במהלך חיינו אנו עובדים מאוד קשה על מנת להשיג מטרות, נכסים, כסף, ילדים, חוויות ועוד. משכך, נשאלת השאלה האם כאשר יסתיימו חיינו, הנכסים שצברנו, הכספים שהרווחנו יגיעו לידיים הנכונות לנו?
לשאלה זו, יש תשובה בסעיף 10 לחוק הירושה, המסדיר את זהות היורשים. בהגדרה המשפטית, יורשים אלו נקראים "יורשים על פי דין":
- מי שהיה במות המוריש בן-זוגו.
- ילדי המוריש וצאצאיהם (נכדים) , הוריו וצאצאיהם (אחים) , הורי הוריו וצאצאיהם (דודים).
החלוקה בין היורשים על פי דין קבועה בסעיף 11 לחוק. על פי סעיף זה, בן-זוג יורש את כל המיטלטלין, כולל מכונית בכל מקרה. כלומר, בן-הזוג יורש את כל נכסי דניידי. אולם, מנגד, את נכסי דלא ניידי, בן-הזוג שנותר בחיים יורש בלעדי, רק בתנאי שלאותו בן הזוג שנפטר לפניו, אין קרובי משפחה אחרים.
לפנייה ישירה לעורכת הדין בת אל ויצמן – לחץ/י כאן
החלוקה בין קרובי המשפחה
אותם קרובי משפחה, יפורטו להלן והחלוקה בינם לבין בן הזוג הנותר בחיים תבוצע באופן הבא:
- אם בן הזוג שנפטר הותיר ילדים, נכדים או הורים, אזי בן-הזוג יורש מחצית בלבד.
- אם בן הזוג שנפטר הותיר אחים או אחיינים או סב וסבתא, אזי בן הזוג יורש שני שלישים, ובלבד שאם ערב הפטירה בן הזוג שנותר בחיים, היה נשוי לבן הזוג שנפטר שלוש שנים או יותר וגר עמו עד למועד הפטירה בדירה. יש לציין כי בן הזוג שגר עם הנפטר בדירה יירש את כל הזכויות של הנפטר בדירה ושני שלישים מיתר נכסי בן הזוג המנוח.
בהנחה ואתם לא מעוניינים שקרובי משפחה "לא רצויים" ייטלו לעצמם חלק ניכר מהנכסים והכספים שצברתם במהלך חייכם, ועבדתם עבורם כל כך קשה, אני ממליצה לערוך צוואה. צוואה הינה מסמך בעל תוקף משפטי מחייב, שתפקידה להגדיר את רצון האדם בכל מה שייעשה בנכסיו לאחר אריכות ימיו ושנותיו.
סוגי צוואות
צוואה הדדית - צוואה זו הינה מעין הסכם בין בני זוג, שמטרתה להגדיר מה ייעשה בנכסיהם ובכספם המשותף של זוגות, לאחר לכתו של בן הזוג שמת תחילה. ההסכם צריך לעגן את זכויות בן הזוג שנותר בחיים, על פני יורשים אחרים. כך למשל, בדירת מגורים, על מנת למנוע מצב שיתר היורשים יפעלו באופן בלתי ראוי להוצאת אותו בן זוג שממילא גר בדירה בניגוד לרצונו, חשוב להסדיר בצוואה כי בן הזוג שנותר בחיים יורש את אותה דירה. כך למשל בחשבון בנק. על מנת שלא ייוצר מצב של השתלטות יתר היורשים על חשבון בנק משותף של בני הזוג, ראוי להסדיר זאת מראש.
אם היורש לא יהיה בן החיים - צוואה במקרים בו המוריש מבקש להסדיר מי היורשים אם חלילה היורש שביקש להותיר לו את נכסיו לא יהיה בן החיים במועד פטירת המוריש.
יורש אחר יורש – זאת צוואה המסדירה אפשרות של יורש אחר יורש. משמעותה היא לצוות את העיזבון לשנים, כאשר הראשון יירש את הנפטר מיד עם פטירתו, והשני כשיתמלא התנאי אותו הציב המוריש או לחילופין בפטירת היורש הראשון.
צבירת חובות - כאשר היורשים על פי דין צבר חובות רבים במהלך חייו, ובמידה והירושה תגיע לאותו יורש שנותר בחיים, הנושים של אותו יורש ינגסו בנכסי המנוח וליורש זה לא יוותר דבר. במקרה זה, למוריש הזכות לקבוע בצוואתו למי הוא מוריש את עיזבונו, ובכלל זה רשאי לקבוע כי יורשו על פי דין, בעל החובות, לא יהיה זכאי לדבר על פי צוואתו, ובמקומו להוריש את הנכסים לצד ג' קשור, כגון אישה, אחות או נכד.
מדוע חשוב לערוך צוואה בפני עורך דין העוסק בתחום זה?
התשובה לכך הינה כי לניסוח הצוואה והרשום בה יש משמעויות משפטיות נרחבות. אם צוואה אינה מנוסחת באופן משפטי מקצועי, עלולים להתרחש לאחר הפטירה סכסוכים משפטיים ארוכים ויקרים.
אני בטוחה כי רוב האנשים יעדיפו לנוח בשלום על משכבם, מבלי לדאוג כי אחרי לכתם יסתכסכו ביניהם יקיריהם החשובים להם מכל, ואולי אף יבזבזו את כספי הנפטרים לטובת הוצאות משפט במקום להנות ממנו. מכאן חשיבות עריכת צוואה בכלל, ובאופן מקצועי בפרט.
משרד עורכי דין בת אל ויצמן עוסק בתחום חדלות הפירעון ומייצג חייבים ונושים בהליכים יזומים על ידי חייבים או על ידי נושים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעורכת הדין בת אל ויצמן – 053-6130830