מערכת ETA-IL שהושקה לאחרונה על ידי מדינת ישראל, מהווה שינוי מהותי באופן שבו תיירים ממדינות הפטורות מאשרה יכולים להיכנס למדינה. המערכת האלקטרונית החדשה נועדה לייעל את תהליך הכניסה לישראל, להגביר את הביטחון ולהתאים את ישראל לסטנדרטים הבינלאומיים המקובלים. השינוי משקף מגמה עולמית של דיגיטציה בתהליכי הגירה ותיירות, תוך שמירה על איזון בין נוחות המבקרים לבין צורכי הביטחון והבקרה של המדינה.

המערכת תיכנס לתוקף מיום 1.1.25, ומרגע זה תהיה חובה על כל תייר, גם ממדינות פטורות מאשרה, להגיש בקשה דרך ETA להגיע לביקור בישראל.

המסגרת החוקית והרגולטורית

המערכת החדשה פועלת מכוח תיקון לחוק הכניסה לישראל ותקנות נלוות שהותקנו בעקבותיו. התיקון מסמיך את רשות האוכלוסין וההגירה להפעיל מערכת אישור מוקדם אלקטרונית לכניסת זרים לישראל. ההסדר החדש חל על אזרחי מדינות הפטורות מאשרת כניסה מראש, והוא מחייב קבלת אישור אלקטרוני טרם ההגעה לישראל. החקיקה מגדירה את התנאים לקבלת האישור, את תוקפו ואת הסנקציות במקרה של אי-עמידה בדרישות. בנוסף, החוק מסדיר את סמכויות הרשויות בבחינת הבקשות ובאכיפת ההוראות.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין ונוטריון אלקבץ כהן, לחץ/י כאן

תהליך הגשת הבקשה והדרישות המשפטיות

הבקשה ל-ETA מוגשת באופן מקוון דרך פורטל ייעודי של רשות האוכלוסין וההגירה. המבקש נדרש למלא טופס מקוון הכולל פרטים אישיים, מידע על מסמכי נסיעה, פרטים על הביקור המתוכנן בישראל, ומידע נוסף הנדרש לצורך בחינת הבקשה. החוק מחייב הגשת הבקשה לפחות 72 שעות לפני מועד הטיסה המתוכנן, אך מומלץ להגיש מוקדם יותר למקרה שיידרשו השלמות או בירורים. התהליך כולל בדיקת רקע מקיפה מול מאגרי מידע שונים, כולל רשימות ביטחוניות ומרשם פלילי בינלאומי. הרשויות רשאיות לדרוש מסמכים נוספים או לזמן את המבקש לראיון במקרים מסוימים.

זכויות וחובות המבקשים

המסגרת המשפטית מגדירה מערכת מקיפה של זכויות וחובות. המבקשים זכאים לקבל החלטה בתוך פרק זמן סביר, להגיש ערר על החלטה שלילית, ולקבל נימוקים להחלטה במקרה של סירוב. החוק מקנה זכות טיעון במקרים של כוונה לסרב את הבקשה מטעמים מהותיים. במקביל, חלה חובה למסור מידע מדויק ואמיתי, לעדכן על שינויים מהותיים בפרטים שנמסרו, ולשתף פעולה עם הרשויות בבירורים נדרשים. הפרת החובות עלולה להוביל לסנקציות משפטיות חמורות, כולל איסור כניסה לישראל לתקופה ממושכת והליכים פליליים במקרים של מרמה.

היבטים של אבטחת מידע ופרטיות

המערכת כפופה לדרישות מחמירות של חוק הגנת הפרטיות ותקנות אבטחת המידע. הרשויות מחויבות ליישם אמצעי אבטחה מתקדמים להגנה על המידע האישי של המבקשים. החוק מגדיר במדויק את תקופת השמירה של המידע, את השימושים המותרים בו, ואת הגורמים הרשאים לגשת אליו. המערכת מיישמת סטנדרטים בינלאומיים מחמירים של אבטחת מידע, כולל הצפנה מתקדמת, ניטור חריגות, ובקרת גישה קפדנית. חשוב לציין כי המידע המועבר עשוי לשמש גם לצרכי מחקר וסטטיסטיקה.

השלכות על ענף התיירות והתעופה

החקיקה החדשה משפיעה באופן משמעותי על כלל השחקנים בענף התיירות והתעופה. חברות התעופה נושאות באחריות משפטית לוודא קיומו של אישור ETA תקף טרם העלאת נוסעים לטיסה לישראל. הפרת חובה זו עלולה להוביל לקנסות כבדים ולסנקציות נוספות. סוכני נסיעות ומארגני תיירות נדרשים להתאים את נהליהם ולעדכן את לקוחותיהם בדבר הדרישות החדשות. החוק מטיל חובות דיווח מוגברות על גורמי תיירות המארחים קבוצות מאורגנות.

סיכום והשלכות עתידיות

מערכת ETA-IL מהווה צעד משמעותי בקידום הדיגיטציה של שירותי ההגירה בישראל ובהתאמתם לסטנדרטים בינלאומיים מתקדמים. המערכת משקפת איזון עדין בין הצורך בייעול תהליכי הכניסה למדינה לבין שמירה על האינטרסים הביטחוניים והרגולטוריים. ההצלחה בהטמעת המערכת תלויה בשיתוף פעולה הדוק בין כל הגורמים המעורבים ובהסתגלות מהירה של ענף התיירות לדרישות החדשות. צפוי כי בשנים הקרובות יורחבו יכולות המערכת ויתווספו לה פונקציות חדשות, תוך המשך שמירה על האיזון בין נוחות המשתמש לבין דרישות הביטחון והבקרה.

עורכת הדין שני אלקבץ (צילום: מירי וינטר)
עו"ד שני אלקבץ|צילום: מירי וינטר

עורכת דין שני אלקבץ כהן עוסקת בייצוג ייצוג בפני רשות האוכלוסין וההגירה לצורך קבלת היתרים להעסקת מומחים זרים בישראל, הגירה לישראל, ייצוג בפני רשות האוכלוסין וההגירה, הגשת עררים ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין ונוטריון אלקבץ כהן - 053-9377917