם חשדות על השפעה בלתי הוגנת וכולי. לבצע עדכון תקופתי של צוואה במקרה של שינוי משפחתי כגון גירושין, או חלילה ילד עם צרכים מיוחדים, ולשאוף לערוך את הצוואה מראש כשהיא צופה פני עתיד ובתקווה כי בחרת לך עורך דין מקצועי ואמין שיערוך עבורך את הצוואה.

לסיכום, כדי להימנע מטעויות נכון יהיה לערוך את הצוואה עם עו"ד מומחה בתחום ולא להסתפק בכל עו"ד. עדיף להפקיד את הצוואה ברשם לענייני ירושה ובשים לב שכדי לעודד זאת המחוקק אך לאחרונה פטר את המצווים מאגרת הפקדה, ואף אפשר לעו"ד שהוא נוטריון להפקיד עבור אדם את הצוואה, כך שהמצווה בכלל לא צריך לטרטר את עצמו פיזית כדי להפקיד את הצוואה.

עו
עו"ד חיה לזר נוטקין|צילום: עו"ד חיה לזר נוטקין

עו"ד, נוטריון ומגשרת חיה לזר נוטקין, מנהלת פורום עיזבון וירושה באתר din.co.il, ולה מעל 20 שנות ניסיון בדיני משפחה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעו"ד חיה לזר נוטקין - 053-6241137