אם יש לכם עניין כלשהו בהשגת דרכון אירופי, בטח שמעתם כבר את תנאי הבסיס לקבלת אזרחות אוסטרית – הוכחת היותכם צאצאים של אדם שנרדף או היה בעל חשש מוצדק שירדף על ידי הנאצים, נציגי השלטונות באוסטריה בתקופת מלחמת העולם השנייה, ולכן נאלץ לעזוב את אוסטריה ולאבד את האזרחות. אבל איך בדיוק מוכיחים רדיפה, שלא לדבר על "חשש" לרדיפה?

רוב הישראלים המעוניינים בדרכון אוסטרי או דרכון גרמני, מוצאם מיהודי אוסטריה וגרמניה – אשר כולם נרדפו על ידי הנאצים, לפיכך צאציהם אינם נדרשים להוכיח שרדפו אותו אדם ספציפית. לעומת זאת, עבור בעלי מוצא לא יהודי, יש לחפש מסמכים, הוכחות ועדויות לרדיפה ספציפית, מעצרים והתנכלות מצד השלטונות והציבור.

במקרה שלפנינו, מדובר בצאצאים של אזרחית אוסטרית, לא יהודיה, שנמלטה מאימת רדיפת הנאצים, ובעלה היהודי שאינו אזרח אוסטרי. כיצד הצלחנו להוכיח זכאות לאזרחות אוסטרי והשגנו דרכון אוסטרי עבור שלושה דורות של ישראלים, הבת, הנכדה, והנין של האוסטרית? כל הפרטים, במאמר שלפניכם.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי לחץ/י כאן

סיפורה של משפחת יונגר

בשנת 1935, אליזבט, אזרחית אוסטריה, פגשה בעיר הבירה וינה את ארנסט (השמות בדויים), יהודי צ'כוסלובקי. השניים התאהבו, ובספטמבר שנת 37 פנתה אליזבט אל עיירת וינה כדי לקבל אישור לנישואין. למרות שלא הייתה התנגדות רשמית לביצוע הנישואין, השניים עזבו לפראג שבצ'כוסלובקיה, שם נישאו בדצמבר 1937.

מובן שבני הזוג לא חזרו לאוסטריה לאחר סיפוח אוסטריה על ידי הרייך הגרמני (האנשלוס) במרץ 1938. השניים עברו לבלגרד שביוגוסלביה, ניסו להגר לארה"ב, אולם לא הספיקו לעשות זאת לפני תחילת מלחמת העולם השנייה – אז נכבש יוגוסלביה וארנסט נרצח על ידי הנאצים.

לאחר המלחמה נישאה אליזבט לאלכסנדר יונגר, יהודי יוגוסלבי, עלתה לישראל, הקימה משפחה בארץ, ונפטרה בשנת 1986.

אלו הן העובדות היבשות. מה שנשאר בארכיונים, מה שנמצא במסמכים שניתן להגיש לרשויות ולבית המשפט. ניתן לשער לגבי המחשבות והרגשות של צעירה אוסטרית אשר התאהבה ביהודי בתקופת עלייה הנאצים לשלטון, לקראת סיפוח אוסטריה ומלחמת העולם השניה, כשמכונת המלחמה הנאצית רודפת אחריהם פעם אחר פעם, בכל מקום שעוברים אליו, אך בית המשפט עוסק בדברים מוחשיים יותר, לכך נדרשים ראיות והוכחות ברורות.

שלושה דורות של ישראלים פונים לקבל דרכון אוסטרי

נקודה חשובה בנוגע לגל הבקשות לדרכון גרמני ואוסטרי אשר הציפו לאחרונה את הרשת בישראל ובעולם - אזרחות מדינות אלו תמיד עברה בירושה. העדכון החדש יחסית בחוקי האזרחות של גרמניה ואוסטריה, הוא שינוי תנאי הירושה בנסיבות ספציפיות, לדוגמה, כאשר רק האם היא אזרחית אוסטריה (או גרמניה), או כאשר בני הזוג לא היו נשואים.

בני משפחת יונגר – הבת, הנכדה, והנין של אליזבט – הם בין הישראלים הרבים אשר לא היו זכאים לקבל אזרחות אוסטרית על בסיס מוצא עד לשנת 2020, מאחר ומוצאם היה מאמא אזרחית אוסטרית ולא מאבא אזרח אוסטרי.

נזכיר בסוגריים שבמידה ומוצא המשפחה היה מארנסט, ניתן היה לטעון שלמרות היותו אזרח צ'כוסלובקיה, מרכז חייו היה באוסטריה וצאצאיו זכאים לדרכון אוסטרי כצאצאי תושב אוסטריה. אך הנסיבות הן מעט יותר סבוכות, ועל כן הטענה התבססה על מוצאה של אליזבט.

בתחילת שנת 2021, זמן קצר לאחר שינוי החוק, פנו בני המשפחה לשגרירות אוסטריה עם מסמכים המוכיחים את מוצאם מאליזבט, ונסיבות עזיבתה את אוסטריה.

