תארו לעצמכם: אתם גולשים ברשתות החברתיות ורואים סרטון שבו אתם נראים מבצעים פעולה מביכה או בלתי חוקית. אתם יודעים שזה לא אתם, אבל הסרטון כל כך אמין שגם החברים הקרובים ביותר שלכם מתקשים להאמין לכם.
ברוכים הבאים לעידן ה-Deepfake. טכנולוגיה זו, שהופיעה לראשונה כטרנד טכנולוגי, הפכה לכלי רב עוצמה – ולעיתים מסוכן. היא מאתגרת את תפיסות המציאות, מטשטשת את הגבול בין אמת לשקר ומעלה שאלות מוסריות וחוקיות כבדות משקל.
אז מה זה Deepfake?
זיוף עמוק הוא טכניקת עריכה חדשנית המשתמשת בלמידת מכונה ובינה מלאכותית כדי ליצור או לשנות תכני וידאו ואודיו. באמצעותה ניתן להחליף פנים, לשנות קולות וליצור סצנות שלא התרחשו מעולם – והכול באיכות כל כך גבוהה, שאפילו מומחים מתקשים לזהות את הזיוף.
לפנייה ישירה לעו"ד שירן אפנג'ר – לחץ/י כאן
בית המשפט העליון הגדיר טכנולוגיה זו כך: "טכנולוגיה ליצירת תוכן קולי או חזותי או לשינוי תוכן קיים, כך שהצופה הסביר (ואף הצופה המתוחכם) יסבור כי פלוני ביצע פעולה או העביר מסר, אך התוכן אינו אמיתי."
הרשות להגנת הפרטיות התייחסה לטכנולוגיה זו בנייר עמדה מיום 29.08.22 כך, "עמדת הרשות היא, כי תוכן דיגיטלי שעבר עריכה או מניפולציה, ובמיוחד כזה שיש בו כדי להשפיל, להביך או להביא לפרסום של עניין הנוגע לצנעת הפרט של אדם, הוא תוכן "חשוד" – קרי קיים חשש כי הוא נוצר ללא הסכמת האנשים המתועדים בו".
בנוסף הרשות ממליצה לחברות המייצרות תכנים מזויפים בטכנולוגית זיוף עמוק, להשתמש בסימני מים דיגיטליים-גלויים, המבהירים כי התכנים עברו עריכה, וכי הם לא אותנטיים. עמדת הרשות נכונה ובמקומה, אך היא לא מספיקה ואינה מחייבת. אז האם יש צורך בחוק שיעסוק בסוגיה זו? בהחלט כן!
היעדר רגולציה: האם אנחנו מוכנים?
היעדר חקיקה ספציפית בתחום זה יוצר חלל משפטי מסוכן, כזה שמאפשר ליוצרים ולמפיצים להזיק באין מפריע. Deepfake מנוצל למטרות זדוניות:
דיסאינפורמציה והשפעה לא אובייקטיבית על דעת קהל.
שימושים מיניים ופורנוגרפיים.
הכפשה והנדסת תודעת הציבור.
אז למה עדיין אין חוק שמטפל בזיוף עמוק?
הסתמכות על חוקים קיימים: המחוקק מסתפק בחוקי הגנת הפרטיות ולשון הרע, תרמית ורשלנות, אך אלו אינם נותנים מענה ישיר ל-Deepfake.
קושי טכנולוגי: איתור היוצרים והמפיצים כמעט בלתי אפשרי. הפצה במרחב האינטרנטי מתפשט במהירות האור, עד שקשה להתחקות אחר המקור.
חופש הביטוי: האם יצירות פרודיה וסאטירה ייפגעו מחקיקה ישירה?
הצורך בחקיקה ברור, אך על החוק לשמור על איזון: מחד להגן על קורבנות ה Deepfakeומאידך לא לפגוע בזכות החוקתית לחופש הביטוי.
עתיד החוק בעולם הטכנולוגי והעולם הטכנולוגי בעתיד החוק
מה יקרה אם לא נפעל עכשיו? השפעתו של Deepfake של סרטונים מזויפים על דעת הקהל היא כה חזקה עד הרסנית. הנזק עשוי להיות בלתי הפיך ולהוות השפעה הן על הפרט והן על הכלל. כיום, אין חוק שמתייחס באופן ישיר להיבט של מעשה הזיוף העמוק עצמו וכך מצליחים אותם יוצרים ומפיצים לחמוק מהדין אשר היה ראוי כי יוטל עליו.
יש לתת דין הן על יצירת הזיוף והן על הפצתו כשני הפרות דין נפרדות. Deepfake הוא יותר מטכנולוגיה – הוא אתגר חברתי, אתי ומשפטי. ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, כך גם החוק חייב להשתנות. האם אנחנו ערוכים? אם לא ננקוט פעולה היום, מחר יהיה מאוחר מדי עבורנו ועבור דורות קדימה.
עו"ד שירן אפנג'ר עוסק בתחום המשפט האזרחי, המקרקעין ובעריכת הסכמים אישיים ומשפחתיים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעו"ד שירן אפנג'ר - 053-6264079