חשיפה לאירועים טראומטיים במהלך השירות הצבאי עלולה להותיר חותם עמוק ולגרום להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) המוכרת בשמה "הלם קרב".

חשוב להכיר ולדעת שחייל ו/או איש כוחות הביטחון הסובל מפוסט טראומה זכאי לקבל הכרה במצבו הנפשי, תמיכה וזכויות והטבות שונות מטעם משרד הביטחון. 

לפניה ישירה אל עורכת הדין נטלי גוילי-כהן - לחץ/י כאן

פוסט טראומה משירות צבאי/ביטחוני

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), ידועה ככזו שנגרמת בעקבות חשיפה לאירוע קשה, מעורבות ישירה בלחימה, חשיפה למראות קשים, נוכחות בזמן פציעה של אחר ועוד. התסמינים העיקריים של הפרעת הדחק הפוסט טראומטית הינם מחשבות טורדניות על קרות האירוע, פלאשבקים, מתח ועצבנות יתר והימנעות מטריגרים שמציפים רגעים מאותו האירוע.

הליך הגשת תביעה נגד משרד הביטחון

בהתאם להוראות חוק הנכים (תגמולים ושיקום)- תשי''ט 1959, חייל ו/או איש כוחות הביטחון שנפגע תוך ועקב שירותו זכאי לקבל הכרה כנכה צה''ל במידה והתקיימו לגביו התנאים הקבועים בחוק.

בשלב הראשון, הנפגע יידרש למלא טופס בקשה להכרה בצירוף מסמכים רפואיים המעידים על מצבו הרפואי ומסמכים עובדתיים המעידים על קרות האירוע (דוח פציעה, דוח אירוע חריג, עדויות וכו), ככל שקיימים.

בשלב השני, הנפגע יתבקש להתייצב לבדיקה רפואית שתיערך על ידי רופא מומחה מטעם משרד הביטחון במסגרתה יקבע המומחה האם קיים קשר סיבתי בין מצבו הנפשי של הנפגע לבין שירותו.

בשלב השלישי, מתקבלת ההחלטה האם הוכח קשר סיבתי בין מצבו הנפשי של הנפגע לבין שירותו.

ככל שהמומחה מטעם משרד הביטחון יקבע כי אכן הוכח הקשר, הנפגע יידרש להתייצב בפני ועדה רפואית שתקבע את גובה אחוזי הנכות ואת משך תקופת הנכות. ככל שהמומחה יקבע כי לא הוכח הקשר הסיבתי, תהא לנפגע הזכות לערער על החלטתו זו בפני בית משפט השלום בשבתו כוועדת ערר.

רפורמת "נפש אחת"

באפריל 2021 איציק סעידיאן, נכה צה''ל, הצית עצמו מול מטה אגף השיקום. במאי אותה שנה החליטה הממשלה על רפורמת "נפש אחת" והקמת מסלול הכרה ייעודי ומזורז לנכי צה''ל המתמודדים עם פוסט טראומה.

במסגרת המסלול כאמור, לא מתבצע דיון בשאלת הקשר הסיבתי (בדיקת רופא מומחה מטעם משרד הביטחון), וככל שהנפגע עומד בתנאי המסלול הוא יועבר באופן "אוטומטי" אל שלב הוועדה הרפואית.

התנאים הנדרשים לצורך דיון התיק במסגרת רפורמת נפש אחת

• מדובר בפוסט טראומה שנגרמה כתוצאה מהשתתפות באירוע מבצעי, באימון לקראת פעילות מבצעית או באירוע קרבי שמוכר למערכת הביטחון.
• האירוע הטראומטי שגרם לפוסט טראומה התרחש בטווח של 5 שנים קודם להגשת תביעה (למעט אירועי לחימה נרחבים).
• קיימת לנפגע אבחנה רפואית ברורה.
• לנפגע קיים רצף טיפולים. 

פוסט טראומה ממלחמת חרבות ברזל

מלחמת חרבות ברזל הטביעה את חותמה בשדות הקרב העקובים מדם ובנבכי נפשם של רבים מחיילי צה''ל ואנשי כוחות הביטחון. על רקע המלחמה, ובשל הצורך המיידי לתת מענה לפצועים, הוקם מסלול הכרה ייעודי ומזורז לפצועי המלחמה במסגרתו מי שאובחן כסובל מפוסט טראומה ו/או מכל פציעה אחרת (פיזית/ נפשית), זכאי לקבלת מעטפת ראשונית הכוללת זכויות והטבות ייעודיות.

הזכויות ניתנות בהתאם לסוג הפציעה ולנסיבותיה וכוללות בין היתר תשלום מידי של מענק חד פעמי, תשלום מקדמות, מימון טיפולים רפואיים ונפשיים, החזר הוצאות לבני משפחה, התאמת דיור ועוד.

נקודה חשובה בהקשר של פצועי מלחמת חרבות ברזל היא שהוועדות הרפואיות עתידות להתחיל כבר בחודש הקרוב אם כי במקרים מסוימים, וככל שקיים צורך, ניתן לפנות את אגף השיקום בבקשה להקדים או לדחות את מועד הוועדה בהתאם לשיקולים רפואיים.

לאחרונה, משרדנו מקבל פניות רבות מחיילים בשאלה האם יש צורך משפטי בייצוג של עורך דין בהליך הכרה מול משרד הביטחון. מבחינה חוקית, התשובה היא לא. יחד עם זאת, ניסיוני העשיר הן כנכת צה''ל שחוותה על בשרה את התהליך המורכב של הליך ההכרה והן כמי שמייצגת היום נכי צה''ל, מלמד כי ייצוג של עורך דין המתמחה בתביעות נגד משרד הביטחון הוא הכרחי להשגת תוצאות מיטביות ולעיתים אף עושה את ההבדל בין הצלחה לכישלון.

עו
עו"ד נטלי גוילי כהן|צילום: אלירן קסטיאל

עורכת הדין נטלי גוילי-כהן הינה בעלים של משרד עורכי דין נטלי גוילי-כהן המתמחה בייצוג של נכי צה''ל מול אגף השיקום במשרד הביטחון, ובתחום זה בלבד. עו"ד גוילי-כהן היא נכת צה''ל בעצמה אשר חוותה על בשרה את התהליך המורכב של הליך ההכרה ובחרה להקדיש את חייה המקצועיים לליווי וייצוג של אנשי כוחות הביטחון. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד נטלי גוילי-כהן - 053-6248865