הצוהר לקבלת דרכון אירופי נסגר בפני המשפחה באותה המהירות בה נפתח – רשויות ההגירה של אוסטריה (במקרה זה, מחלקה בעיירת וינה) דחו את הבקשה תוך זמן קצר. משפחת יונגר פנתה למשרדנו על מנת להבין את נסיבות הדחייה ולערער עליה.

מדוע נדחתה הבקשה?

לפי חוק האזרחות האוסטרי המתוקן, אדם אשר עזב את אוסטריה בין 1933 ל1955 ולא יכל לחזור אליה עקב רדיפה או חשש לרדיפה מסיבות של דת, גזע, לאום, נטייה פוליטית ועוד, ואזרחותו בוטלה או אבדה עקב כך, זכאי לקבל מחדש את האזרחות, וצאצאיו זכאים לרשת את האזרחות המשוחזרת, כל עוד מוכיחים את עובדת הרדיפה או החשש לרדיפה.

במקרה זה, לטענת רשויות ההגירה, אליזבט לא הייתה קורבן לרדיפה לפני נישואיה לארנסט, ולא חזרה לאוסטריה לאחר הנישואין מסיבות השמורים איתה.

ערר בעזרת עורך דין הגירה לאוסטריה

עורכי דין מומחים בדיני הגירה לאוסטריה ממשרדנו פנו בערר לבית המשפט לעניינים מנהליים, בסיוע קולגה, מומחה למשפט מנהלי אוסטרי, עם הסבר לגבי הנסיבות ההיסטוריות בתקופת זמן זו וגם הנסיבות הספציפיות של אליזבט. מדובר הרי באזרחית אוסטרית אשר התחתנה עם יהודי והייתה צפויה להתקל לכל הפחות באפליה באוסטריה בשנת 37 וברדיפה אכזרית לאחר הסיפוח על ידי גרמניה בשנת 38.

חוק ה"הגנה על הדם הגרמני והכבוד הגרמני" אסר על נישואין מעורבים בין גרמנים "ארים" ויהודים בשנת 35. החוק עודכן כדי לאסור גם על יחסים מחוץ לנישואין וגם על מערכות יחסים ונישואין מחוץ לגרמניה עצמה.

גברים אשר עברו על החוק נענשו במאסר ועבודות כפייה, עם מספר הוצאות להורג על הפרת החוק לקראת סוף מלחמת העולם השנייה. נשים הסתכנו במאסר, גירוש, ואובדן אזרחות. חוק זה נפרש על אוסטריה לאחר הסיפוח בשנת 38, ואף חוקקו מספר חוקי "טוהר גזע" הספציפיים לאזורים הכבושים והמסופחים.

נוסף על כך, באוסטריה הפשיסטית הייתה תעמולה אנטישמית רבה, העיר וינה הייתה מרכז לפעילות נאצית ופשיסטית עוד לפני הסיפוח הצפוי. מובן שלארוסה של יהודי צ'כוסלובקי הייתה נרדפת באוסטריה בשנת 37, והיה לה חשש מוצדק ומובן מאליו לחזור לאוסטריה לאחר הסיפוח.

עם כן, למרות שהיא לא הייתה יהודיה, סביר להניח שאליזבט נתקלה ברדיפה אשר גרמה לעזיבתה את אוסטריה על רקע היחסים עם ארנסט, ולא יכלה לחזור מאחר וידעה שתרדף, תיאסר ותפגע במידה ורגלה תדרוך חזרה באוסטריה לאחר הנישואין.

התוצאה – דרכון אוסטרי לכל המשפחה

בית המשפט לעניינים מנהליים באוסטריה קיבל את הטיעון שלנו, והחליט שאליזבט אכן עזבה את אוסטריה עקב חשש לרדיפה ולא יכלה לחזור אליה, ובשל כך היא וצאצאיה זכאים לשחזור האזרחות האוסטרית. הבת של אליזבט, הנכדה, והנין של אליזבט, אזרחי ישראל, כולם קיבלו דרכון אוסטרי על בסיס מוצאם, ללא צורך לוותר על

אזרחותם הישראלית. ההצלחה נובעת תודות להתעקשות לא לוותר על אף תיק עד שיוצא הצדק לאור. צרו קשר לסיוע של עורכי דין המתמחים בהשגת אזרחות אוסטרית ודרכון אירופי על בסיס מוצא, נישואין, קשר משפחתי ועוד.

עורך הדין מיכאל דקר (צילום: שירי דקר)
עו"ד מיכאל דקר|צילום: שירי דקר

דקר, פקס, לוי משרד עורכי דין בעל סניפים בירושלים ובתל אביב, מתמחה בהגירה, דרכונים זרים, מתן חוות דעת בדין הזר, כולל הדין האמריקאי, הסדרת מעמד בישראל, רילוקיישן ועוד. צוות המשרד מתרגש לסייע לכל זכאי שבות לעלות ארצה ובמיוחד בימים אלו טוב להיווכח כי יש מי שבוחר להעביר את מרכז חייו לארץ ולתרום למדינה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

**בהכנת הכתבה סייע סשה קישקו

לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, לוי - 053-9377916