חוב מזונות נחשב לחוב מועדף במערכת המשפט הישראלית, והוא זוכה להגנה מיוחדת בחוק. החוק רואה בחומרה רבה אי-תשלום מזונות, שכן מדובר בצורך בסיסי וחיוני של הילדים. חוב מזונות נוצר כאשר הורה אינו משלם את דמי המזונות שנקבעו בפסק דין או בהסכם גירושין מאושר ובעקבות החוב נפתח תיק בהוצאה לפועל שמסגרתו מתנהלים הליכי גביה כנגד ההורה החייב. החוב כולל את הקרן, הפרשי הצמדה וריבית פיגורים שנצברת באופן אוטומטי. חשוב להדגיש כי החוק מאפשר גביית חוב מזונות גם מנכסים עתידיים של החייב, כולל ירושות ונכסים שעשויים להגיע לידיו בעתיד.

לפנייה ישירה לראובן זבורוב, משרד עורכי דין לחץ/י כאן

דרכי אכיפה וגבייה מתקדמות

המוסד לביטוח לאומי מהווה גורם מרכזי באכיפת תשלומי מזונות. כאשר הורה אינו משלם מזונות, ההורה המשמורן יכול לפנות לביטוח הלאומי לקבלת דמי מזונות. הביטוח הלאומי משלם את דמי המזונות להורה המשמורן ופועל לגביית החוב מההורה החייב. במקביל, ההוצאה לפועל מפעילה מגוון אמצעי אכיפה הכוללים עיקולי חשבונות בנק, עיקול משכורת, הגבלות על כרטיסי אשראי ואף צווי הבאה ומאסר במקרים חמורים. בנוסף, החוק מאפשר להטיל צו עיכוב יציאה מהארץ באופן מיידי, ללא צורך בהתראה מוקדמת, במקרים בהם קיים חשש להברחת נכסים או הימלטות ההורה החייב מהארץ.

השלכות מרחיקות לכת של אי-תשלום מזונות

 אי-תשלום מזונות גורר השלכות חמורות במיוחד, החורגות מעבר לתחום הכלכלי הישיר. החייב עלול למצוא את עצמו מעוקל, מוגבל בחשבון הבנק, מנוע מלצאת מהארץ, ובמקרים מסוימים אף עלול להיות מושם במאסר. בנוסף, חוב מזונות משפיע על דירוג האשראי ועלול להקשות על קבלת הלוואות או משכנתא בעתיד. חשוב לציין כי חוב מזונות אינו מתיישן ואינו נמחק בהליך חדלות פירעון. 

מסלולי התמודדות עם קשיים בתשלום במקרה של קושי בתשלום דמי המזונות

קיימות מספר אפשרויות חוקיות להתמודדות. ניתן להגיש בקשה לשינוי גובה המזונות בבית המשפט אם חל שינוי מהותי בנסיבות הכלכליות, כגון פיטורין, מחלה קשה או שינוי דרמטי אחר במצב הכלכלי. אפשרות נוספת היא הגעה להסדר תשלומים מול ההוצאה לפועל או הביטוח הלאומי. במקרים של חובות כבדים, ניתן לשקול הליך של חדלות פירעון, אך יש לזכור כי גם במסגרת זו יידרש החייב להמשיך ולשלם חלק משמעותי מחוב המזונות. חשוב להדגיש כי בתי המשפט נוטים להתחשב בחייבים המציגים רצון כן להסדיר את החוב ופועלים בשקיפות מלאה מול המערכת.

זכויות מקיפות של ההורה המשמורן

ההורה המשמורן זכאי לפנות למספר ערוצים במקביל לגביית המזונות ישירות מההורה החייב. ניתן להגיש בקשה לפתיחת תיק מזונות בהוצאה לפועל, לפנות לביטוח הלאומי לקבלת דמי מזונות, הביטוח הלאומי משלם מקדמה חודשית קבועה, גם אם החייב אינו משלם, ובכך מבטיח הכנסה מינימלית למשפחה. בנוסף, החוק מאפשר להורה המשמורן לקבל סיוע משפטי מהמדינה ללא עלות, כולל ייצוג בהליכי הוצאה לפועל ובבתי המשפט.

סיוע משפטי והכוונה מקצועית

חשוב לדעת כי קיימים גופים ציבוריים ופרטיים המעניקים סיוע משפטי בתחום המזונות. בנוסף, ארגוני זכויות שונים מפעילים קווי סיוע ומידע המספקים מידע ראשוני והכוונה בסיסית בנושא.

הטיפול בחובות מזונות דורש התייחסות מיידית ורצינית מצד החייב. ככל שמקדימים לטפל בבעיה ופועלים בשקיפות מול המערכת המשפטית, כך גדלים הסיכויים להגיע להסדר שיאפשר עמידה בתשלומים ומניעת הסנקציות החמורות שניתן להטיל על החייב במסגרת החוק. חשוב להבין כי המערכת המשפטית רואה בחומרה רבה אי-תשלום מזונות, אך במקביל מכירה בכך שיש מקרים בהם נדרשת גמישות והתאמה של ההסדרים הקיימים למציאות המשתנה. בכל מקרה של קושי בתשלום, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מקצועי שיוכל להתוות את הדרך הנכונה להתמודדות עם החוב תוך שמירה על זכויות כל הצדדים המעורבים, ובמיוחד על טובת הילדים שהם הנפגעים העיקריים ממצב של אי-תשלום מזונות.

עו
עו"ד ראובן זבורוב|צילום: משרד עו"ד ראובן זבורוב

עורך דין ראובן זבורוב עוסק בתחום ההוצאה לפועל וחדלות הפירעון, ייצוג זוכים וחייבים בהליכים המתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל ובתי המשפט, ייצוג זוכים וחייבים בבקשות למתן ולביטול צווים לעיכוב יציאה מהארץ ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il. 

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לראובן זבורוב, משרד עורכי דין -  053-6244172