ההקרבה העצומה של לוחמי צה"ל למעננו היא בלתי נתפסת. המחיר הכבד שהם משלמים - פיזית ונפשית, כדי שאנחנו נוכל להמשיך ולחיות כאן, בארץ, הוא עצום. אך מי ילחם למענם אחרי שעשן הקרב מתפזר וידאג למיצוי זכויותיהם?

צ', לוחם בגולני שנלחם בשג'עיה וראה את חבריו הטובים נהרגים מול עיניו, בכלל לא ידע שהוא סובל מפוסט טראומה. הוא התבייש לחשוף את הסבל שהתמודד איתו בחיים האזרחיים, כחלק מההשלכות הנפשיות של הלחימה העצימה והמראות הקשים שאליהם נחשף אליהם. חמור מכך, הוא התבייש לפנות לעזרה, לבקש סיוע, ואף לקבל טיפול רפואי ונפשי. הוא הסתגר בבית הוריו כי לא הצליח להתמודד עם העולם שבחוץ.

כאשר צ' התגייס לגולני, כולם דיברו עליו: ספורטאי מצטיין, צעיר מוכשר ומבריק, היה ברור שהוא בדרך למסלול פיקוד בחטיבה. 

לפנייה ישירה לעורך הדין רונן לפיד - לחץ/י כאן

אחרי הכשרה אינטנסיבית ומסלול טירונות ולחימה מפרך, אותו סיים בהצלחה, נכנס צ' לפעילות מבצעית. הוא נלחם במשך כשלושה שבועות רצופים במבצע צוק איתן ולקח חלק בקרבות נגד המחבלים בשג'עיה. את התקופה הזו תיאר מאוחר יותר כשלושה שבועות רציפים של אימה, פצמ"רים, מטענים וטילים, ירי בלתי פוסק ודריכות שלא נגמרת. לאחר שראה את חבריו נהרגים ונפצעים מול עיניו, הוצא צ' לשטח כינוס ושם הסתיימה המלחמה מבחינתו. 

פלשבקים, ירידה במצב הרוח וקשיי ריכוז

אבל הסבל רק החל. הלוחם הצעיר החל לסבול לראשונה בחייו מסיוטים, מחשבות טורדניות שכללו "פלשבקים" מהקרבות, ירידה במצב הרוח הכללי וקשיי ריכוז. הוא סבל מהתפרצויות בכי בלתי נשלטות, חרדות, הסתגרות וניתוק חברתי, תחושת חוסר אונים ואי-שקט נפשי.

מפקדיו של צ' שלחו אותו לייעוץ רפואי ונפשי אך הוא ביקש להפסיק את הפגישות ונמנע מהטיפול התרופתי שהוצע לו. למרות הקשיים המשיך בשירות הצבאי, תחת מעקב של מפקדיו ובריאות הנפש, עד ששוחרר בתום תקופת השירות המלאה. 

החיים האזרחיים לא האירו לו פנים, הוא התקשה לשמור על יציבות בחיי המשפחה ופוטר מכל עבודה מזדמנת. בסופו של דבר אשתו נשברה ועזבה אותו. אחרי שהשניים התגרשו הוא חזר להתגורר בבית הוריו. צ' התבייש במצוקה הנפשית, החברתית והכלכלית שנקלע אליה, עד אשר הגיעו מים עד נפש. ככל שחלף הזמן הוא הרגיש שאין ברירה ושהוא זקוק בדחיפות לעזרה.

הקושי הנפשי לא קיבל מענה

חמש שנים אחרי שחרורו מהשירות הצבאי, אסף צ' את שארית כוחותיו ופנה לעזרה משפטית, כדי להגיש בקשה להכרה בזכויותיו עקב בעיית שמיעה שהתפתחה בעקבות הלחימה בעזה. עורכי הדין שטיפלו בתיקו ביצעו עבודת מיצוי זכויות מקיפה, בחנו את התיק הרפואי שלו, והבינו כי צ' מתמודד עם בעיות וקשיים נפשיים מורכבים במיוחד שלא קיבל עליהם מענה - לא רפואי, לא נפשי ולא מקצועי בהיבט המשפטי. 

הם העניקו  לו הכוונה צמודה, הדרכה וייעוץ נכונים, וגם הוא הבין - הגיע הזמן להפסיק ולוותר. הגיע הזמן להילחם במערכת כדי לקבל את הזכויות המגיעות לו. 

עורכי הדין אספו חוות דעת מומחים פסיכיאטריים וטראומה והגישו תביעה מפורטת לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון, תוך הדגשת הקשר הישיר והבלתי אמצעי בין השירות הצבאי לנכויות הנפשיות ולליקויי השמיעה.

ההכרה ממשרד הביטחון

בזכות עקשנות ללא פשרות, עמידה על העקרונות שלנו וניהול מקצועי של התביעה שכלל חוות דעת מרופאים מומחים בתחומים הרלוונטיים, קיבל צ' הכרה ממשרד הביטחון בזכויותיו - 60% עקב הפרעת דחק פוסט-טראומטית ועוד9% עקב ליקויי שמיעה, ובסך הכל 64% נכות - לצמיתות.

כנכה צה"ל מוכר, מעבר לקצבת הנכות שתסייע מעט במאבק הכלכלי, יוכל צ' מעתה לקבל טיפולים נפשיים על חשבון משרד הביטחון והטבות רבות נוספות שיקלו ולו במעט על חייו. צ' הוכיח שפעם לוחם - תמיד לוחם, ואין במה להתבייש – אלא לפנות בהקדם לעזרה ולייעוץ משפטי, כדי לחתור למטרה ולהשיג אותה.

המקרה הזה אינו ייחודי. בשנה האחרונה, עקב הלחימה בדרום ובצפון, מאות לוחמים חווים טראומות דומות, אך חלקם חוששים לפנות לעזרה בשל תחושת הבושה והחשש מסטיגמטיזציה חברתית. התפיסה הרווחת של "גבריות" ו"חוסן צבאי" מונעת מלוחמים רבים לחשוף את פגיעותם הנפשית, מה שמעמיק את סבלם ומקשה על תהליך ההחלמה.

חשוב שלוחמים הסובלים מתסמונות דחק פוסט טראומטיות יידעו שיש מי שיכול לטפל בהם, לעזור, למצות את זכויותיהם ולא להתחבא מאחורי מסך הבושה.

עו
עו"ד רונן לפיד|צילום: ארטיום ז'יבטין

עורך הדין רונן לפיד עוסק בתביעות משרד הביטחון. צוות המשרד מעניק ייצוג משפטי רגיש ומקצועי הכולל ליווי אישי למשרתי מערכת הביטחון שנפגעו במילוי תפקידם וכן לאזרחים נפגעי פעולות איבה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה למשרד עורך דין רונן לפיד -  053-6248766